Υγειονομικοί, συνδικάτα (ΠΟΕΔΗΝ, ΑΔΕΔΥ, ίσως και ΓΣΕΕ), αριστερές συλλογικότητες και εκπρόσωποι εργαζόμενων ομάδων θα βρίσκονται στις 5 Σεπτεμβρίου έξω από το Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης», όπου ο πρωθυπουργός θα αναλύει το οικονομικό του πρόγραμμα ● Η μεγαλύτερη όμως πηγή διαμαρτυριών θα έρθει από τον εμπορικό και παραγωγικό κόσμο της πόλης, καθώς η ματαίωση της ΔΕΘ ισοδυναμεί με ανεπανόρθωτο πλήγμα στην οικονομία της και ζημιά δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.
«Η διαφύλαξη της δημόσιας υγείας ξεπερνά κάθε οικονομική διάσταση και στο πλαίσιο αυτό η 85η ΔΕΘ δεν θα πραγματοποιηθεί αυτόν τον Σεπτέμβριο. Ομως ο κορυφαίος θεσμός της Θεσσαλονίκης, που μετρά 94 χρόνια ιστορίας και 84 διοργανώσεις, δεν θα σιγήσει, καθώς τις ημέρες της Εκθεσης η ΔΕΘ-Helexpo θα διοργανώσει ένα πολιτικο-οικονομικό φόρουμ, δηλώνοντας παρούσα στις ραγδαίες εξελίξεις των τελευταίων μηνών».
Μ’ αυτήν τη βαρύγδουπη ανακοίνωση ο επίσημος ιστότοπος της ΔΕΘ (thessalonikifair.gr) ματαιώνει και επίσημα την 85η ΔΕΘ αναγγέλλοντας ένα πολιτικο-οικονομικό φόρουμ για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να σώσει τα προσχήματα. Αρχικά το φόρουμ είχε προαναγγελθεί για τις ημέρες της Εκθεσης, αλλά επειδή δεν μπόρεσε να γίνει έγκαιρα η προετοιμασία του μετατέθηκε για το διάστημα 11 έως 20 Σεπτεμβρίου.
Από την Κατοχή…
Η ακύρωση της ΔΕΘ, που γίνεται για δεύτερη φορά στην 100ετή ιστορία της (η πρώτη ήταν στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής), δείχνει το μέγεθος της αποψίλωσης της πόλης από πλευράς υποδομών. Χωρίς μέσα μεταφοράς, χωρίς φορείς που να μπορούν να αναλάβουν το βάρος της ευθύνης και την τόλμη της πρωτοβουλίας, περιμένει μια ολόκληρη πόλη ενός εκατομμυρίου κατοίκων κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή να ακούσει από την Αθήνα τη ματαίωση της μοναδικής διοργάνωσης που είναι συνυφασμένη με την ταυτότητά της.
Παρ’ όλα αυτά σ’ αυτήν την περίεργη ματαιωμένη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στις 5 Σεπτεμβρίου σε μια εκδήλωση που δεν θα περιλαμβάνει περισσότερα από 50 άτομα και στην οποία θα περιγράψει το οικονομικό του πρόγραμμα.
Μπορεί στην ομιλία του να μην παρευρίσκονται πολλοί ακροατές, όμως στους δρόμους έξω από το Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» θα βρίσκονται συνδικάτα, συλλογικότητες και εκπρόσωποι ομάδων εργαζομένων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, υγειονομικοί που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του κορονοϊού αναμένεται να διεκδικήσουν από την κυβέρνηση, μεταξύ άλλων, ένα από τα πάγια αιτήματά τους, την ένταξή τους στην κατηγορία των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων. Η κινητοποίηση θα γίνει με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και θα έχει συμβολικό χαρακτήρα, αλλά προβλέπεται δυναμική.
Αριστερές δυνάμεις και συλλογικότητες προετοιμάζονται για κινητοποιήσεις. Στη διαδικασία συμμετοχής, έστω και με συμβολικό χαρακτήρα, φαίνεται ότι βρίσκεται και η ΑΔΕΔΥ, ενώ προβληματισμός επικρατεί και στη ΓΣΕΕ για τη συμμετοχή της ή όχι στις κινητοποιήσεις. Σε συζητήσεις και με την Αθήνα βρίσκεται η Ενωση Αστυνομικών Θεσσαλονίκης.
Στάσεις εργασίας
Μια μέρα νωρίτερα, η ΠΟΕΔΗΝ με ανακοίνωσή της καλεί σε πανελλαδική κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη με εκκίνηση από το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο και πορεία στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. Την ίδια μέρα οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας, διεκδικώντας μεταξύ άλλων την ένταξη του κλάδου των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά. Απ’ ό,τι φαίνεται, παρά τα έκτακτα μέτρα για τον κορονοϊό, το αδιέξοδο στο οποίο έφερε η κυβέρνηση το μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας οδηγεί τελικά στον δρόμο.
Η μεγαλύτερη πηγή διαμαρτυριών αυτή τη φορά θα έρθει από τον εμπορικό και γενικότερα τον παραγωγικό κόσμο της Θεσσαλονίκης, καθώς η ματαίωση της ΔΕΘ ισοδυναμεί με ανεπανόρθωτο πλήγμα στην οικονομία της και ζημιά που ανέρχεται σε πολλές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.
«Ο πρωθυπουργός της χώρας έρχεται από το 1908 στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Φέτος αυτό θα γίνει με διαφορετικό τρόπο. Από τη μη φετινή διοργάνωση χάνονται 50 εκατομμύρια ευρώ. Και το ποσό αυτό αφορά αποκλειστικά την Εκθεση», εξηγεί ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ Κυριάκος Ποζρικίδης. Οσο για τον θεσμό, ο κ. Ποζρικίδης είναι κατηγορηματικός: «Φυσικά και πρέπει να τον διαφυλάξουμε. Εδώ κινδυνεύαμε ως πόλη να χάσουμε τον θεσμό, όχι να τον καταργήσουμε μόνοι μας. Στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης χωράνε όλα, και το κρητικό κασέρι και οι σταρτ απ».
Το Επιμελητήριο
Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης εκφράζει την απογοήτευση του κλάδου των επαγγελματιών της πόλης για τη ματαίωση της διοργάνωσης. Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Μιχάλης Ζορπίδης εξηγεί: «Η ματαίωσή της αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα από το οποίο πολύ δύσκολα θα συνέλθει η περιοχή. Η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της αρχής ότι όποιος θίγεται πρέπει να ενισχύεται, είναι υποχρεωμένη απέναντι στον λαό της Θεσσαλονίκης και τους φορείς να βρει άλλους τρόπους με τους οποίους θα ισοφαρίσει το χτύπημα αυτό».
Σε μια πόλη χωρίς υποδομές, με την ανεργία στα ύψη και με νευραλγικούς τομείς όπως η δημόσια υγεία και η δημόσια εκπαίδευση να δοκιμάζονται σκληρότερα λόγω κορονοϊού, οι αόριστες εξαγγελίες όπως αυτή του δημάρχου Κωνσταντίνου Ζέρβα για… πολιτικές στήριξης των επιχειρήσεων και αντισταθμιστικές πολιτικές μοιάζουν φύκια για μεταξωτές κορδέλες.
Πηγή : EFSYN