Συντηρεί την ένταση ο Ερντογάν, με το Oruc Reis να υποκρίνεται ότι

Με εθνικιστικές κορώνες πλαισιώνει την πορεία του πλοίου το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, αποσαφηνίζοντας έτσι το παιχνίδι της Άγκυρας. Παρατεταγμένοι στην περιοχή οι στόλοι. Δεν αποτελεί κυβερνητική επιλογή, μέχρι τώρα, η κλιμάκωση.

Η διατήρηση της έντασης στην ΝΑ Μεσόγειο με ευθύνη της Τουρκίας θα διατηρηθεί πιθανότατα για αρκετά ακόμη 24ωρα. Με το Oruc Reis να …υποκρίνεται ότι πραγματοποιεί έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και τον Ερντογάν να διατυμπανίζει πως θεμελιώνει «δικαιώματα» στην Ν.Α Μεσόγειο μέσω της πορείας στον χάρτη του τουρκικού πλοίου, το οποίο κινείται στο πλαίσιο της παράνομης τουρκικής NAVTEX. Αν όμως αυτές οι κινήσεις έχουν εικονικό χαρακτήρα, είναι καθόλα πραγματική η συνύπαρξη δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού τόσο της Ελλάδας όσο και της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις περεταίρω εξελίξεις. Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση φαίνεται πως έχει αποφασίσει να μην οδηγήσει στα άκρα, την κατάσταση, με δικές της ενέργειες.

«Χοντροκομμένη» προσπάθεια τετελεσμένων

Ακόμη και ένας ανυποψίαστος για τις πρακτικές και τους συμβολισμούς της κυβέρνησης Ερντογάν, πλέον μπορεί να αντιληφθεί ότι η έξοδος του Oruc Reis από την βάση της Αττάλειας και η περιφορά του εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, σε παράλληλη πορεία με την πρόσφατα συμφωνηθείσα ελληνο-αιγυπτιακή ΑΟΖ, καμία σχέση δεν έχει με σεισμικές η άλλου τύπου έρευνες. Πολύ περισσότερο με τους διπλωματικούς ισχυρισμούς της Τουρκίας για προγραμματισμένο «ερευνητικό πρόγραμμα» που – πάντα σύμφωνα με την Άγκυρα – πραγματοποιείται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Αντιθέτως ολοένα και περισσότερο τεκμηριώνεται στο ότι πρόκειται για μία μάλλον κραυγαλέα προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων.

Σε αυτό έχει συμβάλλει ιδιαίτερα η «χοντροκομμένη» και εθνικιστικού χαρακτήρα «επικοινωνιακή τακτική» που ενισχύει από χθες το απόγευμα το τουρκικό υπουργείο Άμυνας. Έχει ήδη δώσει στην δημοσιότητα φωτογραφίες και video που καταγράφουν την πορεία του Oruc Reis συνοδευόμενο από 4 τουλάχιστον πολεμικά πλοία, που μεταξύ άλλων εκτιμάται πως καθιστούν αδύνατη την όποια ερευνητική δραστηριότητα λόγω θορύβου. Την ίδια στιγμή βρίσκονται ανεπτυγμένα στην ευρύτερη περιοχή και σαφώς πιο ανατολικά από το ερευνητικό πλοίο δεκάδες σκάφη του τουρκικού πολεμικού ναυτικού. Το μήνυμα του υπουργείου Άμυνας που συνοδεύει τα οπτικοακουστικά ντοκουμέντα κάνει αναφορές στην «Γαλάζια πατρίδα» και την «ένδοξη ιστορία» του Τουρκικού έθνους.

Σε σημαντικό βαθμό αυτή η τακτική έχει ως στόχο το εσωτερικό ακροατήριο στην Τουρκία. Από την άλλη όμως επιβεβαιώνει την προσπάθεια της Άγκυρας, να αναχθεί σε βασικό συνομιλητή για οποιαδήποτε εξέλιξη στην Ανατολική Μεσόγειο. Ιδίως σε ότι έχει να κάνει με την οριοθέτηση οικονομικών ζωνών και ζητήματα κυριαρχίας. «Η Τουρκία έχει λάβει όλα τα μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της στην Ανατολική Μεσόγειο, τα οποία απορρέουν από το διεθνές δίκαιο στις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας της» αναφέρουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, αποδίδοντας την πληροφόρηση αυτή σε ανώτατο αξιωματούχο του υπουργείου Άμυνας. Διαρροή που «κουμπώνει» με την προγενέστερη δήλωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που διεμήνυσε ότι «δεν θα επιτρέψουμε να μας εγκλωβίσουν στις ακτές μας». Καθόλου τυχαία και η παράλληλη πορεία του Oruc Reis με την «γραμμή» της ΑΟΖ που συμφωνήθηκε μεταξύ Ελλάδας – Αιγύπτου αφού η τουρκική πλευρά την αντιλαμβάνεται ως προσπάθεια εγκλωβισμού, αναγνωρίζοντας έμμεσα ότι «μπαίνει σφήνα» στο μνημόνιο που έχει συνυπογράψει η Τουρκία με την κυβέρνηση Σάρατζ, της Λιβύης.

Η ελληνική στάση

Από τις εξελίξεις των τελευταίων ωρών, δείχνει να επιβεβαιώνεται το ποια είναι η κυβερνητική τακτική που είχε από χθες διαφανεί: Η ελληνική πλευρά δεν επιλέγει πιο δυναμικές μονομερείς κινήσεις ως μέσο άσκησης πίεσης. Εκτιμώντας ότι δεν αντανακλά τα ελληνικά συμφέροντα οποιαδήποτε κίνηση όξυνσης της κατάστασης με ενέργειες της Αθήνας. Στον βαθμό φυσικά η τουρκική πλευρά δεν αποκλίνει από την έως τώρα τακτική της και το Oruc Reis δεν αποκτήσει διαφορετική πορεία και στόχευση.

Σύμφωνα με την απάντηση που φέρεται να έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στον γενικό γραμματέα του Μέρα 25 Γιάννη Βαρουφάκη «το OrucReis βρίσκεται σε περιοχή εκτός της ΑΟΖ που συμφωνήθηκε πρόσφατα με την Αίγυπτο και στο απώτατο όριο της υφαλοκρηπίδας που θα κατοχύρωνε το Δικαστήριο της Χάγης στην Ελλάδα ακόμα κι αν αποδεχόταν εκατό τοις εκατό τα ελληνικά επιχειρήματα». Με βάση αυτή την εκτίμηση οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις εξαντλούν τις δυνατότητες και τις πρακτικές που καλύπτονται πλήρως από το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. Μάλιστα για τον περεταίρω συντονισμό των ενεργειών και τον επιχειρησιακό σχεδιασμό πραγματοποιήθηκε χθες υπό τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο συνεδρίαση του Συμβουλίο Άμυνας (ΣΑΜ) όπου συμμετείχε ο Υφυπουργός Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και οι επικεφαλείς των επιτελείων των τριών όπλων.

Θυμίζουμε ότι ο Oruc Reis έχει προειδοποιηθεί ότι βρίσκεται στην ελληνική υφαλοκρηπίδα από τα ελληνικά πλοία, ενώ ήδη ο Νίκος Δένδιας έχει απευθύνει αυστηρή έκκληση στην Τουρκία ώστε «να αποχωρήσει άμεσα από την ελληνική υφαλοκρηπίδα». Στο ίδιο μήνυμα ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι «δεν θα δεχθούμε τετελεσμένα» αποτιμώντας προφανώς ότι δεν υφίστανται τέτοια, με την έως τώρα παρουσία του Oruc Reis.

Προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης συνεχίζει να αποτελεί η ενεργοποίηση του διεθνούς παράγοντα με έμφαση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ. Δηλαδή τους δύο οργανισμούς που η Ελλάδα έχει ισχυρό θεσμικό ρόλο. Η διεθνοποίηση του θέματος εκτιμάται ότι θα μετατρέψει την κατάσταση στην Ν.Α Μεσογείο και την συμπεριφορά της Τουρκίας σε ευρω-τουρκικό ζήτημα.

Στο πλαίσιο αυτό η ελληνική πλευρά -εφόσον σταματήσουν οι τουρκικές προκλητικές ενέργειες – κάθε άλλο παρά απορρίπτει και την συζήτηση με την Άγκυρα. Κατεύθυνση την οποία επιθυμούν τόσο η Γερμανία όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες Το έχουν διατυπώσει άλλωστε δημόσια, παράλληλα όμως με την δυσφορία τους για την τουρκική προκλητικότητα.

Όπως άλλωστε ανέφερε σε άρθρο της στην «Καθημερινή της Κυριακής» η Ντόρα Μπακογιάννη «η ένταξη του διμερούς διαλόγου στο πλαίσιο του ευρύτερου ευρωπαϊκού διαλόγου με την Τουρκία είναι η επιβεβλημένη ελληνική στρατηγική για την ισχυροποίηση των ελληνικών θέσεων και συμφερόντων». Μάλιστα σημείωσε πως «στο ερώτημα αν υπάρχει ελληνική κυβέρνηση η οποία μπορεί να επιδιώξει επιτυχώς πολιτική επίλυση των θεμάτων της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ με την Τουρκία, η απάντηση είναι ναι υπάρχει. Και είναι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη».

Γαλλικά μαχητικά στην Κύπρο

Με τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη έχει επικοινωνήσει από χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να συντονιστούν οι δύο χώρες ώστε να αντιμετωπιστεί η κατάσταση που διαμορφώνεται.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν χθες την είδηση της πτήσης δύο γαλλικών μαχητικών τύπου Rafale στον εναέριο χώρο της Κύπρου. Όπως σημειώνεται από το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων «η άφιξή τους στην Κύπρο εντάσσεται στο πλαίσιο της αμυντικής συνεργασίας Κύπρου – Γαλλίας και όσων συμφωνήθηκαν μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν πρόσφατα στο Παρίσι».

 

Πηγή : NEWS247