Στην ΕΡΤopen και στον Νίκο Δημητρακόπουλο μίλησε η Ιωάννα Λιούτα τα 47 δις που έχουν δοθεί στις Τράπεζες για την πρόταση του Μέρα25 για τα κόκκινα δάνεια, τον ΟΔΥΣΣΕΑ κόντρα στον ΗΡΑΚΛΗ και για τις εξελίξεις στα εργασιακά.

 

Ταμείο Ανάκαμψης

Τα χρήματα από το ταμείο Ανάκαμψης θα κατευθυνθούν στον πλουτισμό ισχυρών επιχειρηματιών. Ποτέ δεν έχουν κατευθυνθεί κεφάλαια για την παραγωγική αναβάθμιση της οικονομίας ,για την στήριξη των μικρομεσαίων και για την ευημερία των πολιτών. Ιστορικά αν το δούμε, πόροι από το σχέδιο Μάρσαλ, χρηματοδοτικά πακέτα της ΕΕ πέρασαν σε ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα κομματικών και πελατειακών δικτύων. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Γιάνης Βαρουφάκης χρήματα φτωχών βορειοευρωπαίων θα ενισχύσουν την ντόπια ολιγαρχία.

 

Οδυσσέας εναντίον Ηρακλή

Η δεύτερη ευκαιρία, ο πτωχευτικός νόμος που η Κυβέρνηση αποκαλεί δεύτερη ευκαιρία, είναι ουσιαστικά καταστροφή.

Η πρόταση μας είναι μία δημόσια εταιρεία διαχείρισης ειδικού χρέους ο “Οδυσσέας” απέναντι στον Ηρακλή της Κυβέρνησης:

Όποιος δε μπορεί να εξυπηρετήσει το δάνειό του, την πρώτη κατοικία ,μεταφέρεται ο τίτλος ιδιοκτησίας σ’ αυτή τη δημόσια εταιρεία, όπου και παγώνει. Η τράπεζα παίρνει μία εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και ο οφειλέτης καταβάλει ένα αντίτιμο έως το ένα τρίτο των διαθέσιμων εισοδημάτων. Το ενοίκιο θα προσδιορίζεται από τη δημοτική αρχή.

Συνοπτικά :

Νομοθετείται μορατόριουμ στους πλειστηριασμούς ακινήτων πρώτης κατοικίας και επιχειρηματικών χώρων, εφόσον η επιχείρηση λειτουργεί.

Ιδρύεται Συμβούλιο Εκκαθάρισης αποτελούμενο από εκπροσώπους του υπουργείου Οικονομικών, των κομμάτων, των τραπεζών, των δανειοληπτών και κληρωτούς πολίτες.

Για πρώτες κατοικίες, λειτουργούσες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αγροκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, ο «Οδυσσέας» κρατά «παγωμένα» στα βιβλία της τα «κόκκινα δάνεια» Οι δανειολήπτες καταβάλουν μια μηνιαία εισφορά «διατήρησης δικαιώματος χρήσης και συνιδιοκτησίας» το ύψος της οποίας προσδιορίζεται από τις δημοτικές αρχές και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ξεπερνά το ένα τρίτο των καθαρών εισοδημάτων του δανειολήπτη. Τέλος όταν η αγορά ανακάμψει και η αξία του ακινήτου υπερβεί την ονομαστική αξία του δανείου γίνεται η τελική διευθέτηση.

 

ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Η Κυβέρνηση μας λέει ότι ενισχύει την θέση του εργαζόμενου.Πόσο δυνατός είναι ένας εργαζόμενος ο οποίος δεν ξέρει πότε, πόσο και πώς θα εργάζεται. Η εργασία θα επιτρέπεται να είναι ως 13 ώρες την ημέρα, συνεχόμενα ή σπαστά ακόμη και στην μερική απασχόληση Θα δουλεύει Κυριακές, αργίες, με τηλεργασία χωρίς όρια με απελευθέρωση των απολύσεων ακόμα και μετά από δικαστική απόφαση!

Το νομοσχέδιο πλήττει όλους τους εργαζόμενους, του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα. Θεσμοθετεί την υπερεκμετάλλευση και την απλήρωτη εργασία. Συνολικά πρόκειται για ένα νομοσχέδιο αντεργατικό αντιλαϊκό που οδηγεί στην υπανάπτυξη και ωφελεί την ολιγαρχία.