Παρέμβαση Νίκου Ηγουμενίδη στο συνέδριο των Παιδικών Χωριών SOS:  «Επιτακτική η γενναία ενίσχυση του κοινωνικού κράτους για την προστασία των παιδιών»

 

 

Παρέμβαση στην ημερίδα με τίτλο «Παιδί και Οικογένεια σε ευαλωτότητα: Πραγματικότητα και προοπτικές» που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο από τα Παιδικά Χωριά SOS πραγματοποίησε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νίκος Ηγουμενίδης. Μέσα από τον χαιρετισμό του, ο βουλευτής τόνισε την ανάγκη για ένα γενναίο κοινωνικό κράτος για την υπεράσπιση των παιδιών: «Αυτές τις μέρες που η ελληνική κοινωνία παρακολουθεί συγκλονισμένη ένα κύμα αποκαλύψεων, αναδεικνύεται πριν από όλα η ανάγκη για γενναία ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, με σύγχρονες δομές που θα είναι στην πράξη αποτελεσματικό στο ζήτημα της παιδικής προστασίας και στην θωράκιση των ευάλωτων και ιδίως των παιδιών».

Ο Νίκος Ηγουμενίδης υπογράμμισε ότι «όλα όσα διαδραματίζονται επαναφέρουν την ανάγκη για ένα ολοκληρωμένο Εθνικό Σχέδιο Δράσης που πρέπει να περιλαμβάνει 5 πεδία πολιτικών προτεραιοτήτων». Συγκεκριμένα ανέφερε: «Πρώτον, πρόληψη. Δεύτερον, έγκαιρη και έγκυρη ανίχνευση και διάγνωση περιστατικών. Τρίτον, προστασία του παιδιού θύματος κατά τη νομική διαδικασία απόδοσης ποινικών ευθυνών. Τέταρτον, ψυχοκοινωνική στήριξη και αποκατάσταση του παιδιού θύματος. Πέμπτον, ειδικά μέτρα για παιδιά σε φτώχεια, κοινωνικό αποκλεισμό και αναπηρία».

Συνολικά, ο βουλευτής του Νομού Ηρακλείου τόνισε ότι «χρειάζεται ένα κοινωνικό μοντέλο προστασίας του παιδιού μέσω νέων, ενισχυμένων κοινωνικών δομών και υπηρεσιών στους δήμους, στις Περιφέρειες, στις Εισαγγελίες, στα Πρωτοδικεία, στις διευθύνσεις της Αστυνομίας ανηλίκων. Χρειάζονται χιλιάδες προσλήψεις εξειδικευμένων επιστημόνων, γενναίες χρηματοδοτήσεις και αντιμετώπιση της φτώχειας, του κοινωνικού αποκλεισμού που δημιουργούν πρόσφορο έδαφος στην κακοποίηση ανηλίκων»

Σημειώνεται ότι πριν λίγες μέρες ο Νίκος Ηγουμενίδης αναφέρθηκε στο ίδιο ζήτημα και στην Ολομέλεια της Βουλής όπου σε επίκαιρη ερώτηση προς την Υφυπουργό Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου αφενός ότι η Δικαιοσύνη θα πρέπει να βάλει το μαχαίρι στο κόκκαλο για την υπόθεση της Κιβωτού, και αφετέρου την απουσία από το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας ενός ολοκληρωμένου προγράμματος κοινωνικής πολιτικής και  παιδικής προστασίας.