Η Εφημερίδα των Συντακτών

Μόλις μία μέρα μετά την κριτική που άσκησε ο επικεφαλής του ESM για την καθυστερημένη απόδοση των εκκρεμών συντάξεων, ήρθε και το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή να καταγγείλει ότι ο ΕΦΚΑ δεν έχει αποστείλει στοιχεία για τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει εκτίμηση της σχετικής δαπάνης στη Έκθεση Β’ Τριμήνου 2020.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ, που βρέθηκε στην Ελλάδα λόγω του forum του Economist, δήλωσε χθες ότι παρά τη θετική έκβαση της 7ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, «αγκάθι» παραμένει το «στοκ» των 300.000 αιτήσεων συνταξιοδότησης, το οποίο για τους τεχνοκράτες του ESM ισοδυναμεί με «κρυφό χρέος».

Στην ανακοίνωσή του, το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή σημειώνει ότι, παρά τα επανειλημμένα αιτήματα προς τον ΕΦΚΑ, τα στοιχεία δεν απεστάλησαν, ούτε έχει δοθεί και κάποια εξήγηση γι’ αυτό.

Προσθέτει δε ότι «αδυνατεί να κατανοήσει την άρνηση της διοίκησης του ΕΦΚΑ να συνεχίσει να παρέχει τα στοιχεία που παρείχε μέχρι πρότινος και συνδέονται άμεσα με την παρακολούθηση των δημοσιονομικών μεγεθών της Γενικής Κυβέρνησης. Ουδέποτε στο παρελθόν είχαμε συναντήσει παρόμοιο πρόβλημα από τις δημόσιες υπηρεσίες και φορείς που συνεργαζόμαστε και μας παρέχουν ανελλιπώς τα στοιχεία που χρειαζόμαστε».

Επίσης, σημειώνει ότι «θα υπερασπιστεί με κάθε νόμιμο μέσο τη διασφάλιση του θεσμικού του ρόλου και την απαρέγκλιτη τήρηση του άρθρου 28 του Ν. 4270/2014 που ορίζει ρητά ότι “όλοι οι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης υποχρεούνται να παρέχουν στο Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή κάθε πληροφορία που εκείνο κρίνει αναγκαία για την επιτέλεση του έργου του”».

Η απάντηση του e-ΕΦΚΑ

Μετά την ανακοίνωση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, ο διοικητής του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) Χρήστος Χάλαρης, απέστειλε μια επιστολή προς τον επικεφαλής του Γραφείου, Φραγκίσκο Κουτεντάκη, στην οποία υποστηρίζει ότι είναι «σε εξέλιξη δράση ακριβούς καθορισμού του πλήθους των εκκρεμών αιτημάτων συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν από τον Απρίλιο 2020 έως τον Ιούνιο 2020, η οποία έχει καταστεί αναγκαία», λόγω μιας σειράς παραγόντων.

Μεταξύ αυτών ο «περιορισμός της λειτουργίας των καταστημάτων λόγω κορονοΐού», η ταχυδρομική αποστολή αιτήσεων συνταξιούχων παρά την πιλοτική εφαρμογή του ηλεκτρονικού συστήματος ΑΤΛΑΣ και η σε εξέλιξη διασταύρωση για τον τυχόν διπλά υποβληθείσες αιτήσεις.

«Τα ανωτέρω καθιστούν δυνατή σήμερα, μόνο την προσωρινή εκτίμηση του ορθού πλήθους των εκκρεμοτήτων στις 30/6/2020. Η οριστικοποίηση του πλήθους αναμένεται στο τέλος του μήνα, οπότε και θα ανακοινωθεί» αναφέρεται στην επιστολή.

 

Πηγή : EFSYN