Γιώργος Μουλκιώτης: “Συνεχίζεται ο εμπαιγμός. Απρόθυμη η Κυβέρνηση να βγάλει τους συνταξιούχους από την “μέγγενη” της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας*

Η χώρα βρίσκεται στην «μέγγενη» της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας και οι συνταξιούχοι, ως ένα μεγάλο μερίδιο της κοινωνίας, καθίστανται πιο ευάλωτοι από ποτέ. Και αυτό διότι η Κυβέρνηση, αντί να λάβει δομικά μέτρα ενίσχυσής τους, καλλιεργεί υπέρμετρες προσδοκίες, οι οποίες απέχουν παρασάγγας από την πραγματικότητα.

 

Συγκεκριμένα, θέσπισε την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης που επιβάλλεται στη φορολογία (άρθρο 29 του ν. 3986/2011), σε όσους έχουν εισοδήματα από συντάξεις, άνω των 12.000 ευρώ ετησίως, από το 2023. Μόνο που το μέτρο αυτό αφορά μόλις 824.144 φορολογουμένους καθότι, η εισφορά αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα έχει ήδη ανασταλεί, από το 2021 και ενώ οι συνταξιούχοι της χώρας, που έχουν εισόδημα από συντάξεις, ανέρχονται σε 1.868.645. Λιγότεροι δηλαδή από τους μισούς συνταξιούχους της χώρας, θα δουν αυξήσεις στα εισοδήματά τους, που ξεκινούν από τα 22 ευρώ και φτάνουν στα 687 ευρώ ετησίως, για τις πολύ υψηλές συντάξεις. Ακόμα και εκείνοι όμως που θα δουν τις σχετικές αυξήσεις, θα λάβουν ελάχιστη ενίσχυση. Δηλαδή, πάνω από μισό εκατομμύριο συνταξιούχοι, με συντάξεις από 1.000 έως 1.500 ευρώ, θα λάβουν αύξηση 11 ευρώ το μήνα ή 132 ευρώ ετησίως, την ώρα που η ακρίβεια και η ενεργειακή κρίση έχουν διαβρώσει τα εισοδήματά τους. Επιπλέον, η ειδική εισφορά αλληλεγγύης στους συνταξιούχους (ΕΑΣ) που επιβλήθηκε την 1.8.2010, θα καταβάλλεται κανονικά (στον λογαριασμό του ΑΚΑΓΕ), με σκοπό την κάλυψη ελλειμμάτων των κλάδων κύριας σύνταξης φορέων κοινωνικής ασφάλισης.

Ευαγγελίζεται την αύξηση από το 2023 των συντάξεων, που ήταν καθηλωμένες επί 12 έτη, της τάξεως του 6-7%. Μόνο που η αύξηση που υπόσχεται ο κ. Μητσοτάκης προβλέπονται από νομοθετικό πλαίσιο που δεν θεσμοθέτησε η ΝΔ. Ο τρόπος που θα υπολογιστεί η αύξηση των συντάξεων για το 2023 (δηλαδή στη βάση συντελεστή που διαμορφώνεται κατά 50% από τη μεταβολή του ΑΕΠ και κατά 50% από τη μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του προηγούμενου έτους) νομοθετήθηκε για πρώτη φορά από το ΠΑΣΟΚ το 2010 (ν. 3863/2010) και η εφαρμογή του προβλεπόταν να αρχίσει το 2016. Δυστυχώς, η τραγική διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μαζί με τις 13 μειώσεις ύψους 3,5 δις ευρώ (μεταξύ των οποίων η κατάργηση του ΕΚΑΣ σε 400.000 χαμηλοσυνταξιούχους) και τον νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων που επιφέρει μειώσεις των κύριων συντάξεων μεσοσταθμικά 20% έως 25%, επέφερε την καθυστέρηση αύξησης των συντάξεων κατά 7 χρόνια.

Παράλληλα, 40% των συνταξιούχων δεν θα πάρουν ούτε 1 ευρώ αύξηση στη σύνταξή τους, λόγω της προσωπικής διαφοράς που θεσμοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ και διατήρησε η ΝΔ. Ενώ όσοι θα πάρουν ελάχιστες αυξήσεις μερικών ευρώ, θα τις λάβουν τον Απρίλιο – Μάιο του 2023 λίγο πριν τις εκλογές! Ίδιες πρακτικές, δηλαδή, με τον ΣΥΡΙΖΑ που ένα μήνα πριν τις εκλογές του 2019 μοίραζε μια πετσοκομμένη δήθεν 13η σύνταξη, για να υφαρπάξει την ψήφο των συνταξιούχων. Των συνταξιούχων που τους είχε κόψει το ΕΚΑΣ και είχε περικόψει τις συντάξεις τους!

Συνεχίζει να εμπαίζει δεκάδες χιλιάδες «συνταξιούχους χωρίς σύνταξη» που για χρόνια μάταια περιμένουν την σύνταξή τους, ενώ περίπου 60.000 ασφαλισμένοι με παράλληλη ασφάλιση, βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής έξι χρόνια μετά την ψήφιση του ν. 4387/2016 και δυόμισι χρόνια μετά την ψήφιση του ν. 4670/2020. Παράλληλα, δεν θα υπάρξει καμία αύξηση στις επικουρικές συντάξεις για το 2023.

Και συμπληρώνει τα δήθεν γενναιόδωρα μέτρα της με την παροχή επιταγών ακρίβειας ύψους 250 ευρώ την οποία θα λάβουν μόλις 1 εκατομμύριο χαμηλοσυνταξιούχοι με μηνιαίο εισόδημα έως 800 ευρώ.

Εν κατακλείδι, αποδεικνύεται ότι η Κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν σκοπεύει να ενισχύσει πραγματικά τους συνταξιούχους.

Στην απέραντη όχθη, εμείς, το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, επιμένουμε με τις προτάσεις μας για θεσμοθέτηση ενός μόνιμου Ελάχιστου Εγγυημένου μηνιαίου Εισοδήματος για τους συνταξιούχους του e-ΕΦΚΑ και ενεργοποίηση νέου ΕΚΑΣ, για ενίσχυση των ποσοστών αναπλήρωσης του ανταποδοτικού τμήματος της σύνταξης στο πνεύμα του ν. 3863/2010 του ΠΑ.ΣΟ.Κ., για ενίσχυση του πυλώνα των ταμείων επαγγελματικής ασφάλισης αλλά και για κατάργηση του αυτόματου μηχανισμού αύξησης ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης με βάση το προσδόκιμο ζωής.

Προτάσεις που πηγάζουν από την βαθιά πεποίθηση μας ότι το κράτος και οι κυβερνώντες οφείλουν, με αποφασιστικές παρεμβάσεις, να εξασφαλίσουν αξιοπρεπείς όρους διαβίωσης για όλους.