του ΣΠΥΡΟΥ ΡΑΠΑΝΑΚΗ
Ρελάνς θα επιχειρήσει η Νέα Δημοκρατία καθώς το επιτελείο του πρωθυπουργού αποφάσισε να περάσει στην αντεπίθεση μετά την πρώτη αμήχανη αντίδραση με την οποία υποδέχτηκε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για εξεταστική επιτροπή.
Ο Κ. Μητσοτάκης θα προτιμούσε να μείνει σε απάγκιο μπροστά στα απόνερα του σκανδάλου Κούρτς στην Αυστρία ωστόσο η κίνηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αξιοποιήσει την δυνατότητα που δίνει το άρθρο 68, παράγραφος 2, του αναθεωρημένου Συντάγματος, ζητώντας σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τις “Λίστες Πέτσα”, την ιδιοκτησία της δημοσκοπικής εταιρίας Opinion Poll και την Enterprise Greece προκάλεσε αρχικά μούδιασμα και έπειτα εκνευρισμό.
Κλίμα που εντάθηκε την Δευτέρα όταν το ένα μετά το άλλο τα κόμματα της αντιπολίτευσης ανακοίνωσαν την στήριξη τους στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Έπειτα από συσκέψεις μεταξύ του επικοινωνιακού επιτελείου και τους συνεργάτες του πρωθυπουργού αποφασίστηκε μια τακτική κίνηση με στόχο να “κάψει” το περιεχόμενο της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ.
Την κυβερνητική γραμμή ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στον Real Fm: “Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να συζητήσουμε για τον τρόπο, με τον οποίο διαχειρίζονται οι κυβερνήσεις δημόσιο χρήμα, σε ό,τι αφορά τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ή στο ποια είναι η συμπεριφορά των εταιρειών δημοσκοπήσεων ή στο αν υπήρξε απόπειρα χειραγώγησης συγκεκριμένων εταιρειών σε όλη την περίοδο. Είναι μια καλή ευκαιρία να συζητήσουμε για το τι έχει γίνει στη χώρα από το 2015 και μετά για όλα αυτά τα ζητήματα. Νομίζω ότι δεν θα υπάρξει αντίρρηση από κανέναν από το πολιτικό φάσμα, από τα πολιτικά κόμματα, για να μπούμε σε αυτή την κουβέντα. Η Νέα Δημοκρατία, η Κυβέρνηση, έχει αυτή την πρόθεση, να μπει στη συζήτηση και να δούμε όλα όσα έχουν συμβεί γύρω από τα ζητήματα αυτά από το 2015 και μετά”.
Και πρόσθεσε: “Η Κυβέρνηση δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. Η Κυβέρνηση δεν έχει να απολογηθεί για κάτι. Έχει απαντήσει θεσμικά πέντε φορές στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Έχει δημοσιοποιήσει τη λίστα των Μέσων που ενισχύθηκαν. Έχει πράγματα να καταθέσει στον δημόσιο διάλογο, που -όπως αντιλαμβάνεται κάθε πολίτης- είναι σε μια κατεύθυνση πράξεων που έγιναν, εξαιτίας της συγκυρίας που περάσαμε. Αλλά, αφού η Αντιπολίτευση θέλει να ξαναπάμε σε αυτά, θέλει να ξαναθυμηθούμε βοσκοτόπια, εξωχώριες εταιρείες, κάτι εκατομμύρια που χάνονταν στην πορεία για να στηθούν εφημερίδες, θα γίνει. Δεν είναι ευκαιρία να ξαναθυμηθούμε κάποιες εταιρείες που είχαν φτιάξει κάτι μετακλητοί στο Μέγαρο Μαξίμου εκείνη την περίοδο, μαζί με ορισμένες ομάδες φοιτητών, στενών συνεργατών Υπουργού και συνεργάτη του κ. Τσίπρα, που έκτοτε δεν ξαναείδα να έχουν κάνει έρευνες; “.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αντίστοιχο κλίμα ήταν η χθεσινή τοποθέτηση της βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Ν. Γιαννακοπούλου- κλίματος Α. Λοβέρδου- στην βουλή: Θθέλουμε όμως να είμαστε ειλικρινείς ως προς τη διάθεση μας για διαφάνεια παντού, θα ήταν χρήσιμο αυτά να τα διερευνήσουμε όχι για τα τελευταία 2,5 χρόνια μόνο αλλά και για τα 4,5 χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, γιατί υπάρχουν και για την περίοδο εκείνη πολλά θέματα που πρέπει να δούμε και θέματα δημοσκοπήσεων”.
Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. σήκωσε το γάντι απαντώντας στην κυβέρνηση πως είναι καλοδεχούμενη κάθε διερεύνηση. “Ας ψηφίσουν, λοιπόν, την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, εκτός των βουλευτών της αντιπολίτευσης και οι βουλευτές της συμπολίτευσης. Και ας αποφασίσει η Επιτροπή που θα συσταθεί να διερευνήσει τυχόν χειραγώγηση ΜΜΕ και δημοσκοπήσεων με κρατικό χρήμα, χωρίς χρονικούς περιορισμούς. Εμείς δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Μπορεί να πει το ίδιο και ο κος Μητσοτάκης για τα δικά του πεπραγμένα;”, υπογράμμισε η Κουμουνδούρου.
Ως προς τα διαδικαστικά, η αρμοδιότητα για την σύγκλιση της ολομέλειας που θα συζητήσει και θα ψηφίσει την πρόταση για συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής ανήκει στο προεδρείο της βουλής. Με βάση την τελευταία συνταγματική αναθεώρηση, εφόσον οι βουλευτές που στηρίζουν την πρόταση ξεπερνούν τα 2/5, ήτοι 120, η εξεταστική συγκροτείται. Από την στιγμή που και η Ν.Δ. συναινεί στην συγκρότηση εξεταστικής, ο Κ. Τασούλας καλείται πλέον να δρομολογήσει τις διαδικασίες. Το περιεχόμενο του αντικειμένου διερεύνησης, έπειτα από την συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ , θα αφορά και την περίοδο 2015-2019.#menoumespeedy