Ηαναγνώριση παλαιστινιακού κράτους από τρία ευρωπαϊκά κράτη (Ισπανία, Ιρλανδία, Νορβηγία), και προηγουμένως από την Κύπρο και τη Σουηδία, θέτει το ερώτημα και στην κυβέρνηση Μητσοτάκη: Θα αναγνωρίσει παλαιστινιακό κράτος, ακολουθώντας την πρακτική άλλων ευρωπαϊκών χωρών; Οι απίστευτες σφαγές, τα εγκλήματα της κυβέρνησης Νετανιάχου, που προέκυψαν ως αντίποινα στην τρομοκρατική ενέργεια της Χαμάς, προκάλεσαν την καταδίκη σε παγκόσμιο επίπεδο. Είναι, όμως, εμφανές ότι δεν φτάνει μόνο αυτό. Πρέπει επιτέλους να δοθεί μια μόνιμη λύση. Και αυτή είναι η αναγνώριση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους δίπλα σε αυτό του Ισραήλ.

Η αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους είναι η λύση, η σταθερή και βιώσιμη διέξοδος από τον κύκλο του αίματος. Η απόφαση ευρωπαϊκών κρατών για αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους είναι ένα σαφές μήνυμα στον Νετανιάχου πως ό,τι και αν κάνει, η επόμενη ημέρα θα φέρει πλέον ένα παλαιστινιακό κράτος.

Είναι αλήθεια πως η αναγνώριση από κάποια μόνο ευρωπαϊκά κράτη αναδεικνύει για ακόμα μία φορά τις αντιφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διότι η Ε.Ε. δεν εμφανίζεται ως μια ενιαία οντότητα προς τα έξω. Κάθε χώρα κάνει τις κινήσεις που επιθυμεί. Όμως είναι ορατό πλέον πως η τάση έχει ξεκινήσει, πως όλο και περισσότεροι και στη Δύση πιέζουν έμπρακτα για μια βιώσιμη λύση. Διεθνώς, πάνω από 140 χώρες έχουν αναγνωρίσει παλαιστινιακό κράτος. Το ερώτημα πλέον είναι επίκαιρο για την Ελλάδα και την κυβέρνηση Μητσοτάκη: Θα αναγνωρίσουν παλαιστινιακό κράτος;

Για το θέμα αυτό ο Στέφανος Κασσελάκης δήλωσε πριν από δύο ημέρες: «Άρα το πλαίσιο της επέμβασης της διεθνούς κοινότητας όσον αφορά τη Χαμάς πρέπει να είναι στο αντιτρομοκρατικό κομμάτι. Και πρέπει συγχρόνως να μπούμε επιτέλους στη διαδικασία να υπάρχουν δύο κράτη, το ένα δίπλα από το άλλο, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ για την Παλαιστίνη, έτσι ώστε να μπορέσει να υπάρχει ειρήνευση».