Με υπόμνημα προς την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας απαντά ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, στις κατηγορίες ότι παραβίασε τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία και μετακινήθηκε από την Αίγινα στην Αθήνα.

 

Επικαλούμενος το συνταγματικό δικαίωμα της απρόσκοπτης μετακίνησης βουλευτών, αντικρούει την κατηγορία παρουσιάζοντας αναλυτικά το πλήρες ιστορικό της μετακίνησής του, προκειμένου, όπως αναφέρει, να πάρει μέρος σε συνεδρίαση της Βουλής.

«Προτού υπεισέλθω στις λεπτομέρειες της υπόθεσης, επιτρέψτε μου να σας μεταφέρω τη γνώμη μου πως οι εν λόγω δικογραφίες, εφόσον δεν απορριφθούν ως συνταγματικά και ηθικά απαράδεκτες, θα πλήξουν τον Κοινοβουλευτισμό, θα υπονομεύσουν το Σύνταγμα, και θα δηλητηριάσουν τον πολιτικό μας πολιτισμό», αναφέρει.

«Όπως είμαι σίγουρος ότι έχετε αντιληφθεί, η μετάβασή μου από την οικία μου στην Αίγινα (όπου βρήκαν τη σύζυγό μου κι εμένα τα περιοριστικά μέτρα) προς τη Βουλή, που αποκλειστικό σκοπό είχε να λάβω τον λόγο σε σημαντικές συνεδριάσεις της Ολομέλειας της Βουλής, έγινε αντικείμενο πολιτικής σκευωρίας και, με τις εν λόγω δικογραφίες, πολιτικής δίωξης εναντίον μου», προσθέτει.

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 τονίζει υποστηρίζει επίσης ότι «η δικογραφία που κατατέθηκε και την οποία συζητείτε σήμερα, καθώς και η δεύτερη αντίστοιχη που κατατέθηκε πιο πρόσφατα, αμφισβητεί το αδιαμφισβήτητο συνταγματικό και ηθικό μου δικαίωμα, καθώς και την πολιτική μου υποχρέωση, να έρθω στο Μέγαρο της Βουλής (και, βέβαια, να επιστρέψω στον τόπο που κατοικούσα πριν την επιβολή περιοριστικών μέτρων) ώστε να απευθύνω τον λόγο σε εσάς και τους υπόλοιπους συναδέλφους ως βουλευτής και Πρόεδρος Κ.Ο. Συνεπώς, κρίνω πως η Επιτροπή σας θα θέσει την εν λόγω δικογραφία στο αρχείο ως απαράδεκτη».

Και καταλήγει υπογραμμίζοντας ότι «μετά την απλή επίδειξη της βουλευτικής ταυτότητας, κανένα όργανο της Αστυνομίας ή του Λιμενικού δεν έχει το δικαίωμα να εμποδίσει τη μετακίνηση βουλευτή είτε κατά την περίοδο ισχύος των περιοριστικών μέτρων είτε σε οποιαδήποτε άλλη χρονική στιγμή».