Σαφή και ισχυρή προειδοποίηση προς την Τουρκία - η οποία συμπεριλαμβάνει πρόσθετες κυρώσεις όσον αφορά στις παράνομες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο
Σαφή και ισχυρή προειδοποίηση προς την Τουρκία - η οποία συμπεριλαμβάνει πρόσθετες κυρώσεις όσον αφορά στις παράνομες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο

Σαφή και ισχυρή προειδοποίηση προς την Τουρκία – η οποία συμπεριλαμβάνει πρόσθετες κυρώσεις όσον αφορά στις παράνομες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά από το Μάρτιο κι αν … – έστειλε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με το τελικό κείμενο των συμπερασμάτων, για το οποίο χρειάστηκαν πολύωρες διαπραγματεύσεις.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε κυρώσεις κατά της Τουρκίας, για τις οποίες όμως δε πάρθηκε τελική απόφαση με αποτέλεσμα η κατάσταση να παραμένει ως έχει μέχρι το Μάρτιο του νέου έτους. Οι πιθανές κυρώσεις έχουν να κάνουν με τη λίστα των προσώπων και των οντοτήτων που εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Με τον τρόπο αυτό δίνει εντολή στον Ύπατο Εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλουν το αργότερο μέχρι το Μάρτιο του 2021 έκθεση για ολόκληρο το φάσμα των ευρωτουρκικών σχέσεων, πολιτικών, οικονομικών και εμπορικών. Στην έκθεση αναμένεται να περιλαμβάνονται όλα τα εργαλεία και οι επιλογές της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης του πεδίου των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας.

Ιδιαίτερη σημασία για την ελληνική πλευρά αποκτά η αναφορά-καταδίκη της Τουρκίας όσον αφορά στις ερευνητικές δραστηριότητες και συγκεκριμένα τη δράση του Oruc Reis, η οποία συνδέεται ευθέως στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου με την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών. Ουσιαστικά, επιβεβαιώνεται με τη ρητή αυτή αναφορά η πάγια θέση της Αθήνας πως η Άγκυρα οφείλει να δείξει συνέπεια και συνέχεια προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης, μετά την αποχώρηση του Oruc Reis, ούτως ώστε να επανεκκινήσουν οι διερευνητικές επαφές.

Κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν πως, στόχος ήταν να βελτιωθεί το αρχικό κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου, όπως και τελικά έγινε. Παράλληλα, η επισήμανση πως η Τουρκία πρέπει να συνεργαστεί με την Ευρώπη για το μεταναστευτικό ερμηνεύεται ως απόρροια και της ελληνικής πλευράς που, αναδεικνύοντας πτυχές της παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας, μίλησε για την προσπάθειά της να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό.

Από την άλλη, το κείμενο συμπερασμάτων έγινε πιο συγκεκριμένο σε ότι αφορά το Κυπριακό. Συστήνεται η ταχεία έναρξη των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ με στόχο μία συνολική διευθέτηση του προβλήματος. H EE καταδίκασε επίσης τις τουρκικές ενέργειες στα Βαρώσια.

Οι διατυπώσεις για τις κυρώσεις δεν άλλαξαν ενώ ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής Γιόσεπ Μπρέλ ανέλαβε να παρουσιάσει σχετική έκθεση έτσι ώστε να καθοριστούν τα επόμενα βήματα της Ένωσης μέχρι τον Μάρτιο.