Παρέμβαση στην Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής για τους σεισμόπληκτους του Νομού Ηρακλείου έκανε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Νίκος Ηγουμενίδης. Με αφορμή την παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη κατά την χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής (19.1.2022), ο Νίκος Ηγουμενίδης ζήτησε από τον Υπουργό να πάρει θέση στο θέμα που έχει προκύψει σχετικά με τον προκλητικό όρο που υποχρεώθηκαν να υπογράψουν οι σεισμόπληκτοι για να διαμείνουν στους οικίσκους, δηλαδή να καταβάλλουν οι ίδιοι το κόστος από το ρεύμα και το νερό των οικίστων.

«Προκύπτει, λοιπόν, σαφές το ερώτημα, κύριε Υπουργέ, και θα ήθελα μια απάντηση: Σκοπεύετε να αφήσετε το κόστος στους ανθρώπους που μένουν στους οικίσκους; Ή σκοπεύετε να μετακυλιστεί το κόστος στους δήμους και αν ναι, τι κάνετε σε σχέση με το αίτημα που σας έχει υποβάλει ο Δήμος να καλύψει το Υπουργείο αυτήν την ανάγκη;», ρώτησε ευθέως τον κ. Βορίδη ο Νίκος Ηγουμενίδης.

Αίσθηση προκάλεσε ότι κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Υπουργός Εσωτερικών απέφυγε να απαντήσει στο θέμα, παρόλο που τέθηκε επανειλημμένα από τον βουλευτή και με την επισήμανση πως σε αυτό εμπλέκονται και οι Δήμοι. «Ήδη ένας δήμος της περιοχής, ο Δήμος Μινώα-Πεδιάδας, δηλώνει ότι δεσμεύεται να καλύψει το κόστος» όπως εξήγησε ο βουλευτής που στον ίδιο τόνο –απευθυνόμενος στον Υπουργό – αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι οι λογαριασμοί ρεύματος αποστέλλονται στους σεισμοπαθείς για τα σπίτια στα οποία δεν μπορούν πλέον να μείνουν:

«Υπάρχουν πολίτες και οικογένειες ολόκληρες οι οποίες δεν έκαναν γιορτές στο σπίτι τους, γιατί ήταν ακατάλληλο για να μείνουν στο σπίτι τους. Έμειναν σε οικίσκους. Στους ανθρώπους αυτούς ήρθαν λογαριασμοί ρεύματος και ύδρευσης για σπίτια τα οποία είναι ακατάλληλα», εξήγησε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιφερειών ο βουλευτής. «Το θέμα τέθηκε πρώτη φορά από τους ίδιους τους ανθρώπους σε αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Πρόεδρο του κόμματος μας, τον Αλέξη Τσίπρα. Κατατέθηκε ερώτηση για το αν θα πληρώσουν ή όχι αυτούς τους λογαριασμούς. Έχουν περάσει τέσσερις μήνες και το δικό σας Υπουργείο, κύριε Υπουργέ, κωφεύει»,τόνισε ο Νίκος Ηγουμενίδης στον Υπουργό.