Όλγα Γεροβασίλη: Έχει εξεγερθεί ο νομικός κόσμος της χώρας για την παρέμβαση Ντογιάκου

Σημεία παρέμβασης της Όλγας Γεροβασίλη, βουλευτή Άρτας και Γραμματέα της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στον Real FM και στο Ν. Χατζηνικολάου

 

Σαφή δείγματα της κρίσης υπήρχαν πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία. Τα αναγνώρισαν όσοι ήξεραν και όσοι είχαν τη βούληση να τα διαβάσουν και να τα αντιμετωπίσουν

Έχουμε ασκήσει δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για την κατάσταση της οικονομίας. Παρά το γεγονός ότι εγκαίρως προειδοποιήσαμε για την πολλαπλή κρίση που ερχόταν και για την έκρηξη των τιμών της ενέργειας, και εξαιτίας της πανδημίας και της παγκόσμιας συγκυρίας με ό,τι συνεπάγεται για τις αυξήσεις στα βασικά αγαθά και την αύξηση του κόστους ζωής των πολιτών και λειτουργίας των επιχειρήσεων. Πολύ πριν τον πόλεμο της Ουκρανίας από τις αρχές του καλοκαιριού του 2021 κρούαμε τον κώδωνα του κινδύνου για το επερχόμενο τσουνάμι. Και δια του Αλέξη Τσίπρα, ήδη από την ΔΕΘ του 21 επισημάνθηκε στην κυβέρνηση η ανάγκη των ρυθμιστικών παρεμβάσεων. Όμως ο κ. Μητσοτάκης και οι υπουργοί του επεδείκνυαν  ανεπίτρεπτη χαλαρότητα και ανεδαφική αισιοδοξία (θυμίζω δηλώσεις περί μικρών αυξήσεων και δη παροδικών) πράγμα που καταδεικνύει την αδυναμία ανάγνωσης  και διάγνωσης της πραγματικότητας. Στη συνέχεια φτάνουμε  στο σήμερα όπου η κρίση έχει διεισδύσει σε κάθε νοικοκυριό και κάθε επιχείρηση. Σήμερα πλέον απειλείται το βιοτικό επίπεδο των πολιτών και η οικονομική ζωή στη χώρα μας.

Η έκθεση του ΟΟΣΑ δεν δικαιολογεί το αφήγημα του κυβερνητικού θριάμβου
Αναφορικά με την έκθεση του ΟΟΣΑ έχω να παρατηρήσω τα ακόλουθα: αντιρροπήθηκε με ένα τρόπο το 2022, όμως οι έλληνες πολίτες έχουν μειώσει σε πολύ μεγάλο βαθμό την κατανάλωσή τους, επίσης σχετικά με την ανεργία, μειώθηκε μεν το 2022 όμως το 2023 παρουσιάζει αναιμική μείωση. Το ίδιο αναιμικός βεβαίως προβλέπεται και ο ρυθμός ανάπτυξης. Αυτά διαπιστώνει κανείς εφόσον διαβάσει την έκθεση νηφάλια και όχι ως εργαλείο στήριξης ενός ακόμη αφηγήματος κυβερνητικού θριάμβου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει διατυπώσει σαφή πολιτική ρυθμιστικών παρεμβάσεων στην αγορά με θετικό κοινωνικό πρόσημο- Το κυβερνητικό έργο Μητσοτάκη βασίστηκε στις συμμαχίες με τους λίγους και στην κατασπατάληση δημοσίου χρήματος. Η βαθιά οικονομική κρίση των πολιτών και των επιχειρήσεων έχει ονοματεπώνυμο και θα καταγραφεί στις κάλπες

Απαντώντας στο σχόλιο του συνομιλητή της και υπουργού της ΝΔ ότι η κυβέρνηση ακολούθησε συντηρητική και συνετή πολιτική κατά το παρελθόν στην περίοδο της υγειονομικής κρίσης και κυρίως στην περίοδο της κρίσης ακρίβειας και της ενεργειακής, η κ Γεροβασίλη είπε ότι όντως  ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρότεινε μία επιθετικά ρυθμιστική πολιτική παρεμβάσεων προκειμένου να μην ανακυκλώνονται τα προβλήματα και να μην ανατροφοδοτείται η οικονομία με χρήματα των ίδιων των πολιτών παράγοντας τα γνωστά υπερκέρδη για κάποιους. Άρα όντως μας χωρίζει χάσμα μεγάλο με τη ΝΔ. Βεβαίως στηρίξαμε την επιδοματική στήριξη των πολιτών όμως η δική μας προσέγγιση ήταν και παραμένει η πολιτική ρυθμιστικών παρεμβάσεων στην αγορά. Ειδάλλως κάνεις επιλογές με αρνητικό κοινωνικό πρόσημο, κατά του κοινού συμφέροντος των πολιτών και υπέρ των ολίγων.
Διότι πώς αλλιώς εξηγείται, άν όχι από πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη, το γεγονός ότι οι έλληνες πολίτες έχουν τα χαμηλότερα εισοδήματα στην Ευρώπη, ότι η Ελλάδα καταφέρνει πρωτιές στην τιμή της ενέργειας, των βασικών αγαθών, στις αυξήσεις ενοικίων της κατοικίας, στους ανά εκατομμύριο θανάτους στην περίοδο της πανδημίας; Προφανώς και εμείς κατανοούμε και ερμηνεύουμε τα δεδομένα και με βάση τη διεθνή πραγματικότητα όμως δεν δεν είναι δυνατόν αυτό το γεγονός να εξηγεί ότι οι έλληνες να έχουμε δεκαπλάσια τιμή ρεύματος από ό,τι σε άλλες χώρες της Ευρώπης.  Δεν γίνεται όλα να οφείλονται σε εξωγενείς παράγοντες. Αυτή η δήθεν μοιρολατρία συνδυάζει την σαφή πολιτική σκοπιμότητα και την ανικανότητα. Διότι υπάρχουν κράτη που παρενέβησαν ρυθμιστικά. Έχουμε παραδείγματα κρατικοποίησης επιχείρησης ηλεκτρισμού σε ευρωπαϊκές χώρες, την ώρα που η κυβέρνηση εδώ χάρισε τη ΔΕΗ τη στιγμή που ερχόταν η έκρηξη της ενεργειακής κρίσης.

Όλα αυτά λοιπόν, η αδράνεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η ανικανότητα, οι επιλογές σύμπλευσης με τους ολίγους σε συνδυασμό με την κατασπατάληση δημοσίου χρήματος έχουν φτάσει τη χώρα σε αυτό το σημείο από όπου η νέα κυβέρνηση που θα αναλάβει μετά τις εκλογές θα κληθεί να ορθοποδήσει τη χώρα.

 

Κανείς δεν παραμένει ανέλεγκτος σε μία δημοκρατία, ούτε ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου- Έχει εξεγερθεί ο νομικός κόσμος της χώρας ανεξαρτήτως πολιτικής απόχρωσης για τη γνωμοδότηση Ντογιάκου-Το σκάνδαλο των υποκλοπών θα διαλευκανθεί.

 

Έχει εξεγερθεί ο νομικός κόσμος της χώρας. Δεκαέξι καθηγητές Συνταγματικού Δικαίου υπογράφουν κείμενο. Έχουν εξεγερθεί και πλευρές της «γαλάζιας» παράταξης: βουλευτές  και νομικός κόσμος   κονιορτοποιούν την γνωμοδότηση του κ. Ντογιάκου.  Εδώ δεν πρόκειται για καμία απόφαση καμίας δικαιοσύνης που δε γίνεται σεβαστή. Είναι προσπάθεια του κ. Ντογιάκου να ιδιωτικοποιήσει και τη δικαιοσύνη  – ως μη όφειλε – και, βεβαίως, έρχεται κατά παράβαση του ρόλου και των αρμοδιοτήτων του, έτσι ώστε να εξυπηρετήσει το σχέδιο Μητσοτάκη. Δηλαδή πρόκειται για προσπάθεια κουκουλώματος του σκανδάλου των υποκλοπών με κάθε κόστος. Και αυτό είναι ανατριχιαστικό.  Διότι ναι μεν το Σύνταγμα εξειδικεύεται μέσα από τους νόμους, ωστόσο οι νόμοι υποτάσσονται στις συνταγματικές αρχές και δεν έρχονται να τις ανατρέψουν. Κατά συνέπεια η ανεξαρτησία και η ελεγκτική αρμοδιότητα της ΑΔΑΕ δε ρυθμίζεται ούτε από τον κ. Ντογιάκο, ούτε από κανέναν νόμο της Κυβέρνησης διότι καθορίζεται με πολύ μεγάλη αυστηρότητα από το Σύνταγμα της χώρας.

Επομένως ο κ. Ντογιάκος έδρασε εκτός των αρμοδιοτήτων του με αντισυνταγματική γνωμοδότηση. Το σκληρότερο σημείο είναι ότι δε δίστασε να απειλήσει δημοσίως τους ανθρώπους της Ανεξάρτητης Αρχής αλλά και όποιον εμπλέκεται και δίνει ή ζητάει στοιχεία για το ζήτημα του σκανδάλου των υποκλοπών. Θυμίζω πως ο κ. Ράμμος υπήρξε ανώτατος δικαστικός της χώρας μας  και στέκεται σήμερα στο ύψος του, στο ύψος που του επιβάλλει ο ρόλος του, δηλαδή να μην  αφήσει να προσβληθεί η ανεξαρτησία της συνταγματικά κατοχυρωμένης ανεξάρτητης αρχής.

Δεν παύω να τονίζω ότι ο καθένας μας οφείλει να εργάζεται για να προστατεύει τη δημοκρατία την ώρα που ο κ. Ντογιάκος έρχεται να δράσει απέναντι της. Όμως κανείς δεν είναι ανέλεγκτος σε μια Δημοκρατία, ούτε ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Ο κ. Ντογιάκος είναι εκείνος που προσπαθεί να καταργήσει τη διάκριση των εξουσιών και παρεμβαίνει στην Ανεξάρτητη Αρχή. Αυτό δεν πρόκειται να περάσει. Και το σκάνδαλο των υποκλοπών θα διαλευκανθεί παρόλα τα ευχολόγια και τις προσπάθειες της κυβέρνησης, η οποία πέφτει από το ένα ατόπημα στο επόμενο  χειρότερο, διότι βρίσκεται σε αδιέξοδο και  πανικό.

 

Αυτοί που εργαλειοποίησαν τα εθνικά θέματα για να πάρουν την εξουσία το 2019 δεν θα διστάσουν να τα εργαλειοποιήσουν ξανά για να παραμείνουν- Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ουδέποτε το έκανε και ουδέποτε θα το κάνει

Αν ήμουν μια από αυτούς στους οποίους απευθύνθηκε η δημοσκόπηση που λέει πως οι συμπολίτες μας ζητούν κατά 85% συναίνεση των κομμάτων στα ζητήματα με την Τουρκία θα προσέθετα τον εαυτό μου. Εμείς ξέρετε ασκούμε κριτική στην κυβέρνηση σε καθοριστικά σημεία στα οποία βλέπουμε ότι δεν εξυπηρετεί την πάγια εθνική γραμμή και σε σημεία από τα οποία παρεκκλίνει ή και γίνονται επικίνδυνα.  Αυτό το κάνουμε ιδιαιτέρως από όταν αυξήθηκε η τουρκική προκλητικότητα, όταν ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία και είδαμε τη θέση της Τουρκίας να αναβαθμίζεται στο διεθνές στερέωμα, όταν μαθαίναμε από ξένους υπουργούς και όχι από τους δικούς μας για τη στάση της χώρας στον πόλεμο της Ουκρανίας, φερ’ ειπείν πως θα στείλουμε επιθετικό εξοπλισμό, όταν οι παραβιάσεις ονομάζονταν «το πήρε το πλοίο ο αέρας» κ.ο.κ.

Είμαστε σαφείς: πιστεύουμε στην πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική της χώρας μας και την Ελλάδα ως πυλώνα σταθερότητας της περιοχής. Ως κυβέρνηση υπηρετήσαμε αυτή την πολιτική και ταυτόχρονα διευρύναμε τα όρια της εξωτερικής μας πολιτικής. Σε αυτή την κατεύθυνση στηρίζουμε οποιαδήποτε κίνηση της κυβέρνησης. Στα ιδιαίτερα προβλήματα της όξυνσης έχουμε ζητήσει τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών – την αρνείται πάντα ο κ. Μητσοτάκης-, έχουμε ζητήσει άμεσες ενημερώσεις τις οποίες επίσης αρνήθηκε.  Προφανώς ο Πρωθυπουργός είναι εκείνος που δίνει πρώτος τον τόνο και το κάλεσμα στις συναινετικές διαδικασίες. Οφείλει να το κάνει πράξη.

Κατά τα άλλα, σαφώς σε όλη αυτή την κυβερνητική θητεία ασκούμε μια σοβαρή κριτική χωρίς να οξύνουμε στα εθνικά θέματα, σε αντίθεση με αυτό που έκανε η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης π.χ. στη Συμφωνία των Πρεσπών, όπου για ένα μεγάλο εθνικό ζήτημα που έλυνε θέματα και σήμερα τα βρίσκουμε μπροστά μας αποκληθήκαμε προδότες ακόμα και προχθές από τον κ. Θεοδωρικάκο. Για να γνωρίζουν και οι πολίτες ποιο κόμμα εργαλειοποίησε τα εθνικά ζητήματα. Η ΝΔ το έκανε προκειμένου να έρθει στην εξουσία και δε δίστασε να παίξει με αυτό το τεράστιο εθνικό ζήτημα. Σήμερα αποδεχόμενη και βλέποντας τα οφέλη της Συμφωνίας των Πρεσπών ας απαντήσει σε όλους αυτούς με τους οποίους συμπορεύτηκε στα συλλαλητήρια όπου στελέχη της ΝΔ ήταν μαζί με ακροδεξιές οργανώσεις και με πολλούς που τότε φορούσαν την περικεφαλαία. Φτάσαμε στις εκλογές με πατριδοκαπηλία εκ μέρους της ΝΔ. Εμείς είχαμε και έχουμε σοβαρή στάση στα εθνικά ζητήματα η ΝΔ τα εργαλειοποίησε και δε θα διστάσει να το ξανακάνει.