Ερχονται νέα μέτρα στην Αττική μετά την έκρηξη στα κρούσματα με εντολή Μητσοτάκη

4

Ερχονται νέα περιοριστικά μέτρα στην Αττική, όπως προκύπτει και από τις δηλώσεις του Στέλιου Πέτσα. Συγκεκριμένα, κατάλογο μέτρων καταρτίζει η επιτροπή επιδημιολόγων για να εφαρμοστούν σε περιοχές με μεγάλο ιικό φορτίο ανάμεσα στις οποίες και η Αττική, όπως αποκάλυψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και είχε γράψει πριν μία εβδομάδα το Speednews.gr.

Νέα μέτρα έρχονται στην Αττική μετά την έκρηξη των κρουσμάτων όπως φαίνεται από τις δηλώσεις του Στέλιου Πέτσα, κατά την ενημέρωση των συντακτών, αλλά και από όσα είπε ο Βασίλης Κικίλιας. Μέτρα για τα οποία είχε γράψει το Speedynews πριν μία εβδομάδα και από αύριο θα γίνουν πράξη.

Ο κ. Πέτσας αποκάλυψε ότι η Αττική είναι στις περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, βάζοντας τη δίπλα στην Πέλλα, όπου ήδη υπάρχει τοπικό lockdown.

Ο κ. Πέτσας όταν ρωτήθηκε για γενικό lockdown είπε πως ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει έναν κατάλογο με μέτρα για τον κορονοίό από την Επιστημονική Επιτροπή και δεν αποκλείεται αύριο να υπάρξουν ανακοινώσεις.

Σε κάθε περίπτωση στο προσκήνιο βρίσκεται η καθολική χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους στην Αττική, ενώ ο κ. Πέτσας επεσήμανε ότι η κατάσταση αλλάζει και με το άνοιγμα των σχολείων, καθώς θα υπάρχει αυξημένη μετακίνηση του πληθυσμού.

«Ο συνδυασμός της έκρηξης των κρουσμάτων διεθνώς και το γεγονός ότι ανοίγουμε τα σχολεία και θα έχουμε μεγαλύτερη κινητικότητα και θα έχουμε όπως φαίνεται αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο σε κάποιες περιοχές, για παράδειγμα στην Αττική και στην Πέλλα μας κάνει να είμαστε σε εγρήγορση και ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει από την επιτροπή των ειδικών να συντάξουν μια λίστα μέτρων σε τοπικό ή σε γενικό επίπεδο αν χρειαστεί», είπε ο Στέλιος Πέτσας.

Νωρίτερα ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ανέφερε: «Τα μισά κρούσματα πλέον καθημερινά είναι στην Αττική. Να εξηγήσω ότι η Αττική περιλαμβάνει 5 εκατομμύρια κόσμο, είναι η μισή Ελλάδα. Είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να σκεφτούμε να πάρουμε έτσι αλόγιστα οριζόντια μέτρα για όλη την Περιφέρεια Αττικής.

Επιδημιολογικά ο ΕΟΔΥ και οι επιστήμονές μας αναλύουν τα στοιχεία και έρχεται η Πολιτική Προστασία και εφαρμόζει πιο τοπικά μέτρα ανάλογα με το σημείο στο οποίο υπάρχει έξαρση.

Βλέπω, λοιπόν, ότι σιγά-σιγά διαμορφώνεται αυτή η εικόνα επιστημονικά, να μπορούμε να παρέμβουμε πιο τοπικά, σε επίπεδο Δήμων, με οριζόντια μέτρα ή με κάποια συγκεκριμένα μέτρα έτσι ώστε να περιορίσουμε ενδεχομένως μία τοπική συρροή ή μία έξαρση» τόνισε ο κ. Κικίλιας μιλώντας στο OPEN. «Παρακολουθώντας και όλες τις άλλες χώρες που άνοιξαν τα σχολεία τους, τη Γαλλία, την Ισπανία, τη Γερμανία, το Ισραήλ, υπάρχουν προβλήματα. Ανοίγουν σχολεία, κλείνουν σχολεία, γίνεται αναθεώρηση καθημερινά των υγειονομικών κανόνων, ανάλογα με τα κρούσματα.

Θα είμαστε προσεκτικοί, υπάρχει task force η οποία έχει δημιουργηθεί για αυτό ακριβώς το σκοπό. Ο ΕΟΔΥ είναι εδώ, οι επιστήμονές μας είναι εδώ, με πολλή αγάπη για τα παιδιά μας», τόνισε.

Τα τελευταία στοιχεία έδειχναν αυξημένα κρούσματα σε Αθήνα και Πειραιά, ωστόσο πρόκειται για μια κατάσταση που αλλάζει από μέρα σε μέρα, καθώς πριν μερικές βδομάδες ήταν στο κόκκινο δήμοι στα βόρεια προάστια και στα νότια.