Όλγα Γεροβασίλη: Η μεταναστευτική πολιτική Μητσοτάκη εξαντλείται στο φράχτη.  Εκεί ακριβώς που ξεκινά  το προεκλογικό κάλεσμα στην ακροδεξιά

Σημεία παρέμβασης της Όλγας Γεροβασίλη, βουλευτή Άρτας και Γραμματέα της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, στα Παραπολιτικά FM και στους Θ. Φουσκίδη και Σ. Γκαντώνα στις 31.3.23

 

 

Η μεταναστευτική πολιτική του κ. Μητσοτάκη εξαντλείται στο φράχτη

Ερωτώμενη ποια η στάση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφορικά με τη θέση του Πρωθυπουργού ότι ο φράχτης θα επεκταθεί είτε με ευρωπαϊκά χρήματα είτε με εθνικούς πόρους, η Ό. Γεροβασίλη σημείωσε τα εξής:

Έχω επανειλημμένως διατυπώσει τη θέση μας για το φράχτη, προσφάτως  δε και σε συζήτηση  με τον κ. Θεοδωρικάκο. Παρακολουθώ βέβαια παράλληλα και την αναπαραγωγή διαφόρων fake news κατά συνειδητή επιλογή της ΝΔ, καθώς έχει αποφασίσει ότι πρέπει να απευθυνθεί σε ακροδεξιό ακροατήριο, για ευνόητους λόγους, άρα η τοξίνη ρέει άφθονη στην προεκλογική περίοδο.  Η κοινοποιημένη σε όλους λοιπόν θέση μας είναι η ακόλουθη:

Ο φράχτης είναι τεχνητό εμπόδιο που βοηθά επιχειρησιακά, κατά στιγμές, στον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών. Επί των ημερών μας ο φράχτης υπήρχε. Δεν τον κατεδαφίσαμε. Από κει και πέρα πάμε σε μία συζήτηση του κατά πόσον ο φράχτης εξυπηρετεί και πρακτικά και ουσιαστικά αλλά και κατά πόσον συμβαδίζει με το αφήγημα με βάση τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Και να δούμε επίσης και ποιος κινείται αντιευρωπαϊκά και ποιος όχι.

Ο φράχτης καλύπτει ένα τμήμα 38 χιλιομέτρων  επί του συνόλου 210 χλμ. των συνόρων. Και από ό,τι αντιλαμβάνομαι πρόκειται να επεκταθεί περίπου μέχρι τα 100 χλμ.  Άρα, οι ροές μπορεί να μετατοπιστούν οι βορειότερα  αλλά κυρίως μέσω των θαλάσσιων συνόρων. Επομένως, δεν λύνεται το πρόβλημα.

Από την άλλη, πάμε να δούμε τι θέμα δημιουργεί: Τα σύνορα της χώρας καθορίζονται από τη μέση γραμμή του ποταμού Έβρου. Ο φράχτης χτίζεται στο χερσαίο τμήμα και μάλιστα ένα χιλιόμετρο περίπου μέσα από το υδάτινο σύνορο. Κατά καιρούς έχω θέσει το ερώτημα: έστω ότι φθάνουν μετανάστες και πρόσφυγες μπροστά από τον φράχτη. Βρίσκονται σε ελληνικό έδαφος ή όχι; Εφόσον η απάντηση είναι ναι, δεν οφείλουμε βάσει του διεθνούς δικαίου και των υποχρεώσεων της χώρας να φροντίσουμε τους ανθρώπους, εκτός φράχτη ως προς τις βασικές τους ανάγκες; Οφείλουμε. Άρα, εάν δεν ακολουθήσουμε τις υποχρεώσεις μας, τότε «γκριζάρουμε» τα σύνορά μας, πράγμα εξαιρετικά προβληματικό.

Ο φράχτης συνιστά τεχνητό εμπόδιο, όχι πολιτική-Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ φρόντισε να ασκήσει πολιτική

Δεν είμαστε ενάντια στο φράχτη. Αλλά δεν θα τον επεκτείνουμε κιόλας. Έχουμε πει ότι δεν συνιστά πολιτική για την οποία πρέπει κανείς να υπερηφανεύεται κι από πάνω ότι απαντά στο μεταναστευτικό και προσφυγικό. Επίσης έχουμε πει ότι η «πολιτική φράχτη» σημαίνει ταύτιση με το δόγμα της Ευρώπης-φρούριο.

Ως κυβέρνηση έχουμε αποδείξει ότι υπηρετήσαμε την υποχρέωσή μας να προστατεύσουμε τα σύνορα της χώρας. Με ποιον τρόπο;

Ολοκληρώσαμε τους διαγωνισμούς για τις θερμικές κάμερες στον Εβρο. Αυτό δηλαδή το έργο για το οποίο υπερηφανεύεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη σήμερα..

Εγκρίναμε τη δημιουργία ειδικής αστυνομικής διεύθυνσης στον Έβρο και ολοκληρώσαμε  πρόγραμμα πλωτής αστυνόμευσης με ενίσχυση και του ανθρώπινο δυναμικού στην περιοχή πράγματα τα οποία ανέστειλε την επόμενη  μέρα η Νέα Δημοκρατία, με την ανάληψη της εξουσίας.  Και δεν έμεινε εκεί.  Για να υπηρετήσει το αφήγημά της περί νόμου και τάξης στα Εξάρχεια απέσπασε 400 αστυνομικούς από τον Έβρο στην Αθήνα, την επομένη των εκλογών! Πόσο αλήθεια σεβασμό δείχνει αυτή η πολιτική επιλογή στην υποχρέωση φύλαξης των συνόρων;

Η άποψη Μητσοτάκη περί μεταναστευτικής πολιτικής βρίσκει συμμάχους στην ακροδεξιά κ. Μελόνι  και στους Αυστριακούς –Η Επιτροπή καταψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία την πρόταση χρηματοδότησης

Τις προηγούμενες μέρες, δημιουργήθηκε ένα θέμα στην ΕΕ όπου συλλήβδην η ΝΔ κατηγόρησε τον κ. Παπαδημούλη και τον ΣΥΡΙΖΑ ότι, λίγο ως πολύ, τάσσονται ενάντια στα εθνικά συμφέροντα. Θυμίζω πως η πρόταση αυτή, για το αν θα χρηματοδοτήσει η ΕΕ το φράχτη ή όχι, είναι λάθος, διότι η Ευρώπη δεν χρηματοδοτεί φράχτες και αυτό το γνώριζε ο κ. Μητσοτάκης.  Η Ευρώπη – φρούριο δεν είναι στη σωστή κατεύθυνση αντιμετώπισης του μεταναστευτικού και δεν είναι και στις βασικές αρχές της ΕΕ καθώς και της νομοθεσίας και των διεθνών συμβάσεων για τα δικαιώματα των προσφύγων και των μεταναστών.

Επομένως ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ βρήκαν συμμάχους μόνο την κ. Μελόνι της Ιταλίας και τους Αυστριακούς. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα, οι Φιλελεύθεροι, οι Πράσινοι και η Ευρωπαϊκή Αριστερά, το κάθε κόμμα με τον δικό του εισηγητή, όλοι μαζί υπερασπίστηκαν την πρόταση της μη χρηματοδότησης. Επομένως με συντριπτική πλειοψηφία –υπέρ και το μισό Λαϊκό Κόμμα στο οποίο ανήκει η ΝΔ – η επιτροπή ψήφισε ενάντια στη χρηματοδότηση!

Γιατί το έκανε αυτό η ΕΕ; Το έκανε γιατί η ΕΕ προφανώς δεν ακολουθεί το ακροδεξιό δόγμα της «Ευρώπης – φρούριο» κι απ’ την άλλη μεριά,  οι οικονομικοί πόροι πρέπει να κατευθύνονται σε ουσιαστικά μέτρα προστασίας των συνόρων.

Τέσσερα χρόνια ανύπαρκτης πολιτικής για το μεταναστευτικό- προσφυγικό χωρούν στο πρόσφατο κυβερνητικό σόου του Έβρου προς αλίευση ακροδεξιών ψηφοφόρων

Πείτε μου όμως μια κίνηση που έκανε η κυβέρνηση επί τέσσερα χρόνια για να διεκδικήσει το δικαίωμα στη φύλαξη των συνόρων με τη στήριξη των ευρωπαίων: ανθρώπινο δυναμικό, υλικοτεχνική υποδομή, π.χ. θερμικές κάμερες κ.λπ. Τι ακριβώς έκανε για να ασκήσει πίεση στην Ευρώπη ώστε να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στην φύλαξη των ελληνικών συνόρων τα οποία είναι και ευρωπαϊκά;

Η ΝΔ όταν κατάλαβε ότι είναι στριμωγμένη και οι δημοσκοπήσεις δεν την ευνοούν, τότε απoφάσισε να παίξει το αφήγημα άντλησης ακροδεξιών ψηφοφόρων κάνοντας σόου στον Έβρο, αντί να μας φέρει μια πραγματικά μεγάλη επιτυχία από την ΕΕ, τα ευρωπαϊκά φόρα, τα συμβούλια Υπουργών, τα Συμβούλια Αρχηγών Κρατών που να εξασφαλίζει πως η Ευρώπη αναλαμβάνει το μερίδιο της ευθύνης, ότι αναλαμβάνει να συζητήσει ένα καινούργιο Σύμφωνο Μετανάστευσης…

Η Ευρώπη το δήλωσε, χρειάζεται μετανάστες, μόνο που αυτό πρέπει να υπόκειται σε όρους, σε νομοθεσίες, σε υποχρεώσεις της κάθε χώρας για έναν αριθμό μεταναστών/ προσφύγων που θα πρέπει να υποδεχτεί και βεβαίως να στηρίξει τη χώρα μας αναλόγως, με δεδομένο ότι είμαστε από τις πρώτες χώρες που συναντούν οι μετανάστες.

Η επέκταση του φράχτη δεν πιστεύουμε ότι λύνει το πρόβλημα. Αντιθέτως η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης υποχρεούνται να απαντήσουν κατά πόσο σέβονται το διεθνές δίκαιο. Διότι δεν μπορεί μας λέει ο Πρωθυπουργός ότι η Ευρωπαϊκή Αριστερά σαμποτάρισε το θέμα όταν το Λαϊκό Κόμμα έχει ψηφίσει με τον ίδιο ακριβώς τρόπο! Γιατί το κάνουν όλοι αυτοί, παρασύρθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ;