Μανώλης Χριστοδουλάκης: «Το «επιτελικό» κράτος αποδείχτηκε πλήρως αναποτελεσματικό»

 

«Το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία», τόνισε μιλώντας στο OPEN, στην εκπομπή «ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ» με το Δημήτρη Καμπουράκη και τον Παναγιώτη Στάθη, ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην Ανατολική Αττική, κ. Μανώλης Χριστοδουλάκης, και συνέχισε λέγοντας πως «υπήρξαν πολλές αναπάντητες προειδοποιήσεις, όπως η παραίτηση του υπεύθυνου ασφαλείας πέρυσι, οι ανακοινώσεις των εργαζομένων για θέματα ασφαλείας, και φυσικά η καταδίκη της χώρας μας για τη μη συμμόρφωση με το ευρωπαϊκό πλαίσιο ενιαίου σιδηροδρομικού δικτύου».

Για την αργοπορημένη συγγνώμη του Πρωθυπουργού, ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι υπήρξε μια αλλαγή στη στρατηγική της κυβέρνησης για την διαχείριση της εν λόγω κρίσης: «Αρχικά επιχειρήθηκε να πειστούμε όλοι ότι επρόκειτο μόνο για ένα ανθρώπινο λάθος. Η ευθύνη όμως έγκειται στο πώς αξιοποιείται η τεχνολογία ώστε να μην εξαρτώνται όλα από ένα ανθρώπινο λάθος» είπε. Συνέχισε υποστηρίζοντας πως η συγγνώμη του πρωθυπουργού ήταν μια προσπάθεια να συμψηφίσει τις ευθύνες, ώστε να αποφύγει να αναλάβει εκείνες που πραγματικά του αναλογούν.

Για το πλαίσιο στο οποίο πρέπει να γίνει ο πολιτικός διάλογος, ιδίως αναφορικά με το τραγικό συμβάν, ο κ. Χριστοδουλάκης υπενθύμισε την ανάγκη να είμαστε όλοι νηφάλιοι και σοβαροί, αλλά «υπάρχει μια διαφορά. Είναι άλλο ο σεβασμός και η νηφαλιότητα και άλλο η σιωπή». Τόνισε πως στόχος οφείλει να είναι η απόδοση δικαιοσύνης για τις οικογένειες των θυμάτων και η ουσιαστική προσπάθεια ώστε να λυθούν οι παθογένειες που οδήγησαν στα όσα συνταρακτικά ζήσαμε την 1η Μαρτίου. «Πρέπει το κράτος να εγγυάται την ασφάλεια και την κοινωνικη δικαιοσύνη. Ελπίζω η κυβέρνηση να μην κρυφτεί πίσω από την «υπερκομματική» επιτροπή, αλλά να υπάρξει σοβαρός σχεδιασμός για το τι κάνουμε από εδώ και πέρα».

Κλείνοντας την τοποθέτηση του ο πρώην Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ υπενθύμισε πως οι κυβερνήσεις κρίνονται για τις παραλείψεις τους, τα λάθη και τις πολιτικές που ακολουθούν, και οι επόμενες έρχονται ώστε να τα διορθώσουν: «Δεν νοείται, υπό το βάρος της διαχρονικότητας των παθογενειών, να επιχειρείται μια συγκάλυψη ευθυνών της σημερινής κυβέρνησης. Υπάρχει έλλειμα αποτελεσματικότητας του υποτιθέμενου επιτελικού κράτους».