Συνέντευξη του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Νάσου Ηλιόπουλου, στον BlueSky («Παρεμβάσεις»)

«Η κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα στο πλαίσιο της ίδιας αποτυχημένης συνταγής της», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας στην εκπομπή «Παρεμβάσεις» στο BlueSky. Αντιπαρέβαλλε την ανάγκη για «μία διαφορετική πολιτική που θα στηρίζει την εργασία και την οικονομία συνολικά, για να μην έχουμε το 2021 έκρηξη λουκέτων και ανεργίας».

«Η κυβέρνηση σπατάλησε το χρόνο που κέρδισε η κοινωνία από την πρώτη καραντίνα . Στις 4 Μαρτίου μας έλεγε ο πρωθυπουργός ότι μπαίνουμε στην τελική ευθεία της μάχης, και σήμερα δεν υπάρχουν κενά κρεβάτια ΜΕΘ στην Αττική. Ή συνειδητά έλεγε ψέματα ή είναι εκτός τόπου και χρόνου. Σε κάθε περίπτωση είναι επικίνδυνος», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Είναι κεντρική πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να μείνει εκτός της μάχης ο ιδιωτικός τομέας», συνέχισε ο Ν. Ηλιόπουλος, υπενθυμίζοντας πως «δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο προστασίας στους εργασιακούς χώρους και τα μέσα μεταφοράς, όπως εισηγούνται οι ειδικοί». «Ταυτόχρονα, η ΝΔ μείωσε για φέτος τον προϋπολογισμό για την δημόσια υγεία κατά 600 δισ. ευρώ, και σε σχέση με πέρυσι το ΕΣΥ έχει 1.680 λιγότερους εργαζόμενους», τόνισε. Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά και στην πρόσφατη απόλυση του γιατρού από το δημόσιο νοσοκομείο «Άγιος Σάββας» -«όταν την ίδια στιγμή μεταφέρονται γιατροί από τα δημόσια νοσοκομεία σε ιδιωτικές κλινικές που δήθεν επιτάσσονται».

«Αυτό δεν είναι επίταξη του ιδιωτικού τομέα, είναι κερδοσκοπία με δημόσιες πλάτες», δήλωσε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας και τον υπερδιπλασιασμό του ημερήσιου νοσηλείου στις ιδιωτικές ΜΕΘ από τα 800 στα 1.700 ευρώ.

Ο Ν. Ηλιόπουλος επέκρινε την κυβέρνηση για «τη δημιουργική λογιστική της ως προς τις δαπάνες για την πανδημίας», αφού «μιλούσε για 24 δισ. ευρώ στήριξη στην οικονομία για το 2020 τόσο καιρό, ενώ οι πραγματικές δαπάνες ήταν μόλις της τάξης 10 δισ. ευρώ, και τα 4 δισ. εξ`αυτών δάνεια».

Ακόμη, άσκησε δριμεία κριτική ότι «με δικές της πλάτες αναπτύχθηκε μαύρη εργασία, επιτρέποντας για μήνες να δηλώνονται οι αναστολές συμβάσεων στο τέλος του μήνα. Εργαζόμενοι δούλευαν κανονικά ολόκληρο τον μήνα και στο τέλος τους δήλωναν σε αναστολή». «Μόλις τελικά αποφάσισε η ΝΔ να δηλώνονται οι αναστολές στην αρχή του μήνα τί είδαμε; Περί τις 75 χιλιάδες λιγότερες δηλώσεις αναστολών», συμπλήρωσε, και συνέχισε: «Η ίδια κυβέρνηση θεσμοθέτησε και την απλήρωτη εργασία μέσα από τις απλήρωτες υπερωρίες σε περίπτωση που εργαζόμενος νοσήσει και μπει σε καραντίνα, θεσπίζοντας ουσιαστικά ένα αντικίνητρο για τους εργαζομένους να κάνουν τεστ για τον κορονοϊό».

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος Τύπου αναφέρθηκε στην ανάγκη να υιοθετηθούν οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για τη στήριξη των εργαζομένων, τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους της πανδημίας -με διαγραφή μέρους του και ρύθμιση του υπολοίπου με ένα σχήμα ανάλογο των 120 δόσεων- και απόσυρση του πτωχευτικού νόμου.

«Δυστυχώς συνεχίζεται η ίδια πολιτική που έφερε την 3η χειρότερη ύφεση της ευρωζώνης το 2020. Το μόνο καινούργιο που μάθαμε από τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι ότι οι εργαζόμενοι θα λάβουν μειωμένο δώρο Πάσχα», σημείωσε. Ακόμη, επανέλαβε την ανάγκη «συνταγογραφηθούν άμεσα τα τεστ για τον κορονοϊό», γιατί «δεν είναι λύση η μετατροπή των τεστ σε ζήτημα ατομικής ευθύνης, και να ληφθούν μέτρα για τους χώρους εργασίας και τα μέσα μεταφοράς που συνιστούν τις βασικές εστίες υπερμετάδοσης».

Τέλος, σχολιάζοντας τις δημοσκοπήσεις ο εκπρόσωπος Τύπου αναφέρθηκε στα τελευταία δημοσκοπικά δεδομένα που δείχνουν άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., αλλά υπογράμμισε πως «σε μη εκλογική περίοδο αυτό που οφείλουμε να κοιτάμε όλοι είναι τα ποιοτικά στοιχεία των μετρήσεων, που καταγράφουν την αρνητική όψη του κυβερνητικού έργου». «Αντιθέτως, συγκεκριμένες προστάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. καταγράφουν πλειοψηφίες στην κοινωνία».