Σε υψηλούς τόνους, ασκώντας κριτική και αναδεικνύοντας τις πολλές και σοβαρές ατέλειες του νομοσχεδίου του Αναπτυξιακού Νόμου, ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση του Χάρη Μαμουλάκη στην Ολομέλεια της Βουλής.

 

Ο Χάρης Μαμουλάκης αναφέρθηκε στην φιλοσοφία των Αναπτυξιακών Νόμων, εστιάζοντας στα θετικά και αρνητικά τους σημεία, ενώ εκθείασε το διαφορετικό αναπτυξιακό μοντέλο που πρέσβευε ο Νόμος της Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ του 2016.

«Ο σημερινός νόμος συνεχίζει τις δύο πρώτες καινοτομίες του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ, παρόλο που ατυχώς εντάσσει διάφορους άσχετους κλάδους στο παραγωγικό υπόδειγμα που θέλει να ενισχύσει, αλλά αποτελεί βήμα πίσω τόσο σε σχέση με την διαφάνεια, όσο σε σχέση και με την συμπερίληψη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας στην οπτική του, ενώ ταυτόχρονα, ανατρέπει την βασική θετική κληρονομιά όλων των αναπτυξιακών νόμων, δηλαδή την συνεισφορά τους στην άρση των περιφερειακών ανισοτήτων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χάρης Μαμουλάκης, παραθέτοντας συγκεκριμένα επιχειρήματα.

 

Ειδικότερα, τόνισε την αδιαφάνεια που προκύπτει από την τοποθέτηση ορκωτών ελεγκτών από τον ίδιο τον Υπουργό, για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, όπως και το ότι στα περισσότερα καθεστώτα, οι πολύ μικρές επιχειρήσεις καλούνται να ανταγωνιστούν τις πολύ μεγάλες.

 

 

«Βάζετε την πολύ μικρή επιχείρηση να ανταγωνιστεί τη μεγάλη για να πάρει ενίσχυση από το ίδιο προκηρυσσόμενο καθεστώς. Ποιος λέτε να κερδίσει; Το μεγάλο ψάρι ή το μικρό; Είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης, ανέδειξε στοιχεία του Νόμου που εισαγάγουν αδικαιολόγητους περιορισμούς, όπως την εξαίρεση των ατομικών επιχειρήσεων, την απουσία συνεταιρισμών, ενεργειακών κοινοτήτων και ΚΟΙΝΣΕΠ, καθώς και ότι στο καθεστώς του Νέου Επιχειρείν, προβλέπονται μόνο εγγυήσεις.

 

 

Ο Χάρης Μαμουλάκης έκανε εκτενή αναφορά και στις γεωγραφικές ανισότητες, αφού τα περισσότερα καθεστώτα του Νόμου δεν ενσωματώνουν διαφορετικά ποσοστά κατά περιφερειακή ενότητα, ούτε και υπάρχουν περιφερειακά πλαφόν ή όρια όπως έχει το ΕΣΠΑ, ενώ εστίασε και στην έλλειψη περιβαλλοντικού πρόσημου.