Πρώην υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας ακυρώνει όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τις ποινές στο Μάτι και εξηγεί τι ισχύει με τον Ποινικό Kώδικα.

Ο Αντύπας Καρίπογλου νομικός, ιδρυτικό μέλος του κόμματος του Στέφανου Μάνου «Δράση» αλλά  και υποψήφιος στο επικρατείας με τη Νέα Δημοκρατία στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, διαψεύδει τον Κυριάκο Μητσοτάκη περί ποινών του Ποινικού Κώδικα για το Μάτι.

Νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση για τον νέο δικαστικό χάρτη, διαμήνυσε ότι «Τα αδικήματα της συγκεκριμένης υπόθεσης στο Μάτι κρίθηκαν με βάση ευμενέστερο πλαίσιο που ίσχυε επί ΣΥΡΙΖΑ». Επισήμανε δε, ότι «αν κρινόντουσαν με το νέο πλαίσιο οι ποινές θα ήταν αυστηρότερες»,

Ωστόσο ο Αντύπας Καρυπίδης αποδομεί τους ισχυρισμούς Μητσοτάκη και εξηγεί σε ανάρτησή του «τι ίσχυε για την περίπτωση της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή πριν τον Ποινικό Κώδικα του 2019;» δηλαδή στο επί ΣΥΡΙΖΑ ποινικό πλαίσιο.

Ειδοποιός διαφορά είναι ότι με τον Ποινικό Κώδικα πριν από τις αλλαγές που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ η ανθρωποκτονία από αμέλεια μπορεί να μετατραπεί σε χρηματική ποινή ενώ στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ, δεν υπήρχε η δυνατότητα μετατροπής της ποινής σε χρηματική. Εξηγεί δε, πως αν οι ένοχοι είχαν δικαστεί με τον Ποινικό Κώδικα του 2019 θα πήγαιναν στη φυλακή.

Ο ίδιος γράφει σε ανάρτησή του πως:

«α. Η ανθρωποκτονία από αμέλεια ήταν πλημμέλημα με ανώτατη ποινή τα πέντε έτη, όπως και σήμερα. Οι ποινές μέχρι 5 έτη μπορούσαν να μετατραπούν σε χρηματικές (για την απόλυτη ακρίβεια του νομικού λόγου, μόνο με ειδικά αιτιολογημένη απόφαση για να αποτραπεί ο δράστης από την τέλεση νέων εγκλημάτων, πράγμα που προφανώς δεν ισχύει στην περίπτωση του Ματιού, μπορούσαν να μην μετατραπούν). Στην περίπτωση της συρροής, σε εξαιρετικές περιπτώσεις και ειδικά για το συγκεκριμένο αδίκημα, η συνολική ποινή μπορούσε να φτάσει μέχρι και τα 10 έτη φυλάκισης ακόμη κι αν είχε γίνει με μια πράξη. Κριτήριο όμως για την μετατροπή της ποινής σε χρηματική δεν ήταν η συνολική ποινή, αλλά η ποινή βάσης, η οποία φυσικά δεν μπορούσε να είναι μεγαλύτερη από τα 5 έτη. Δηλαδή και με τον προηγούμενο ΠΚ, η συνολική ποινή φυλάκισης που θα είχε επιβληθεί στους καταδικασθέντες για το Μάτι, θα μετατρεπόταν σε χρηματική ποινή.

»β. Με τον ΠΚ «του ΣΥΡΙΖΑ», όπως έχει επικρατήσει να λέγεται προπαγανδιστικά από την κατά συρροή αλητεία, η συνολική ποινή για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή δεν μπορούσε να υπερβεί το ανώτατο είδος της ποινής, δηλαδή τα 5 έτη. Όμως, δεν υπήρχε η δυνατότητα μετατροπής της ποινής σε χρηματική.

Στην περίπτωση του Ματιού, λοιπόν, οι ευμενέστερες διατάξεις που εφαρμόστηκαν ήταν ως προς το συνολικό ύψος της ποινής οι του νέου ΠΚ, αλλά ως προς την μετατροπή της ευμενέστερη ήταν η διάταξη του προηγούμενου ΠΚ και αυτή εφαρμόστηκε. Και για να το πω απλά, με τον προηγούμενο ΠΚ η συνολική ποινή θα ήταν δεκαετής φυλάκιση αλλά μετατρέψιμη, πράγμα που πρακτικά σημαίνει ότι η χρηματική ποινή θα ήταν διπλάσια αυτής που επιβλήθηκε τώρα, 80.000 ευρώ αντί 40.000, ενώ αν ίσχυε ο Ποινικός Κώδικας του 2019 η συνολική ποινή θα ήταν μεν πενταετής, αλλά δεν θα ήταν μετατρέψιμη.

»Συμπέρασμα 1: Οι καταδικασθέντες ευνοήθηκαν από ευμενέστερες διατάξεις τόσο του προηγούμενου όσο και του Ποινικού Κώδικα του 2019, αλλά προφανώς η ευμενέστερη διάταξη και ξεκάθαρα αυτή που προκαλεί την οργή του όχλου και τις εμετικές αντιδράσεις της κυβέρνησης και των ασπόνδυλων της φρουράς, είναι αυτή του προηγούμενου ΠΚ που οδήγησε σε μετατροπή της ποινής σε χρηματική, παρά αυτή του ΠΚ 2019 που προέβλεπε μικρότερη μεν σωρευτική ποινή, την οποία όμως έπρεπε να εκτίσουν οι καταδικασθέντες. Αν είχαν δικαστεί με τον Ποινικό Κώδικα του 2019 θα πήγαιναν στη φυλακή.

Συμπέρασμα 2: Ο θεωρητικός του ποινικού τραμπουκισμού Υπουργός Δικαιοσύνης, ο νομικός (πανάθεμά τον) κυβερνητικός εκπρόσωπος και φυσικά οι κολαούζοι της εξουσίας που έσπευσαν να “αρθρογραφήσουν” για το πώς μας τα “εξήγησε” ο Υπουργός Δικαιοσύνης, ΛΕΝΕ ΠΑΛΙ ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ ΨΕΜΑΤΑ για να παραπλανήσουν τους πολίτες, να αποκομίσουν μικροπολιτικά οφέλη και, κυρίως, για να προωθήσουν την ακροδεξιά ατζέντα τους, της “αφστηροποίησης” και του λόου εντ όρντερ του κώλου, που σύντομα θα οδηγήσει τον νομικό μας πολιτισμό στα σπήλαια από τα οποία βγήκαν όλοι αυτοί

ΥΓ 1: Να σημειώσουμε ότι όλοι οι πρωτόδικα καταδικασθέντες έχουν ακόμη το τεκμήριο αθωότητας, πράγμα που κάνει εγκληματική την πρόστυχη συμπεριφορά των μελών της κυβέρνησης

ΥΓ 1: Να θυμηθούμε τις ποινές στην φονική πυρκαγιά της Ηλείας, επί ΝΔ και επί προηγούμενου ΠΚ: Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, κρίθηκαν ένοχοι για εμπρησμό εξ αμελείας, εμπρησμό δάσους εξ αμελείας, και ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή, οι Χαράλαμπος Καφύρας νυν αντιπεριφερειάρχης Ηλείας και νομάρχης Ηλείας το 2007, Πανταζής Χρονόπουλος, πρώην δήμαρχος Ζαχάρως, Σοφία Νικολοπούλου κάτοικος Παλαιοχωρίου Ζαχάρως, Παναγιώτης Τσούρας πυροφύλακας Μίνθης το 2007 και Νίκος Μιχαλόπουλος, επικεφαλής του Πυροσβεστικού κλιμακίου Κρεστένων το 2007. Αθώος κρίθηκε ο τότε υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Φώτης Παππάς. Οι αρχικές ποινές φυλάκισης που επέβαλε το δικαστήριο ήταν 49,7 χρόνια για τον Χ. Καφύρα, 59,5 χρόνια για τον Π. Χρονόπουλο, 49,7 χρόνια για τη Σοφία Νικολοπούλου, 59,5 χρόνια για τον Π. Τσούρα και πέντε χρόνια για τον Ν. Μιχαλόπουλο. Ομως οι εκτιτέες ποινές είναι τελικά 10 χρόνια με αναστολή για τους Χ. Καφύρα, Π. Χρονόπουλο, Σοφία Νικολοπούλου και Π. Τσούρα, ενώ παρέμεινε η ποινή των πέντε χρόνων με αναστολή στον Ν. Μιχαλόπουλο. Ούτε καν χρηματικές ποινές.