Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας για λόγους θεσμικής τάξης, αλλά και πολιτικής σταθερότητας, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη του στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ.
Ο πρωθυπουργός μάλιστα όχι μόνο έβαλε εκ νέου πάγο στην εκλογολογία, όπως είχε κάνει και χθες στη Βουλή, αλλά δήλωσε ότι δεν ψάχνει δημοσκοπικό ξέφωτο και μάλιστα έβαλε και τη διάσταση των ελληνοτουρκικών, λέγοντας ότι πρόωρες εκλογές δεν θα ήταν εθνικά υπεύθυνες με μία απρόβλεπτη Τουρκία απέναντι.
Δήλωσε επίσης ότι δε θα θέσει σε κίνδυνο τη σταθερότητα της χώρας για να υπηρετήσει το συμφέρον της επανεκλογής του, καθώς και πρόθυμος να αναλάβει το πολιτικό κόστος από την απόφαση να εξαντλήσει την τετραετία χωρίς όμως να φαίνεται ότι μπορεί να υποστηρίξει τα λεγόμενα του.
“Παίρνω το ρίσκο της σταθερότητας κι αν αυτό έχει πολιτικό κόστος, ας έχει. Αλλά ξέρω ότι αυτή τη στιγμή το να οδηγήσουμε τη χώρα σε πρόωρες εκλογές με τη βόμβα της απλής αναλογικής, με μία απρόβλεπτη Τουρκία απέναντι μας, δεν πιστεύω ότι είναι πράξη εθνικά υπεύθυνη. Κι αν αυτό με οδηγήσει στο να έχω ένα πολιτικό κόστος, γιατί θα πρέπει να διαχειριστώ ένα δύσκολο χειμώνα, ας είναι έτσι”, δήλωσε ειδικότερα ο κ.Μητσοτάκης.
Σημείωσε μάλιστα ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη στον εκλογικό σχεδιασμό και ότι υπάρχει η “βόμβα” της απλής αναλογικής, που σημαίνει ότι δεν θα μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση μετά την πρώτη κάλπη και άρα η χώρα θα βρεθεί με υπηρεσιακή κυβέρνηση σε μία δύσκολη περίοδο. “Εχουμε μία κυβέρνηση η οποία έχει ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία και υποχρέωσή μου είναι να διασφαλίσω τη σταθερότητα της χώρας και την κυβερνησιμότητα, η οποία σήμερα είναι εξασφαλισμένη”, πρόσθεσε.
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι για τη Νέα Δημοκρατία το κατάλληλο εκλογικό σύστημα είναι το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής και υποστήριξε ότι: “Η χώρα χρειάζεται πάνω από όλα κυβερνητική σταθερότητα και η σταθερότητα αυτή κατά την άποψή μου υπηρετείται καλύτερα από μονοκομματικές κυβερνήσεις”.
“Δεν μπορούμε να μπλοκάρουμε εσαεί την πώληση F16 στην Τουρκία”
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης στα ελληνοτουρικικά, σχολιάζοντας ότι δε φταίει εκείνος εάν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν κατάλαβε πως η Ελλάδα δεν θα υποχωρήσει στα κυριαρχικά της δικαιώματα. Παραδέχθηκε πάντως ότι η χώρα μας δεν μπορεί να μπλοκάρει εσαεί την πώληση οπλικών συστημάτων όπως τα F16 στην Τουρκία.
“Ήμουν απολύτως σαφής στη συνάντηση με Ερντογάν, ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων όσο υπάρχει από την Τουρκία ανοιχτή αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας. Του είπα ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται να δεχτώ υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά, ούτε μπορώ να δεχτώ μία επιχειρηματολογία η οποία συνδέει την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου με τη δήθεν στρατιωτικοποίηση τους. Ήμουν πάρα πολύ σαφής σε αυτό και πάρα πολύ ξεκάθαρος. Αν ο Ερντογάν δεν κατάλαβε τι του είπα, για αυτό δεν ευθύνομαι εγώ. Το βέβαιο είναι ότι ένα μήνα μετά είχαμε ένα μπαράζ υπερπτήσεων. Ίσως δεν αντελήφθην ο Ερντογάν πόσο επιμένω σε αυτή τη γραμμή”, ανέφερε ειδικότερα ο κ. Μητσοτάκης.
“Όποιος πιστεύει ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να μπλοκάρει τις πωλήσεις εξοπλιστικών Συστημάτων στην Τουρκία εσαεί, νομίζω ότι δεν αντιλαμβάνεται πλήρως τις ισορροπίες δυνάμεων”, σχολίασε επίσης ο πρωθυπουργός. Τόνισε όμως ότι για την πώληση F16 απαιτείται η έγκριση του Κογκρέσου των ΗΠΑ, που αυτή τη στιγμή δε φαίνεται διατεθειμένο να τη ξεμπλοκάρει, όσο η Τουρκία δεν αλλάζει συμπεριφορά.
Δύο “παράθυρα” μέτρων για τη ΔΕΘ
Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι δεν θα μειώσει τον ΕΦΚ στα καύσιμα, καθώς δεν υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος. Ανέφερε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο.
Δήλωσε επίσης ότι δεν υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος για την επιστροφή των αναδρομικών και για επικούρηση και δώρα σε όλους τους συνταξιούχους, αφήνοντας όμως να εννοηθεί ότι ενδεχομένως να ανακοινώσει επιστροφή σε δόσεις στη ΔΕΘ, λέγοντας χαρακτηριστικά: “Αφήστε να πουμε και τίποτα στη Θεσσαλονίκη”. Άφησε επίσης να εννοηθεί ότι στη ΔΕΘ ενδεχομένως να ανακοινώσει νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, ενώ σχολίασε ότι “πέντε ευρώ το μήνα δεν είναι αμελητέα αύξηση” .
Ο κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στον τομέα της Δικαιοσύνης, ο οποίος τόνισε ότι θα αποτελέσει προτεραιότητα στη δεύτερη τετραετία, αλλά και ότι “στο θέμα της πανεπιστημιακής αστυνομίας θα μπορούσαμε να είχαμε κινηθεί νωρίτερα”, διαβεβαιώνοντας ότι το Σεπτέμβριο η πανεπιστημιακή αστυνομία θα είναι στα ΑΕΙ.
Υποστήριξε δε ότι η υπόθεση Novartis, “σίγουρα αποτελεί μία μεγάλη κηλίδα για το ΣΥΡΙΖΑ”, διότι όπως τόνισε “δύο συνεργάτες του κ.Τσίπρα σε κρίσιμα θεσμικά αντικείμενα για την ποιότητα της δημοκρατίας μας παραπέμπονται στο ειδικό δικαστήριο”.
Τα ερωτήματα όμως παραμένουν με τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού να εκφράζουν μια υπέρμετρη αυτοπεποίθηση και μία αποποιηση ευθύνων η οποία ισως προδίδει το φόβο του για τις επερχόμενες πρόωρες εκλογές;