
Συνέντευξη παραχώρησε ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών και επικεφαλής της Κίνησης «Πράττω» Νίκος Κοτζιάς στο ραδιόφωνο του RealFM και τους δημοσιογράφους, Πάνο Αμυρά και Σεραφείμ Κοτρώτσο.
Ο Νίκος Κοτζιάς ερωτώμενος για την ρωσο-ουκρανική κρίση και το τι θα πρέπει να πράξει η Ελλάδα, σημείωσε ότι «καλό θα είναι να μην μπλέκει εκεί που τσακώνονται οι «μεγάλοι ελέφαντες» γιατί την έπαθε ήδη μια φορά πριν από 101 χρόνια με την εκστρατεία στην Οδησσό».
Συνεχίζοντας επεσήμανε ότι όπως νομίζει «η Ρωσία αντιλαμβάνεται ότι η Ευρώπη είναι αδύναμη δεν είναι σε θέση να διαμορφώσει μια ενιαία πολιτική απέναντι στη Ρωσία και ότι οι Αμερικάνοι αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε μεγάλη κρίση προσανατολισμού και ιδιαίτερα ότι θέλουν να μετακινήσουν τις δυνάμεις τους προς την νοτιοανατολική Ασία. Άρα έχουν υπόψιν τους και θεωρούν ότι έχουν ένα παράθυρο ευκαιρίας να θέσουν νέους όρους για την αρχιτεκτονική στην Ευρώπη. Εννοώ την αρχιτεκτονική ασφάλειας».
Αναφερόμενος στους Ευρωπαίους, τόνισε ότι «εδώ πρέπει οι Ευρωπαίοι να επιδείξουν μεγαλύτερη ηρεμία και συνοχή. Θα πρέπει να αντιληφθούν ότι στον κόσμο που ανατέλλει κι έχει ήδη ανατείλει στον 21ο αιώνα είναι απαραίτητο να λάβουν υπόψιν τους τα ζητήματα της ασφάλειας και της σταθερότητας και βέβαια η ασφάλεια και η σταθερότητα δεν περνάει μέσα από τα μεγάλα περνάει μέσα από τη συνεννόηση με τη Ρωσία, η οποία πρέπει να αντιλαμβάνεται ότι ο συνέταιρος της ή ο συνομιλητής της έχει κι αυτός την δική του ισχύ και θα έχει μεγάλο κόστος για οποιαδήποτε προσπάθεια να ανατρέψει τις αρχές της σταθερότητας και της ειρήνης στην Ευρώπη».
Συνεχίζοντας ο Νίκος Κοτζιάς και αναφερόμενος στην Ευρώπη, επεσήμανε ότι «η ΕΕ λοιπόν πρέπει να αντιληφθεί και να προσδιορίσει ποιος είναι ο ρόλος της. Η Γερμανία την θέλει υποταγμένη στις δικές της ανάγκες. Πρέπει να βρεθούν οι πραγματικές ανάγκες της Ευρώπης και γι αυτό θα υπογραμμίσω ότι δεν είναι ώρα να δεχτεί η Ελλάδα, χώρα με τόσα προβλήματα εξωτερικής πολιτικής την κατάργηση του βέτο εντός της ΕΕ, γιατί μετά όλα θα τα καθορίζουν οι Γερμανοί και σ’ έναν βαθμό, περιορισμένα, με τους Γάλλους.
Αναφερόμενος σε άρθρο της FAZ που συνέγραψαν ένας παλιός διπλωμάτης της Πολωνίας και ο πρώην ΥΠΕΞ της Γερμανίας Γκάμπριελ, διατυπώνουν την άποψη ότι είναι η τελευταία φορά που οι Αμερικανοί αναλαμβάνουν να διαπραγματευθούν για λογαριασμό της Ευρώπης και δυστυχώς χωρίς την Ευρώπη, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να προσανατολιστεί στο να υπερασπιστεί μόνη της τα γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά της συμφέροντα.
Ο Νίκος Κοτζιάς επιπρόσθετα σημείωσε ότι κατά τη γνώμη του «η χώρα μας που έχει μια παράδοση μεγάλης φιλίας με τη Ρωσία να αντιληφθεί ότι η Ρωσία του κ. Πούτιν δεν είναι η Σοβιετική Ένωση ούτε είναι μια χώρα η σημερινή Ρωσία που βλέπει ένα παράθυρο ανοιχτό ταραχής στην ίδια την Ευρώπη, δεν είναι η Ρωσία που υπέγραψε τη Συμφωνία στο Ελσίνκι. Άρα η Ελλάδα πρέπει να είναι πάντα προσεκτική και να μην έχει αυταπάτες περί Ρωσίας.»
Σε ερώτηση των δημοσιογράφων πως πολλοί τον κατηγορούν ότι τσακώθηκε με κάποιους ομολόγους του, ήταν ξεκάθαρος, ότι δεν τσακώθηκε όπως έγραφαν κάποιοι, αλλά αυτό που έκανε ήταν να υπερασπίζεται τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας.
Προς επίρρωση αυτών αναφέρθηκε τόσο στη Ρωσία όσο και στις ΗΠΑ, τονίζοντας ότι στη Μόσχα έβαλε τρία θέματα, πρώτον ότι δεν μπορούν να κινούνται οι Ρώσοι πολίτες στην Ελλάδα με άλλες ιδιότητες από αυτές που επιτρέπει ο διεθνής νόμος, δεύτερον ότι θα πρέπει να δούνε τους εξοπλισμούς που κάνουν στην Τουρκία ότι αυτοί στρέφονται ενάντια στη Ελλάδα, και τρίτον ότι δεν είναι δυνατόν να αποδεχτεί η Ελλάδα ότι επιλέγουν 600 Τούρκους πυρηνικούς φυσικούς για ένα μόνο εργοστάσιο κάτι που μπορεί να σημαίνει σε συνεργασία με το Πακιστάν μπορεί η Τουρκία μελλοντικά να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.
«Τρεις φορές διαφώνησα με τους Αμερικάνους για θέματα που σήμερα είναι στην επικαιρότητα. Το πρώτο ήταν το θέμα του Χοκστάϊν, το δεύτερο ήταν η Υφυπουργός Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ που μου είπε ότι δεν πρέπει να συνομιλώ με τον Ζάεφ και τους Αλβανούς γιατί δεν πρόκειται να λυθεί το ονοματολογικό γιατί είναι πολύ θυμωμένος ο Γκρούεφσκι, κι εγώ της απάντησα το πως θα λύσει η Ελλάδα τα εθνικά της προβλήματα δεν την αφορούν και να μην ανακατευθεί και το τρίτο ήταν ότι προσπάθησαν να με πείσουν ότι έπρεπε να μείνει μόνιμα ο τουρκικός στρατός, ολόκληρος στην Κύπρο προκειμένου να επέμβει όποτε οι Ελληνοκύπριοι παραβίαζαν τις αμοιβαίες συνθήκες, είπε ο Νίκος Κοτζιάς.
«Δεν είναι τσακωμός το ότι η Ελλάδα υπερασπίζεται τα συμφέροντα της απέναντι στους μεγάλους. Δεν με νοιάζει να μ’ αγαπάνε, με νοιάζει να σέβονται την χώρα μου και τα συμφέροντα της.
Απαντώντας στην ερώτηση για το τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα σε περίπτωση σύρραξης στην Ουκρανία, τόνισε ότι «πρέπει να υπερασπίζεται μέχρι τέλους το Διεθνές Δίκαιο, την κυριαρχία των κρατών, το απαραβίαστο των συνόρων και το απαραβίαστο της εθνικής ακεραιότητας κάθε χώρας. Όποιος μπαίνει σε τρίτη χώρα χωρίς να έχει προκληθεί και χωρίς να έχει πραγματική αιτία παραβιάζει τον διεθνή νόμο τους κανόνες της Ελληνικής Εξωτερικής πολιτικής.»
Σε αποκαλύψεις προχώρησε ο επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών «Πράττω» για τον Χόκσταϊν το αμερικανικό non paper και τον EastMed.
Όπως είπε ποτέ δεν ενδιαφέρθηκαν οι Αμερικανοί για τον EastMed, προσθέτοντας ότι Ο Έιμος Χοκστάϊν, επισκέφθηκε την Αθήνα δυο φορές, μια στα τέλη του 2015 και μια στις αρχές του 2016, όπου είχε συνομιλίες με τον Νίκο Κοτζιά για περίπου πέντε ώρες.
«Ο Χόκσταϊν ήρθε δυο φορές στην Ελλάδα και κάναμε περίπου πέντε ώρες συζητήσεων. Μιλάμε για τέλος 2015 και αρχές 2016. Σε όλες τις περιπτώσεις που συναντηθήκαμε προσπαθούσε να με πείσει να μην κάνουμε αγωγούς ή άλλου είδους δίκτυα μεταφοράς ενέργειας ή ηλεκτρικού ρεύματος από την Ανατολική Μεσόγειο κι ότι θα πρέπει να φροντίσουμε να αναπτυχθεί το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης σαν σταθμός υγροποίησης φυσικού αερίου. Μου είπε ότι δεν είναι συμφέρον, λέγοντας μου οικονομικούς λόγους» είπε ο Νίκος Κοτζιάς.
Συνεχίζοντας είπε του Χόκσταϊν «κοίταξε να δεις επειδή εγώ έχω γεωπολιτική και γεωστρατηγική αντίληψη των πραγμάτων από τα οικονομικά αλλά για να περιοριστούμε στα οικονομικά κάνε μου σε παρακαλώ έναν πίνακα που να μου συγκρίνεις το κόστος που θα έχουμε με τον αγωγό το κόστος που θα έχουμε με σχήμα που προτείνεις για το αμερικανικό αέριο και να μου πεις τι θα βγάλετε εσείς τι θα βγάλουμε εμείς και η τελική τιμή γιατί θα είναι συμφέρουσα για μας».
Αυτόν τον πίνακα δεν τον έκανε ποτέ του, όπως σημείωσε ο Νίκος Κοτζιάς στη συνέντευξη του, προσθέτοντας ότι «τον συνάντησα στις Βρυξέλλες και του είπα τι έγινε με τον πίνακα και μου είπε δεν μπόρεσε να τον κάνει και τελείωσε εκεί η υπόθεση. Δηλαδή οι Δημοκρατικοί τότε προσπάθησαν να κάνουν τις τρεις πιέσεις που σας περιέγραψα Βορειομακεδονικό Κυπριακό και ενεργειακό και τις απέσυραν κάτω από τη σαφή δικιά μας θέση. Κατόπιν αυτού ιδιαίτερα οι Αμερικάνοι της εποχής του Πομπέο αλλά και προηγούμενα και με τον Γουέμπ Μίτσελ, πάρα πολύ βοηθητικό, αποφάσισαν να στηρίξουν τις ελληνικές επιλογές. Είχαμε μια αντιστροφή της σχέσης. Δεν υποτασσόταν η Ελλάδα σε κάποιον γραφειοκράτη, γιατί γραφειοκράτης ήταν ο Χοκσταϊν, δεν πρόκειται για κάποιον εκλεγμένο εκπρόσωπο της αμερικανικής διοίκησης, και κάθε γραφειοκράτη με τα σχέδια που έχει ή τα συμφέροντα που εξυπηρετεί κλπ.» αποκάλυψε ο επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών «Πράττω».
Εξηγώντας παρακάτω σημείωσε ότι «οι Αμερικάνοι προσπαθούν να κάνουν τα εξής πράγματα σήμερα. Επανήλθε το Δημοκρατικό Κόμμα με τους γνωστούς γραφειοκράτες που τους ξέρουμε επτά χρόνια και ξανακάναν τις ίδιες προτάσεις. Η διαφορά είναι ενώ τότε ζητήθηκαν εξηγήσεις και απορρίφθηκαν τώρα δεν ξέρω αν ζητήθηκαν εξηγήσεις αλλά υποχρεώθηκε η ελληνική κυβέρνηση να προσαρμοστεί σε ένα non paper. Το οποίο είναι γελοίο. Το δεύτερο είναι ότι οι Αμερικάνοι θέλουνε να “σκοτώσουν” αυτό τον αγωγό από τότε με τον Χόκσταϊν γιατί θέλουν να ξαναφτιάξουν τις σχέσεις Ισραήλ Τουρκίας. Και θεωρούν ότι είναι από τα θέματα που διαταράσσονται οι σχέσεις, διότι τέμνεται με τα ζητήματα των θαλάσσιων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο. Το δεύτερο που θέλανε και θα το εμφανίσουνε αργότερα, πέρα από την Αλεξανδρούπολη εάν τυχόν γινόταν αγωγός από τα ισραηλινά οικόπεδα να πέρναγε μέσω Κύπρου προς την Τουρκία. Αυτό ήταν μια επιλογή ενάντια στα συμφέροντα της Ελλάδος και είναι και σήμερα και ενάντια στα συμφέροντα που στηρίζουν μια λογική λύση του κυπριακού κι όχι μια υπαγωγή της Κύπρου στην Τουρκία.»
Συνεχίζοντας κατέστησε σαφές ότι «αυτή η τάχα λύση υπονομεύει και τα συμφέροντα της Ευρώπης. Διότι η Ευρώπη πρέπει να αναζητήσει αγωγούς που υποστηρίζουν την ανεξαρτησία της και την αυτονομία της. Οι αγωγοί από τη Ρωσία και οι αγωγοί από την Τουρκία δεν λύνουν αυτό το ζήτημα. Η Ευρώπη έχει αέριο στη Νορβηγία αλλά δεν έχει άλλη χωρητικότητα για να της δώσει παραπάνω αέριο, στη Βρετανία που δεν ενδιαφέρεται και στην Ολλανδία που λόγω των σεισμικών δονήσεων που προκλήθηκαν στα οικόπεδα που κάνει εξορύξεις θέλει να τα περιορίσει. Άρα τον μόνο καινούργιο δρόμο που έχει είναι της Ανατολικής Μεσογείου, κι ερχόμαστε και τον κόβουμε.
Πως θα αντιμετωπίσει τα μελλοντικά της προβλήματα η Ευρώπη όταν οι Αμερικάνοι δεν της δίνουν καμιά σημασία;»
Σχολιάζοντας τις διεργασίες στο χώρο της κεντροαριστεράς, σημείωσε ότι «ότι κάνει την πολιτική ενδιαφέρουσα είναι καλό για τη χώρα.»
Η πολιτική έχει μεγάλη πίκρα αλλά δεν είναι ποτέ βαρετή επεσήμανε.
«Το δεύτερο, για τον Νίκο Κοτζιά είναι «αν θα είναι κεντροαριστερές εξελίξεις ή όχι θα εξαρτηθεί από την κατεύθυνση που θα δώσει η ομάδα που σήμερα καθοδηγεί το ΚΙΝΑΛ στην πολιτική του.»
«Προς το παρόν δεν έχω δει σοβαρές επιλογές όσον αφορά την εξωτερική πολιτική του έκανα και δημόσια κριτική ιδιαίτερα τρόπου που επιτίθεται στην Συμφωνία των Πρεσπών σε μια περίοδο που είμαστε σε όλη την Ευρώπη σε αναταραχή κι ανισορροπία ελπίζω να την διορθώσει αυτή τη θέση και να είναι πιο λογικός στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής» πρόσθεσε.
Τώρα όσον αφορά την συνεργασία των δυνάμεων αυτού του χώρου, εγώ τάχτηκα πάντα υπέρ, πριν έναν χρόνο κάναμε για δεύτερη φορά προτάσεις σε όλα τα κόμματα που αυτοπροσδιορίζονται γι αυτή τη συνεργασία δεν υπήρξε ανταπόκριση. Την άλλη εβδομάδα θα κάνουμε μια καινούργια πρόταση και θα αφορά ειδικά τον ενεργειακό τομέα για την ανάγκη να διασφαλίσουμε την Ελλάδα από ενεργειακή κρίση ελπίζω αυτή τη φορά να μας απαντήσουν .
Όσον αφορά τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ ο Νίκος Κοτζιάς σημείωσε ότι «εγώ δεν ανακατεύομαι στα εσωτερικά τρίτων κομμάτων δεν υπήρξα ποτέ μέλος του Συνασπισμού ή του ΣΥΡΙΖΑ, έχω μια παράκληση προς τους συντρόφους να είναι λίγο πιο προσεχτικοί πιο νηφάλιοι και με μεγαλύτερη υπομονή να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που έχουν μπροστά τους και πριν από όλα όχι με οργανωτικούς τρόπους και μεθόδους αλλά με πολιτικούς μ ένα πολιτικό σχέδιο και πολιτικές συνεργασίες που να ανοίγουν νέους δρόμους για τη χώρα του 21ου αιώνα».