Γ.Τ. Πρωθυπουργού/ Δημήτρης Παπαμήτσος

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης των διακριτών διμερών σχέσεων μεταξύ του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας και της Ελληνικής Δημοκρατίας, ο Εξοχότατος Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης, επισκέφθηκε το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας την περίοδο 19-20/3/1443 μ.Χ., που αντιστοιχεί στις 25-26/10/2021.

Πραγματοποιήθηκαν επίσημες διαβουλεύσεις μεταξύ της Αυτού Βασιλικής Υψηλότητας του Πρίγκιπα Mohammed bin Salman bin Abdul-Aziz Al Saud, Πρίγκιπα του Στέμματος, Αναπληρωτή Πρωθυπουργού και Υπουργού Άμυνας και της Αυτού Εξοχότητας Πρωθυπουργού της Ελληνικής Δημοκρατίας, κατά τη διάρκεια των οποίων εξετάστηκαν οι ιστορικές διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και η κοινή συνεργασία και τα μέσα για την υποστήριξή της σε όλους τους τομείς. Επιπλέον, αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τη συνολική τρέχουσα περιφερειακή και διεθνή κατάσταση και τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την αντιμετώπιση των εν λόγω καταστάσεων.

Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού ήταν μια ευκαιρία για να γιορτάσουν τους δεσμούς φιλίας και συνεργασίας μεταξύ του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας και της Ελληνικής Δημοκρατίας, οι οποίοι έχουν σημαδευτεί από διάφορα επιτεύγματα, καθώς οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών δεν περιορίζονται στην πολιτική πτυχή, αλλά επεκτείνονται και στην οικονομική, εμπορική, επενδυτική, αμυντική, ασφάλειας, πολιτιστική και τουριστική συνεργασία, καθώς και σε πολλές άλλες πτυχές.

Κατά τη διάρκεια της συνόδου, οι δύο πλευρές συζήτησαν τις μελλοντικές ευκαιρίες συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών με στόχο το άνοιγμα διακριτών τομέων οικονομικής συνεργασίας, τη διευκόλυνση των συνεχιζόμενων αλληλεπιδράσεων μεταξύ του σαουδαραβικού και του ελληνικού επιχειρηματικού τομέα και την ενεργοποίηση εμπορικών και επενδυτικών συνεργασιών στο πλαίσιο του Οράματος 2030 του Βασιλείου, προκειμένου να αυξηθεί ο όγκος των εμπορικών και επενδυτικών ανταλλαγών μεταξύ των δύο χωρών.

Στο πλαίσιο αυτό, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να εξετάσουν τη δυνατότητα δημιουργίας αμοιβαίου επενδυτικού ταμείου. Η σαουδαραβική πλευρά εξέφρασε την ικανοποίησή της για την άμεση συνεργασία του ελληνικού ιδιωτικού τομέα με τον σαουδαραβικό ιδιωτικό τομέα στους τομείς των μονάδων αφαλάτωσης, του πόσιμου νερού, των γραμμών ύδρευσης, των μονάδων επεξεργασίας λυμάτων, των φραγμάτων σε τρέχοντα και μελλοντικά έργα, καθώς και για την οργάνωση εμπορικών δραστηριοτήτων στον τομέα της γεωργίας, προκειμένου να συζητηθούν οι δυνατότητες επενδύσεων στους κλάδους της γεωργίας, των τροφίμων, της αλιείας και της κτηνοτροφίας.

Επιπλέον, οι δύο πλευρές υπογράμμισαν την ανάγκη μεγιστοποίησης της χρήσης των σημείων τομής στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της στρατιωτικής και φαρμακευτικής βιομηχανίας και των υπηρεσιών logistics. Οι δύο πλευρές σημείωσαν επίσης τη συνεργασία που καθιερώθηκε μέσω της Μικτής Επιτροπής Σαουδικής Αραβίας-Ελλάδας καθώς και την ίδρυση του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Σαουδικής Αραβίας-Ελλάδας και προέτρεψαν τους αρμόδιους φορείς των δύο χωρών να εφαρμόσουν τις συμφωνίες και τα μνημόνια κατανόησης που υπογράφηκαν φέτος μεταξύ των δύο πλευρών και του ιδιωτικού τομέα Σαουδικής Αραβίας-Ελλάδας. Επιπλέον, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να διοργανώσουν τακτικά Σαουδαραβικά-Ελληνικά επενδυτικά φόρουμ στα οποία θα συμμετέχουν ορισμένοι επιχειρηματίες και επικεφαλής των φορέων του ιδιωτικού τομέα και από τις δύο χώρες. Για τη διοργάνωση τέτοιων φόρουμ, το Συμβούλιο των Σαουδαραβικών Επιμελητηρίων και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΕΒ) υπέγραψαν πρόσφατα συμφωνία για την ίδρυση του Σαουδαραβικού-Ελληνικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου. Παράλληλα με τη διοργάνωση φόρουμ, η πλατφόρμα του Συμβουλίου θα εργαστεί για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας στον τομέα της ναυτιλιακής εκπαίδευσης και κατάρτισης, την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των ναυτιλιακών διοικήσεων στην κατασκευή και ανακατασκευή πλοίων και την οργάνωση των διαθαλάσσιων επιβατικών μεταφορών.

Στον τομέα της συνεργασίας στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, ο οποίος θεωρείται μεγάλης κλίμακας και πολυδιάστατος, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να εργαστούν για την αύξηση της κατάστασης ετοιμότητας, των επιπέδων και των δεξιοτήτων των στρατιωτικών τους δυνάμεων μέσω κοινών στρατιωτικών ασκήσεων και ελιγμών, καθώς και να συντονίσουν και να ανταλλάξουν στρατιωτική εμπειρία προκειμένου να επιτευχθεί η ασφάλεια για τις δύο χώρες και η σταθερότητα για την περιοχή. Επιπλέον, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να εργαστούν για τον εντοπισμό της υποστηρικτικής τεχνολογίας και των στρατιωτικών βιομηχανιών. Οι δύο πλευρές επαίνεσαν τη συνεργασία που επιτεύχθηκε στους τομείς της ασφάλειας και εξέφρασαν την επιθυμία τους να προωθήσουν και να αναπτύξουν την εν λόγω συνεργασία προς το συμφέρον της επίτευξης ασφάλειας και σταθερότητας στις δύο χώρες.

Στον τομέα του πολιτισμού, οι δύο χώρες διακρίνονται για τη μακρόχρονη πολιτιστική τους ποικιλομορφία και τις εξαιρετικές προσπάθειες των δύο χωρών να τη διατηρήσουν και να τη μοιραστούν με τον κόσμο. Το Όραμα 2030 του Βασιλείου βασίζεται σε μια νέα φιλοσοφία για την αναβίωση της αραβικής και ισλαμικής κληρονομιάς της αραβικής χερσονήσου και την ενίσχυση της συμβολής της Σαουδικής Αραβίας στον πολιτισμό, τις τέχνες και τον παγκόσμιο πολιτισμό. Στο πλαίσιο αυτό, οι δύο πλευρές τόνισαν την ανάγκη να διερευνηθούν τρόποι βελτίωσης του επιπέδου της πολιτιστικής κίνησης και των ανταλλαγών μεταξύ των δύο χωρών. Η σαουδαραβική πλευρά εξέφρασε την υποστήριξή της στην πρωτοβουλία της Ελλάδας για την προστασία της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν επίσης στη σημασία της αύξησης του ρυθμού της τουριστικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, της εργασίας σε πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη του τουρισμού, της διερεύνησης των τουριστικών χαρακτηριστικών της κάθε χώρας, της ενίσχυσης της επικοινωνίας μεταξύ των πολιτών των δύο χωρών και της διευκόλυνσης των μέσων για την επίτευξη των στόχων αυτών. Επιπλέον, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ενισχύσουν την κοινή δράση σε τουριστικές δραστηριότητες και προγράμματα που θα ωφελήσουν τον τουριστικό τομέα και την ανάπτυξή του και να συντονίσουν τις προσπάθειες και τις γνώσεις τους σε διεθνείς συνεργασίες που σχετίζονται με τον τουρισμό.

Υπό το πρίσμα της αμοιβαίας κατανόησης και συνεργασίας, οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με την κατάσταση στις περιοχές τους, εκτός από τα πολιτικά ζητήματα, τις κρίσεις στη Μέση Ανατολή και τα διεθνή ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος. Οι δύο πλευρές υπογράμμισαν την ανάγκη η διεθνής κοινότητα να αναλάβει τις ευθύνες της όσον αφορά τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας, καθώς και την παύση κάθε μορφής παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις των χωρών, προκειμένου να επιτευχθεί ασφάλεια και σταθερότητα στη Μέση Ανατολή και στον κόσμο. Στο πλαίσιο αυτό, η ελληνική πλευρά εξέφρασε την εκτίμησή της για τις μεγάλες προσπάθειες της Σαουδικής Αραβίας να διατηρήσει την περιφερειακή και διεθνή ειρήνη και ασφάλεια.

Οι δύο πλευρές υπογράμμισαν τη σημασία όλων των προσπαθειών για την επίτευξη συνολικής πολιτικής λύσης στην κρίση της Υεμένης στη βάση των τριών σημείων αναφοράς: Την πρωτοβουλία του Κόλπου και τον εκτελεστικό μηχανισμό της, τα αποτελέσματα του συνολικού εθνικού διαλόγου και τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένης της απόφασης (2216). Οι δύο πλευρές εξέφρασαν επίσης την καταδίκη τους για τις επιθέσεις τρομοκρατικών ομάδων, μη επανδρωμένων αεροσκαφών και βαλλιστικών πυραύλων στο έδαφος του Βασιλείου, με στόχο ζωτικές εγκαταστάσεις και μη στρατιωτικά αντικείμενα.

Οι δύο πλευρές επαναβεβαίωσαν την ισχυρή δέσμευσή τους στο διεθνές δίκαιο, την ασφάλεια και τη σταθερότητα, με βάση τις θεμελιώδεις αρχές του απαραβίαστου των συνόρων, της εδαφικής ακεραιότητας των κυρίαρχων κρατών, συμπεριλαμβανομένων των κυριαρχικών δικαιωμάτων επί των θαλάσσιων ζωνών τους, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, και ιδίως την UNCLOS, καθώς και την υποχρέωση όλων των κρατών να απέχουν από τη χρήση ή την απειλή χρήσης βίας σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Και οι δύο πλευρές τόνισαν επίσης την ανάγκη ενίσχυσης της διεθνούς εταιρικής σχέσης για την καταπολέμηση του εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας, καθώς επιβεβαίωσαν ότι το επικίνδυνο αυτό φαινόμενο δεν συνδέεται με καμία φυλή, θρησκεία ή χώρα, και συμφώνησαν να εντείνουν τη συνεργασία για την καταπολέμηση του εγκλήματος και της διεθνούς τρομοκρατίας σε όλες τις μορφές της.

Ο Πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας συμμετείχε στη Σύνοδο Κορυφής της Πρωτοβουλίας για την Πράσινη Μέση Ανατολή και εκτίμησε τον θετικό της ρόλο στην επίτευξη σταθερότητας και περιβαλλοντικής ισορροπίας, καθώς και στην ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, η οποία με τη σειρά της θα φέρει ευημερία και ανάπτυξη στους λαούς της περιοχής.

Επιπλέον, η Εξοχότητά του εξέφρασε την εκτίμησή του για το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας και την Αυτού Βασιλική Υψηλότητα Πρίγκιπα διάδοχο Mohammed bin Salman bin Abdul-Aziz Al Saud για τις μεγάλες προσπάθειες μαζί με τις εποικοδομητικές και ξεχωριστές πρωτοβουλίες στους τομείς του τουρισμού και της κλιματικής αλλαγής .Η Εξοχότητά του παρακολούθησε επίσης τις εργασίες του Παγκόσμιου Φόρουμ του Ταμείου Δημοσίων Επενδύσεων στην πέμπτη συνεδρίασή του, όπου συζητήθηκαν οι παγκόσμιες οικονομικές τάσεις και το μέλλον του διεθνούς επενδυτικού περιβάλλοντος.

Κατά την ολοκλήρωση της επίσκεψης, ο Πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας εξέφρασε τη βαθιά του ευγνωμοσύνη και εκτίμηση για τη θερμή υποδοχή και τη γενναιόδωρη φιλοξενία που ο ίδιος και η αντιπροσωπεία που τον συνόδευε έτυχαν από την Κυβέρνηση και το λαό του Βασιλείου.

Η Αυτού Βασιλική Υψηλότητα ο Πρίγκιπας Διάδοχος, Αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Άμυνας, εξέφρασε επίσης τις καλύτερες ευχές του προς την Εξοχότητά του Πρωθυπουργό της Ελληνικής Δημοκρατίας και περαιτέρω πρόοδο και ευημερία στον φιλικό λαό της Ελλάδας.