Όριο φοίτησης στα ΑΕΙ, βάση εισαγωγής για την είσοδο και σύστημα φύλαξης των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, που συζητείται στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

Οι ρυθμίσεις δέχονται πυρά από την αντιπολίτευση, με την κυβέρνηση να απαντά πως πρόκειται για αλλαγές που περιλαμβάνονταν στο προεκλογικό της πρόγραμμα.

Μιλώντας στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως αναφέρθηκε στις προωθούμενες αλλαγές στο σύστημα φύλαξης. Μεταξύ άλλων δήλωσε πως οι αστυνομικοί θα έχουν ειδική εκπαίδευση και θα φοράνε ειδική σχολή.

«Μπορούμε να κάνουμε ότι όλα βαίνουν καλώς αλλά αυτή δεν είναι η πραγματικότητα. Γιατί αν είναι, τότε γιατί κορυφαία πανεπιστήμια επιλέγουν να κάνουν εκδηλώσεις τους εκτός πανεπιστημιακού χώρου; Γιατί είδαμε αυτές τις αποτρόπαιες εικόνες; Και υπάρχει και ο άλλος δρόμος. Να αναγνωρίσουμε ότι υπάρχει πρόβλημα. Δεν είναι παντού. Αλλά υπάρχουν συστημικές εστίες παραβατικότητας και εικόνες που προσβάλλουν το πανεπιστήμιο» ανέφερε.

Σχετικά με τη θέσπιση ορίου φοίτησης, η υπουργός Παιδείας σημείωσε πως στην Ελλάδα ο ρυθμός αποφοίτησης είναι 9.17%, όταν στην Ευρώπη ο μέσος όρος είναι 24% και προσέθεσε ότι στη χώρα σχεδόν οι μισοί φοιτητές καταλήγουν να είναι «αιώνιοι». Μίλησε για ένα σύστημα εμπαιγμού υποψηφίων, οικογενειακών και ακαδημαϊκών, λέγοντας πως οι οικογένειες πληρώνουν σπουδές οι οποίες δεν καταλήγουν πουθενά.

Πυρά στις ρυθμίσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Νίκο Φίλη καθώς μίλησε για απόπειρα δημιουργίας «καθεστώτος Όργουελ» στα πανεπιστήμια και για «χτύπημα στη Δημοκρατία». Ανέφερε πως ένα στα τέσσερα παιδιά που πέρασαν πέρυσι στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, με τις προωθούμενες αλλαγές δεν θα μπορούσαν να μπουν. Όπως είπε «49 πόλεις χάνουν φοιτητές» και μίλησε για επιλογή της κυβέρνησης να σπρώξει βίαια τα παιδιά εκτός του συστήματος της δημόσιας εκπαίδευσης.

Ακόμη, μίλησε για δημιουργία «φυτώριου Κορκονέων» στα πανεπιστήμια και προσέθεσε προς την κυβερνητική πτέρυγα «αναλαμβάνετε όλη την ευθύνη για την κατάσταση που θα δημιουργηθεί. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν. Θα στηρίξουμε κάθε κινητοποίηση, ώστε να μην εφαρμοστεί στην πράξη αυτό το νομοσχέδιο».

Κριτική στο νομοσχέδιο υπήρξε καιαπό τα υπόλοιπα κόμματα, με εξαίρεση την Ελληνική Λύση που τάχθηκε υπέρ. Το Κίνημα Αλλαγής καταψηφίζει επί της αρχής αλλά είναι θετικό σε επιμέρους διατάξεις, ενώ «όχι» λένε ΚΚΕ και ΜέΡΑ25.

Κατά των προωθούμενων ρυθμίσεων για τη φύλαξη των πανεπιστημίων τάχθηκε η εισηγήτρια του Κινήματος Αλλαγής Χαρά Κεφαλίδου, λέγοντας ότι η μετάθεση της ευθύνης στην αστυνομία αντιβαίνει στον συνταγματικά κατοχυρωμένο τρόπο φύλαξης των πανεπιστημίων και πλήττει το αυτοδιοίκητο. Χαρακτήρισε ιδεοληπτικές τις προβλέψεις του νομοσχεδίου και προειδοποίησε ότι θα δημιουργήσουν εντάσεις.

Πρόταση νόμου για τη φύλαξη και την προστασία των ΑΕΙ έχει καταθέσει και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής. Προτείνεται ειδική Υπηρεσία Φύλαξης, που συστήνεται ως αυτοτελής οργανική δομή των ΑΕΙ, υπαγόμενη απευθείας στον Πρύτανη, η οποία συνεργάζεται με κάθε αρμόδια δημόσια αρχή.

Από το ΚΚΕ ο Γιάννης Δελής ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου και επανέλαβε το αίτημα για άνοιγμα των σχολών με τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την προστασία της ζωής φοιτητών και εκπαιδευτικών.

Υπέρ του νομοσχεδίου μίλησε η εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Σοφία Ασημακοπούλου και τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ειδικού σώματος προστασίας πανεπιστημίων.

Κριτική άσκησε από το ΜέΡΑ25 η Σοφία Σακοράφα, επισημαίνοντας στην κυβερνητική πτέρυγα πως «είναι εξοργιστικά αυτά που νομοθετείτε, που δεν υπάρχει πεδίο σύνθεσης απόψεων».

Χρυσοχοΐδης: Πρέπει να υπάρχει έλεγχος στα πανεπιστήμια

Απαντώντας στις κριτικές, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δήλωσε ότι τα πανεπιστήμια έχουν το αυτοδιοίκητο, αλλά πρέπει να υπάρχει έλεγχος. «Έχουν αποτύχει στην αντιμετώπιση της βίας, με πρώτα θύματα τους ίδιους. Είναι μία τρύπα στο κράτος δικαίου και η πολιτεία είναι υπεύθυνη αν καθίσει με σταυρωμένα χέρια. Αυτή είναι η πραγματικότητα» είπε. Έκανε αναφορά και στους πρυτάνεις, λέγοντας πως «εθίστηκαν» σε αυτή την κατάσταση.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο Νίκος Φίλης είπε πως «η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την Κύπρο σε αριθμό αστυνομικών, αναλογικά με τον γενικό πληθυσμό της. Να προσλάβουμε λοιπόν τώρα άλλους 1.030 ειδικούς φρουρούς από την εκλογική περιφέρεια του κ. Χρυσοχοΐδη, για να… πιάσουμε την πρώτη θέση. Τότε, να προσλαμβάνουμε και μια χιλιάδα αστυνομικούς για κάθε χώρο που κάποια στιγμή γίνεται κάποια παρανομία; Να ιδρύσουμε και αστυνομίες σχολείων, πλατειών, γυμναστηρίων και ό,τι άλλο βάλει ο νους της ΝΔ;».

#menoumespeedy