Η Κομισιόν βάφει σήμερα πράσινα τα πυρηνικά και το φυσικό αέριο

 

H επίτροπος για τις Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες της ΕΕ, Μέριντ Μακγκίνες και ο επίτροπος Εμπορίου Βάλντις Ντομπρόβσκις, θα ανέβουν σήμερα, στο βήμα της αίθουσας Τύπου της Κομισιόν για να παρουσιάσουν την πρόταση ταξινόμησης της Ένωσης των 27.

Η κατ’ εξουσιοδότηση πράξη ταξινόμησης, μετά την εβδομαδιαία συνεδρίαση του σώματος των Επιτρόπων, αναμένεται να «χρωματίσει» το φυσικό αέριο και τα πυρηνικά ως «πράσινα» για επενδυτικούς σκοπούς – μια πρόταση που θεωρούν πως θα οδηγήσει στη διοχέτευση δισεκατομμυρίων ευρώ επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα, σε αυτές τις δύο πηγές ενέργειας, αντί να προκριθούν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για την πράσινη μετάβαση της Ευρώπης.

Facing Threats, Nukes Work to Polish Their Green Cred - IEEE Spectrum

Το Λουξεμβούργο απείλησε ξανά με νομικές ενέργειες ενόψει της σημερινής ανακοίνωσης. Ο υπουργός Ενέργειας Κλοντ Τέρμες διαφώνησε με το επιχείρημα της Μακγκίνες ότι οι νομοθέτες έδωσαν εξουσία στην Επιτροπή να συντάξει την κατ’ εξουσιοδότηση πράξη, σημειώνοντας ότι το φυσικό αέριο και τα πυρηνικά δεν περιλαμβάνονταν στην αρχική νομοθεσία ταξινόμησης και κατηγόρησε την Επιτροπή ότι χρησιμοποιεί «δευτερεύουσα νομοθεσία για να εισαγάγει παράνομα κάτι στην πρωτογενή νομοθεσία».

Στο μεταξύ, στην Αθήνα, όπως γράφει σήμερα η «Εφημερίδα των Συντακτών»: «η κυβέρνηση είναι αμήχανος παρατηρητής των εξελίξεων, που έχουν ακυρώσει όλες τις προβλέψεις για την παροδικότητα της ακρίβειας. Έχουν, επίσης, παγώσει τα χαμόγελα στα χείλη των κυβερνητικών στελεχών για το άλμα ανάπτυξης, που θα καταγραφεί για το 2021 και αυτό που αναμένεται για φέτος.

Η παράταση της ενεργειακής κρίσης και η επιμονή του υψηλού πληθωρισμού για αρκετούς ακόμη μήνες, μπορεί να προκαλέσουν ένα οδυνηρό ντόμινο παρενεργειών σε όλο το φάσμα της οικονομίας. Από μια αναγκαστική συγκράτηση της κατανάλωσης των νοικοκυριών, υπό το βάρος των δυσβάστακτων λογαριασμών, μέχρι τη συρρίκνωση των δημοσίων εσόδων.

Πώς σκοπεύει να αντιδράσει η κυβέρνηση; Μέχρι στιγμής εκπέμπει διφορούμενα μηνύματα για τις προθέσεις της. Οι επιδοτήσεις στο ρεύμα θα συνεχιστούν, λένε τα στελέχη της, αλλά όσα αφήνουν να διαρρεύσουν ή λένε δημόσια, προκαλούν σύγχυση. Την ίδια στιγμή, η μία μετά την άλλη οι χώρες της Ε.Ε. προσφεύγουν στο πιο δραστικό μέτρο αντιμετώπισης της ενεργειακής ακρίβειας: στη μείωση των φόρων στα ενεργειακά αγαθά. Είναι περίπου μονόδρομος το μέτρο κι ας το αντιμετωπίζει με σοκ και δέος το οικονομικό επιτελείο, υπό τον φόβο ότι θα χάσει τεράστια έσοδα.

Μα, μήπως δεν θα τα χάσει από τη μείωση της κατανάλωσης, όταν χιλιάδες νοικοκυριά θα αναγκαστούν να κλείσουν τους καυστήρες θέρμανσης ή να ακινητοποιήσουν τα αυτοκίνητά τους;»

 

«Θα πρέπει οι ευρωπαϊκές και ελληνικές αρχές να κατανοήσουν ότι υπάρχει ένα θεσμικό έλλειμμα των δυσκολιών που περνάει και θα εξακολουθεί να περνάει η ελληνική βιομηχανία στον δρόμο προς την ενεργειακή μετάβαση. Υπάρχει ένα θεσμικό έλλειμμα μεταξύ στόχων και βιωσιμότητας», τόνισε στην ομιλία του ο κ. Νικόλαος Μαρίου της ΒΙΟΧΑΛΚΟ, στο Climate Crisis Conference 2022, όπως γράφει η «Καθημερινή»

«Όταν θέλεις να μεταφέρεις κάποιον με πρόβλημα οξυγόνου σε ένα πιο καθαρό δωμάτιο και ενδιάμεσα δεν κάνεις κάτι, θα πεθάνει. Αυτό συμβαίνει με τη βιομηχανία και την ενεργειακή μετάβαση», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος εστίασε και στις αντιθέσεις μεταξύ Βόρειας και Νότιας Ευρώπης σε ό,τι αφορά το ενεργειακό μείγμα ως καθοριστικό παράγοντα του ενεργειακού κόστους, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να καταλάβουν οι Βρυξέλλες και οι ελληνικές αρχές αυτές τις διαφορές, ενώ αντιπαρήλθε την επιχειρηματολογία που εμφανίζει τη βιομηχανία να έχει στη διάθεσή της εργαλεία για τη μείωση του ενεργειακού κόστους, όπως τα διμερή συμβόλαια (PPAs).

India to impose minimum level of green energy use by industries

«Δεν υπάρχει σήμερα κανένα διαθέσιμο φωτοβολταϊκό πάρκο με το οποίο θα μπορούσε η Βιοχάλκο να υπογράψει διμερές συμβόλαιο και να ρευματοδοτηθεί από αυτό. Θα πρέπει να υπογράψει με ένα νέο έργο, να πάρει το διμερές συμβόλαιο ο επενδυτής, να πάει στην τράπεζα η οποία θα αποφασίσει εάν θα τον χρηματοδοτήσει, και στη συνέχεια εάν υπάρχουν οι απαιτούμενες άδειες και προχωρήσει στην κατασκευή να μας ηλεκτροδοτήσει σε δύο χρόνια. Το ερώτημα είναι τι κάνει η βιομηχανία για να είναι ανταγωνιστική μέχρι το 2024».