Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανήλθε στις δηλώσεις Μητσοτάκη στο Κογκρέσο.

Στις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο των ΗΠΑ επανήλθε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε δημοσιογράφους καθώς επέστρεφε από το ταξίδι του στο Αζερμπαϊτζάν.

Όπως αναφέρει η Yeni Safak, «διακόψαμε τις συνεδριάσεις του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας με την Ελλάδα; Το ανακοινώσαμε αυτό; Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει “Ελλάδα, συμμαζέψου”. Δεν συμμαζεύτηκες, οπότε καταργήσαμε το Ανώτατο Συμβούλιο συνεργασίας».

«Ο Μητσοτάκης δεν είναι πλέον συνομιλητής μου. Γιατί; Αντιμετωπίζω ανθρώπους που ασκούν πολιτική με σωστό τρόπο. Θα μου μιλήσεις, θα φάμε, θα πούμε, «ας μην βάλουμε τρίτες χώρες ή πρόσωπα ανάμεσά μας», θα το υποσχεθείς. Θα περάσουν 15 μέρες μετά, θα πας στις ΗΠΑ, θα μιλήσεις κατά της Τουρκίας στο αμερικανικό Κογκρέσο. Τι είναι αυτό; Για το χειροκρότημα πήγε εκεί. Συγγνώμη. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα με αυτούς», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Yπάρχει μόνο ένα πράγμα να κάνουμε. Είμαστε φίλοι με αυτούς που είναι φίλοι μαζί μας, αλλά πρέπει να ξέρουν καλά πως θα κάνουμε ό, τι χρειάζεται με αυτούς που μας βλέπουν ως εχθρό», υπογράμμισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Επιμένει στο βέτο για Σουηδία – Φινλανδία

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε ξανά και για τη στάση της Τουρκίας σχετικά με το θέμα της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ενώ επισήμανε και πάλι ότι η χώρα του δεν πρέπει να κάνει ξανά «το ίδιο λάθος» όπως με την Ελλάδα.

«Οι άνθρωποι που έκαναν την Ελλάδα να ξαναμπεί στο ΝΑΤΟ στο παρελθόν ήταν της ίδιας νοοτροπίας. Εκπρόσωποι αυτής της νοοτροπίας είχαν συμβουλεύσει και στο παρελθόν την Ελλάδα να επανέλθει στο ΝΑΤΟ. Άρα η πραγματική τακτική εκεί ήταν λάθος. Τώρα πληρώνουμε το τίμημα», είπε ο Ερντογάν.

«Φυσικά, να πω και αυτό. Δεν είναι μόνο η Σουηδία, είναι και η Φινλανδία. Τώρα η Γερμανία κάνει το ίδιο λάθος, η Ολλανδία κάνει το ίδιο λάθος και η Γαλλία κάνει το ίδιο λάθος. Δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ τους», πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Στη συνέχεια, διευκρίνισε ότι: «Δεν μπορούμε να επαναλάβουμε το λάθος που έγινε στο παρελθόν σχετικά με τις χώρες που αγκαλιάζουν και τροφοδοτούν τέτοιους τρομοκράτες στο ΝΑΤΟ, το οποίο είναι ένας οργανισμός ασφαλείας. Τι ήταν αυτό; Συγκεκριμένα, η Ελλάδα είχε εγκαταλείψει το ΝΑΤΟ στο παρελθόν και η τότε τουρκική διοίκηση άνοιξε τον δρόμο για την ένταξη της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ ξανά.

Η Ελλάδα έλεγε τα ίδια, έλεγε ότι δεν θα γίνει τίποτα. Κοιτάξτε, αυτή τη στιγμή η Ελλάδα χρωστάει στην Ευρώπη 400 δισ. ευρώ, πάνω κάτω.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε και πάλι στις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα. «Οι ΗΠΑ αυτή τη στιγμή έχουν 9 βάσεις στην Ελλάδα, 5+4… Λοιπόν, εναντίον ποιων δημιουργούνται αυτές οι βάσεις, γιατί υπάρχουν αυτές οι βάσεις; Να τι λένε: «Ενάντια στη Ρωσία…» Ψέματα… Δεν είναι ειλικρινείς», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Μπροστά σε όλα αυτά είναι εμφανής η στάση τους απέναντι στην Τουρκία. Eίδατε τι έκαναν στον Μητσοτάκη τις προάλλες. Στην Αμερική άνοιξαν τις πόρτες της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας και τον έβαλαν να μιλήσει εκεί. Σε αυτήν την ομιλία χειροκρότησαν; Toν χειροκρότησαν. Μέσα σε αυτά έφεραν πάλι και το θέμα των F16; Το έφεραν…», κατέληξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στο «κόκκινο» η ένταση στα ελληνοτουρκικά

Οι παραπάνω δηλώσεις επιβεβαιώνουν όσους έχουν την εκτίμηση ότι θα έχουμε ένα «θερμό» καλοκαίρι στα ελληνοτουρκικά. Η νέα NAVTEX και η νέα ΝΟΤΑΜ από την Τουρκία, η κατάσταση στον Έβρο, οι τουρκικές υπερπτήσεις, οι δηλώσεις του Τσαβούτ Τσαβούσογλου…

Όλα δείχνουν ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να φανεί ότι κινείται σε όλα τα μέτωπα και επιχειρεί να δείξει «σκληρό πρόσωπο» εν όψει και των επικείμενων εκλογών στην Τουρκία.

Ο Τούρκος πρόεδρος επιχειρεί να αξιοποιήσει τακτικές που δούλεψαν για τον ίδιο και το κόμμα του το προηγούμενο διάστημα και το ίδιο αναμένεται να κάνει τους επόμενους μήνες. 

Η στάση της Ελλάδας

Όπως επισημαίνει η Καθημερινή, σε απόφαση για μειωμένους χρόνους ετοιμότητας των μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων που βρίσκονται ή σταθμεύουν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, προχώρησε σε αρχικό στάδιο η Αθήνα. Στόχος είναι να σταλεί ένα σαφές μήνυμα επιφυλακής στην Άγκυρα.

Η ελληνική πλευρά, άλλωστε, έχει επιλέξει να μην ανεβάσει τους τόνους και να μην μπει σε διαγωνισμό ρητορικής κλιμάκωσης.

Η τουρκική επιθετικότητα δεν εξαντλείται μόνον εναντίον της Ελλάδας τονίζει με δήλωσή του στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και στο πλαίσιο αυτό καλεί τους συμμάχους της Ελλάδας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ να μην ενδίδουν στους εκβιασμούς της Τουρκίας.

Μάλιστα σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Δένδιας εξηγεί τη στάση της Ελλάδας λέγοντας ότι αντιδρά με σύνεση και ψυχραιμία στις τουρκικές προκλήσεις χωρίς να παρασύρεται από την ακραία ρητορική της Άγκυρας και επιλέγει το χρόνο που θα απαντήσει καθώς η αναθεωρητική στάση της Τουρκίας δεν εκδηλώνεται μόνο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και στις φήμες για επικείμενη τουρκική εισβολή στη βόρεια Συρία και την τουρκική αντίδραση στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

«Η Ελλάδα δεν είναι «επιτήδειος ουδέτερος». Ενστερνίζεται πλήρως τις αξίες των Δημοκρατιών. Δεν ασκεί «εκβιασμούς». Αναμένει από τους εταίρους και τους συμμάχους να μην ενδίδουν και αυτοί με τη σειρά τους σε εκβιασμούς, με όποιον «μανδύα» και αν αυτοί περιβάλλονται» αναφέρει με νόημα ο Νίκος Δένδιας.