
Tηλεφωνική επικοινωνία είχε τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον νέο Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν.
Οι δύο υπουργοί διαπίστωσαν ότι οι διμερείς σχέσεις έχουν φθάσει στο υψηλότερο σημείο τους και στο πλαίσιο της στρατηγικής συνεργασίας εξετάσθηκαν οι προοπτικές περαιτέρω ενδυνάμωσης τους, με ιδιαίτερη έμφαση στον ενεργειακό και στον αμυντικό τομέα, όπως αναφέρεται σε ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο Twitter.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε για την εμβάθυνση των σχέσεων με τις χώρες της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου σε διμερές αλλά και σε πολυμερές επίπεδο.
Επίσης, ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Λιβύης, της Συρίας, και της Ανατολικής Μεσογείου, αναφερόμενος επίσης στις τουρκικές ενέργειες.
«H περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων θα στηριχθεί πάνω στα θεμέλια που έχουν τεθεί στον Στρατηγικό Διάλογο Ουάσιγκτον-Αθήνας, στις δραστηριότητες του σχήματος 3 + 1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ + ΗΠΑ), καθώς και στη στενή συνεργασία που έχει επιτευχθεί στον τομέα της άμυνας και της ενεργειακής διαφοροποίησης με στόχο την προώθηση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου» αναφέρει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σε ανακοίνωσή του.
Περαιτέρω, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι ο Άντονι Μπλίνκεν χαιρέτισε τη συνεχή ηγεσία της Ελλάδας στην προώθηση της Διατλαντικής και Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης των Δυτικών Βαλκανίων.
Όπως σημειώνεται, «οι υπουργοί Εξωτερικών επιβεβαίωσαν την ιστορική σημασία της ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ».
Τέλος, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας εξέφρασε την υποστήριξή του για τις συνεχιζόμενες διερευνητικές συνομιλίες που διεξάγονται μεταξύ της Αθήνας και της Άγκυρας και συνεχάρη την Ελλάδα για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.
Ένας νέος γύρος τουρκικών προκλήσεων έχει ξεκινήσει στη νέα κυβέρνηση Μπάιντεν στις ΗΠΑ. Η Τουρκία έχει ανοίξει μέτωπο κατά πάντων.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δύο μήνες λοιπόν μετά την απόσυρση του Oruc Reis, βάζει πάλι φωτιά στον ο διάλογο που θέλει να ανοίξει με την Αθήνα, στέλνοντας το ωκεανογραφικό σκάφος «Τσεσμέ» στο Αιγαίο.
Συγκεκριμένα, το πλοίο θα πραγματοποιήσει έρευνες από τις 18 Φεβρουαρίου μέχρι τις 2 Μαρτίου σε περιοχές μεταξύ της Λήμνου, της Σκύρου και της Αλοννήσου.
Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης «παρουσίασαν» την ατζέντα του Ερντογάν, ξετρυπώνοντας μελέτη από το 2009 του πολιτικού αναλυτή και ιδρυτή της εταιρείας Stratfor, Τζορτζ Φρίντμαν.
Πρώτα από το τηλεοπτικό κανάλι TGRT και στη συνέχεια από άλλα μέσα όπως το Takvim, Ahaber και Haberler, παρουσιάστηκε ο χάρτης που είχε καταρτίσει ο ιδρυτής της αμερικανικής εταιρείας πληροφοριών και γεωπολιτικών αναλύσεων και παρουσιάζει την Τουρκία ως υπερδύναμη έως το 2050.
Σύμφωνα με την ανάλυση αυτή, στις χώρες που έως το 2050 η Τουρκία θα ασκεί έντονη επιρροή περιλαμβάνονται η Ελλάδα και η Κύπρος, χώρες της Μέσης Ανατολής, χωρίς το Ισραήλ, η Βόρεια Αφρική, ακόμη και περιοχές της Ρωσίας.
Τον τελευταίο καιρό η Άγκυρα έχει βάλει ξανά «φωτιά» και στο Κυπριακό εμμένοντας στη λύση των δύο κρατών σε αντίθεση με την θέση Αθήνας και Λευκωσίας. Ο Ερντογάν είχε εκνευριστεί αρκετά με τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την επίσκεψη του στη Λευκωσία, που δήλωσε ότι τελικά δεν είναι πρόθυμος να συνομιλήσει με τον Έλληνα πρωθυπουργό.
#menoumespeedy