Τσαβούσογλου: «Η Ελλάδα να έρθει στα συγκαλά της»

Τσαβούσογλου: «Η Ελλάδα να έρθει στα συγκαλά της» – Τι είπε για Ιερώνυμο

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου δηλώνει ότι τα θέματα των διερευνητικών επαφών δεν θα είναι μόνο το ζήτημα των θαλάσσιων ζωνών. «Χαίρομαι που η Ελλάδα άρχισε να παρευρίσκεται στις συναντήσεις του μηχανισμού που έστησε το ΝΑΤΟ. Ό,τι συζητήσαμε στους 60 γύρους θα τα συζητήσουμε και στον 61ο γύρο», είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, κατά τη συνέντευξη τύπου με τον Χάικο Μάας, ενώ επανέλαβε την πρόταση του Αλβανού πρωθυπουργού για συνάντηση Δένδια – Τσαβούσογλου.

Σχετικά με τις κυρώσεις της ΕΕ, ο Τούρκος υπουργός είπε ότι δεν έχουν καμιά σχέση με την έναρξη των συνομιλιών μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, ούτε με τις ευρωτουρκικές σχέσεις.

«Δεν είναι επειδή φοβόμαστε τις κυρώσεις, αλλά επειδή πήραμε θετική απάντηση τον Δεκέμβρη. Όσο για την Ελλάδα έθετε κάποιες προϋποθέσεις. Και πάλι έγιναν κάποιες προσπάθειες, και πάλι είδαμε ότι η Ελλάδα συνέχισε με τους όρους της. Εμείς κι εκείνη την ημέρα ήμασταν έτοιμοι και σήμερα είμαστε έτοιμοι. Κατά την προσεχή περίοδο, θέλουμε να συνεχίσουμε αυτή την θετική ατμόσφαιρα. Αλλά η Ελλάδα συνεχίζει με τις προκλήσεις της. Προβαίνει σε βήματα που παραβιάζουν το αποστρατικοποιημένο καθεστώς των νησιών. Συνεχώς πραγματοποιεί στρατιωτικές ασκήσεις. Ανακοινώνει NAVTEX και δεν κάνουν τίποτα σε αυτές τις περιοχές», ανέφερε.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι «Ο Αρχιεπίσκοπος έκανε μια δήλωση. Γνωρίζουμε το σκοπό όλων αυτών. Θα προκαλέσουν την Τουρκία, θα απαντήσουμε εμείς και θα στραφούν προς την Ευρώπη και θα πουν στην Ευρώπη “όπως βλέπετε η Τουρκία συνεχίζει τις αρνητικές της ενέργειες. Γι’ αυτό, κυρώσεις!”. Ο αρχιεπίσκοπος είναι επίσης κληρικός. Και ισχυρίζεται ότι το Ισλάμ δεν είναι θρησκεία. Έχουμε δει πολλές εκφάνσεις της ισλαμοφοβίας από ανθρώπους και πολιτικούς. Αλλά πρώτη φορά είδαμε έναν κληρικό να εκφράζει τέτοιο λόγο. Μείναμε πραγματικά έκπληκτοι. Ελπίζω η Ελλάδα αντί για τέτοιες προκλήσεις, να έρθει στα σύγκαλά της».

Σε ερώτηση για τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου για το Ισλάμ, ο Γερμανός ΥΠΕΞ είπε «εγώ ούτε τον Αρχιεπίσκοπο γνωρίζω, ούτε τί είπε γνωρίζω, γι’ αυτό και δεν μπορώ να σχολιάσω. Για μας η θρησκευτική ελευθερία είναι πολύ σημαντική και υποστηρίζουμε πως οι άνθρωποι μπορούν να ασκήσουν τα λατρευτικά τους δικαιώματα με τον τρόπο που επιθυμούν».

#menoumespeedy