Ο Νίκος Κοτζιάς ανάρτησε τα προτεινόμενα μέτρα του Πράττω για τις πυρόπληκτες περιοχές:
Η ανάρτηση του:
To ΠΡΑΤΤΩ δίνει στη δημοσιότητα τα προτεινόμενα μέτρα για τις πυρόπληκτες περιοχές. Το σχέδιο έχει στο επίκεντρό του τους κατοίκους των πληγέντων περιοχών και τα δικαιώματά τους, την συμμετοχή των εργαζομένων και των συλλογικών τους οντοτήτων, την στήριξη της νέας γεννιάς
Ο ΠΕΝΤΑΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΠΡΑΤΤΩ – ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΕΤΡΩΝ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ
ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΡΑΤΤΩ
Ο ΠΕΝΤΑΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΠΡΑΤΤΩ – ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΕΤΡΩΝ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΏΝ ΠΕΡΙΟΧΏΝ
Το ΠΡΑΤΤΩ χαιρετίζει τον αγώνα των κατοίκων των πυρόπληκτων περιοχών.
Ουδέποτε μεταπολεμικά η χώρα καταστρεφόταν με τέτοια ένταση, σε τέτοια έκταση και επί τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Και ουδέποτε οι υπεύθυνοι είχαν εξαφανιστεί τόσο προκλητικά.

Το ΠΡΑΤΤΩ έχει καταλογίσει με σαφήνεια τις ευθύνες της κυβέρνησης που παριστάνει τον ανεύθυνο άρχοντα. Το ΠΡΑΤΤΩ δεν ενδιαφέρεται καθόλου να εισπράξει τα

συγχαρητήρια

του συστήματος για καθωσπρεπισμό. Κάθε άλλο. Ευθύνη έχει μόνο απέναντι στον λαό και την Πατρίδα. Για άλλη μια φορά υπογραμμίζει το αληθινό δίλλημα: ή η χώρα θα βουλιάξει και άλλο, προκειμένου να μείνουν τα προνόμια της Ολιγαρχίας ανέπαφα, ή θα ψαλιδιστούν αυτά, προκειμένου να αναγεννηθεί και να σταματήσει η πορεία παρακμής της Πατρίδας. Η χώρα έχει ανάγκη από μια μεγάλη αλλαγή. Από μια δημοκρατική-προοδευτική πατριωτική κυβέρνηση φορέα μεγάλων αλλαγών.

Το ΠΡΑΤΤΩ Προτείνει:
1. Άμεσα μέτρα για τους πυροπαθείς
• Διασφάλιση στέγης σε όλους τους πυρόπληκτους με την κατασκευή νέων κατοικιών. Μέχρι την αποπεράτωσή τους, επιδότηση ενοικίου για τις καμένες κατοικίες και για τις κατεστραμμένες περιουσίες. Δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας εθελοντικής προσφοράς κατοικίας για αυτούς και δημόσιο πρόγραμμα διαμονής τους σε ξενοδοχεία και άλλου είδους καταλύματα.
• Διασφάλιση της σχολικής χρονιάς για τους μαθητές/μαθήτριες των περιοχών που κάηκαν. Να προβλεφθούν ειδικά μέτρα στήριξή τους (οδοιπορικά, διατροφή κοκ). Οικονομική στήριξη και κρατικές υποτροφίες για τους φοιτητές/φοιτήτριες των οικογενειών των περιοχών που πλήγηκαν.
• Άμεσες αποζημιώσεις στους πληγέντες αγρότες παραγωγούς και στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, με στόχο την επιβίωση και αναγέννηση των επιχειρήσεών τους με ειδικά προγράμματα σε τομείς όπως η κτηνοτροφία και η μελισσοκομία.
• Αναστολή πληρωμών χρεών και υποχρεώσεων των πληγέντων προς δημόσιο, τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία.
• Μέτρα καταπολέμησης φαινόμενων αισχροκερδείας στις πληγείσες περιοχές. Ειδικά μέτρα αποτροπής ανόδου των τιμών και έλεγχος της πορείας τους.
• Μέτρα εκδημοκρατισμού και διαφάνειας της ενημέρωσης και της πληροφόρησης γύρω από τις καταστροφές, τις αιτίες, τους φορείς, τις επιπτώσεις.
2. Μέτρα για τις καταστραμμένες περιοχές
• Υποχρεωτική αναδάσωση, ασφάλιση και επιβοήθηση της φυσικής αναγέννησης, με ευθύνη του κεντρικού κράτους, της περιφέρειας και της ΤΑ όλων των δασικών περιοχών που κάηκαν. Οι τρεις αυτές διοικητικές βαθμίδες με έκτακτους προϋπολογισμούς διασφαλίζουν την υλοποίηση αυτής της επείγουσας ανάγκης και όσων προτείνονται στο παρόν κείμενο.
• Απαγόρευση αλλαγής χρήσης γης επί αόριστο και κατά προέκταση απαγόρευση εγκατάστασης ανεμογεννητριών στις καμένες περιοχές.
• Άμεσα να ξεκινήσει η δημιουργία αντιπλημμυρικών έργων στις περιοχές που επλήγησαν και στις συνορεύουσες με αυτές.
• Άμεση αναδιοργάνωση και πλήρη επαναλειτουργία των υποδομών των περιοχών που καταστράφηκαν, ιδιαίτερα της παροχής νερού, ηλεκτρικού, τηλεπικοινωνιακών διασυνδέσεων.
• Αποκατάσταση των ζημιών στο οδικό δίκτυο.
3. Επείγουσες θεσμικές αλλαγές
• Νέα Πολεοδομική σχέδια και δασικοί χάρτες ή ολοκλήρωσή τους εφόσον βρίσκονται σε διαδικασία εκπόνησης, που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πληγέντων πολιτών.
• Η κυβέρνηση οφείλει να συμβάλλει στη δημιουργία σε κάθε περιοχή επιτροπής από νέους μηχανικούς και οικονομολόγους των απαραίτητων ειδικοτήτων ώστε να αξιολογήσουν και να εκτιμήσουν το ύψος και την αξία των καταστροφών, να κάνουν προτάσεις ανασυγκρότησης. Στη συνεχεία οι ομάδες αυτές μπορούν να παρακολουθούν και να συμβάλλουν στην υλοποίηση των έργων αποκατάστασης υπό την εποπτεία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και συνελεύσεων των πληγέντων. Ταυτόχρονα δημιουργία επιστημονικής επιτροπής αναγέννησης σε κάθε κατεστραμμένη περιοχή.
• Δημιουργία Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης πυρκαγιών δασών και υπαίθρου και με την αξιοποίηση των προτάσεων της επιτροπής Γκολντάμερ προς την Ελληνική Κυβέρνηση.
• Δημιουργία ενός εθνικού συστήματος επιστημονικής εκτίμησης και τεκμηρίωσης κινδύνων δασικών πυρκαγιών και άλλων φυσικών καταστροφών.
• Δημιουργία κέντρου διαχείρισης κινδύνων από πυρκαγιές.
• Ανασυγκρότηση του κλάδου δασοπυρόσβεσης της Δασικής Υπηρεσίας η οποία σε έκτακτες συνθήκες πρέπει να διαθέτει ενισχυμένες δυνατότητες.
• Εξασφάλιση ειδικής εκπαίδευσης των κατοίκων στην αντιμετώπιση πυρκαγιών σε περιοχές με δάση και δημιουργία ειδικών αποτελεσματικών μηχανισμών σε κάθε Δήμο. Προσλήψεις πυροσβεστών μέσω πανελλήνιων εξετάσεων.
• Αποφάσεις άμεσου ενδιαφέροντος των κατοίκων μιας περιοχής, υπόκεινται στην έγκριση των συνελεύσεων τους.
4. Άμεσες θεσμικές ενέργειες
• Ορισμός εφέτη – ανακριτή για την διερεύνηση των αιτιών και δρώντων της καταστροφής, αποκάλυψης δικτύων διασύνδεσης των καταστροφέων, παραπομπή τους ενώπιον της ελληνικής δικαιοσύνης.
• Να ζητήσουν τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης άμεσα σύγκληση της ολομέλειας της βουλής για την υπερψήφισή σχεδίου και νόμου για την αναγέννηση των πυρόπληκτων περιοχών που μπορεί να στηρίζεται και στις παρούσες προτάσεις.
5. Άμεσες επιλογές στρατηγικού χαρακτήρα
• Άμεσος σχεδιασμός της αλλαγής του τρόπου αντιμετώπισης των πυρκαγιών. Βάρος πρέπει να δοθεί στην πρόληψή τους και στην χρήση νέων τεχνολογιών (όπως εκτοξευτήρες υδάτων, πυροσβεστικά άρματα υψηλών αντοχών/θερμοκρασιών, drones και άλλα σύγχρονα ειδικά πτητικά μέσα, δορυφορική χαρτογράφηση και σύγχρονα μέσα ενδοεπικοινωνίας των πυροσβεστών).
• Μέτρα περιφερειακής ανάπτυξης. Ιδιαίτερο βάρος να δοθεί σε μέτρα στήριξης της αγροτικής οικονομίας και του τουρισμού.
• Ανακήρυξη των πληγέντων περιοχών, ιδιαίτερα σε Γύθειο και Βόρεια Εύβοια σε επενδυτικές ζώνες με ειδικά κίνητρα.
• Μέριμνα για την εκπόνηση σχεδίων για την μελλοντική παραγωγική δομή και της προστασίας της φύσης στις πληγείσες περιοχές με τη συμμετοχή επιτροπών πολιτών εκλεγμένων επί τούτου, της ΤΑ, των περιφερειών, των επιμελητηρίων, καθώς και ειδικών επιστημόνων, εκπροσώπων κοινωνικών φορέων, όπως εργατικά σωματεία, αγροτικοί συνεταιρισμοί και σύλλογοι, επιστημονικά σωματεία.
Το ΠΡΑΤΤΩ υπογραμμίζει ότι ήδη από σήμερα και χωρίς καμία καθυστέρηση, θα πρέπει να αρχίσουν να υλοποιούνται τα πιο πάνω , ότι μόνο με το λαό και για το λαό μπορούν να υλοποιηθούν πολιτικές υλοποίησης των πιο πάνω και όσων άλλων χρειάζεται.
Πολιτική Κίνηση Πράττω
Αγίου Κωνσταντίνου 40 Αθήνα T.K 104 37
Τηλ.: 216 8004582