Την πεποίθησή του ότι μπορεί αύριο να μην υπερψηφιστεί η πρόταση μομφής της αντιπολίτευσης εξέφρασε ο Γάλλος πρωθυπουργός Μισέλ Μπαρνιέ, την ώρα που κρίνεται η τύχη της κυβέρνησής του.
Σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε ότι αυτό «εξαρτάται από τους βουλευτές που ο καθένας έχει μερίδιο ευθύνης ενώπιον των Γάλλων».
Ο Γάλλος πρωθυπουργός κατηγόρησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι δεν θέλησαν να διαπραγματευτούν με την κυβέρνηση τον κρατικό προϋπολογισμό του ερχόμενου έτους και ότι το οικονομικό κόστος αυτής της τακτικής θα το πληρώσουν όλοι οι Γάλλοι.
Κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης που παραχώρησε στους δύο μεγαλύτερους τηλεοπτικούς σταθμούς της Γαλλίας, ο Μισέλ Μπαρνιέ ανέφερε ωστόσο πως εξακολουθεί να πιστεύει ότι είναι «πιθανό» η κυβέρνησή του να μην καταρρεύσει αύριο, λέγοντας πως «εξαρτάται από τους βουλευτές, καθένας εκ των οποίων έχει μερίδιο ευθύνης ενώπιον των Γάλλων».
Ο ίδιος μάλιστα τόνισε ότι γνώριζε από την αρχή της θητείας του ότι πρόκειται για μια «εύθραυστη και εφήμερη κατάσταση»
«Έφτασα σε αυτό το γραφείο πριν από τρεις μήνες λέγοντας στον εαυτό μου ότι θα μπορούσα να φύγω το επόμενο πρωί, γιατί είναι ένα περίπλοκο πολιτικό ζήτημα και τόσο περίπλοκο», σημείωσε ο Μπαρνιέ, τονίζοντας την έλλειψη πλειοψηφίας.
Παράλληλα, ο Μισέλ Μπαρνιέ διευκρίνισε ότι η πρόταση μομφής δεν είναι ψήφος υπέρ ή κατά του ιδίου, αλλά στο επίκεντρο της ψηφοφορίας τίθεται το νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση της Κοινωνικής Ασφάλισης. Οι Γάλλοι «αισθάνονται ότι δεν υπάρχει ανάγκη για χάος », σημείωσε.
Ο κ. Μπαρνιέ πρόσθεσε ότι η πρόταση μομφής κατατέθηκε μετά την απόφασή του να ενεργοποιήσει το άρθρο 49.3 του Συντάγματος, για να μπορέσει η Γαλλία να καταλήξει στον κρατικό προϋπολογισμό του 2025. Ο Μισέλ Μπαρνιέ δεν αρνήθηκε ότι το κείμενο του προϋπολογισμού του ερχόμενου έτους θα μπορούσε να βελτιωθεί, παράλληλα όμως απέκρουσε την κριτική ότι δεν συνεργάστηκε με την αντιπολίτευση.
Σε ό,τι αφορά τις ενστάσεις της αντιπολίτευσης, ο Γάλλος πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του «δεν διαπραγματεύεται», αντικρούοντας την κριτική των δημοσιογράφων για τις παραχωρήσεις στις οποίες προχώρησε για την αναπροσαρμογή των συντάξεων αποδεχόμενος το αίτημα της Εθνικής Συσπείρωσης. «Υπήρχε ακρόαση και σεβασμός », διαβεβαιώνει.
«Όταν έφτασα στο πρωθυπουργικό γραφείο τον Σεπτέμβριο, φυσικά κάλεσα τους πολιτικούς μου φίλους, αυτούς που συμφώνησαν να στηρίξουν την κυβέρνηση, αλλά αμέσως μετά κάλεσα δύο ή τρεις ηγέτες του Σοσιαλιστικού Κόμματος», ανέφερε ο Μπαρνιέ και συνέχισε: «Μου είπαν, προτού ανοίξω το στόμα μου, δεν θέλουμε να σε δούμε και σε κάθε περίπτωση θα ψηφίσουμε πρόταση μομφής σε βάρος σου». Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η κριτική του έναντι του ακροδεξιού κόμματος της Μαρίν Λεπέν, η οποία όπως σημείωσε δεν θέλησε να διαπραγματευθεί μαζί του και η τακτική της ήταν να ζητάει διαρκώς περισσότερα.
Ο Μισέλ Μπαρνιέ έκρουσε επίσης τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις που θα έχει η κυβερνητική αστάθεια στη χώρα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι λόγω της μη ψήφισης του κρατικού προϋπολογισμού, «σχεδόν 18 εκατομμύρια Γάλλοι θα δουν τον φόρο εισοδήματός τους να αυξάνεται και άλλοι θα πληρώσουν φόρους για πρώτη φορά επειδή δεν καταφέραμε να συμπεριλάβουμε στον προϋπολογισμό του κράτους την αναπροσαρμογή των φορολογικών κλιμακίων που είχαμε σχεδιάσει».
«Βλέπω τις αγορές, τα spread , βλέπω ότι είμαστε πάνω από την Ελλάδα», είπε ο Μπαρνιέ για τις επιπτώσεις της πολιτικής αστάθειας στη Γαλλία στην εμπιστοσύνη της αγοράς.
«Τον αντίκτυπο αυτής της αστάθειας, θα τον δείτε αμέσως στα επιτόκια», είπε, προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι βλέπει «πολλή ένταση στη χώρα μας και πολύ θυμό», και γι΄αυτό «χρειάζεται προσοχή » διεμήνυσε, τονίζοντας ότι «ο πρόεδρος Μακρόν είναι εγγύηση σταθερότητας».
Τέλος, ο Μισέλ Μπαρνιέ δεν φάνηκε θετικός στην ιδέα να τον προτείνει εκ νέου ο πρόεδρος Μακρόν για πρωθυπουργό, όπως έχει δικαίωμα, λέγοντας τα εξής: «Θέλω να υπηρετήσω αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αν πέσω αύριο, μεθαύριο, θα με βρουν και πάλι στο πρωθυπουργικό μέγαρο σαν να μην έγινε τίποτα».
Μακρόν: Δεν πιστεύω ότι θα υπερψηφιστεί η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης
Από την πλευρά του ο Εμανουέλ Μακρόν σχολιάζοντας την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Μπαρνιέ που κατέθεσε η αριστερή συμμαχία εξέφρασε την πεποίθηση ότι «δεν θα υπερψηφιστεί», λέγοντας ότι «εμπιστεύεται τη συνοχή των ανθρώπων» .
«Προτεραιότητά μου είναι η σταθερότητα », δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της επίσκεψής του στη Σαουδική Αραβία. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Εθνική Συσπείρωση θα ήταν «αφόρητα κυνική» εάν ψήφιζε υπέρ της πρότασης που κατέθεσε η αριστερά, «που προσβάλλει τους ψηφοφόρους της», ενώ το Σοσιαλιστικό Κόμμα, και ειδικότερα ο πρώην πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, θα έδειχνε «ανακόλουθο» εάν υπερψηφίσει.
Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε επίσης ότι δεν πρέπει «να τρομάξουμε τους πολίτες» αναφέροντας τον κίνδυνο οικονομικής κρίσης. «Έχουμε μια ισχυρή οικονομία », επέμεινε. «Η Γαλλία είναι μια πλούσια, σταθερή χώρα, που έχει κάνει πολλές μεταρρυθμίσεις και τις διατηρεί, έχει σταθερούς θεσμούς, ένα σταθερό Σύνταγμα », υποστήριξε.
Όσον αφορά τις εκκλήσεις για παραίτησή του από τους αντιπάλους του, ο Εμανουέλ Μακρόν διαβεβαίωσε ότι ποτέ δεν είχε σκεφτεί να φύγει από τα Ηλύσια πριν από το τέλος της θητείας του το 2027.
«Δεν έχει νόημα, είναι ειλικρινά εκτός πραγματικότητας αυτά» , δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος.
«Αν είμαι εδώ, είναι επειδή εκλέχτηκα δύο φορές από τον γαλλικό λαό. Είμαι εξαιρετικά περήφανος γι’ αυτό και θα τιμήσω αυτήν την εμπιστοσύνη με όλη την ενέργεια που έχω μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο για να είμαι χρήσιμος στη χώρα », πρόσθεσε.