• Το θέμα των μη κρατικών πανεπιστημίων, εφόσον κρίνεται ώριμο να συζητηθεί, αυτό πρέπει να γίνει στο πλαίσιο της συντεταγμένης και συνταγματικά προβλεπόμενης συζήτησης για την αναθεώρηση του άρθρου 16. Όχι δια της πλαγίας οδού, μέσω των διακρατικών συμφωνιών.
  • Για το ΠΑΣΟΚ είναι στάση αρχής η στήριξη ζητημάτων ισότητας, δικαιωμάτων, ανοιχτής κοινωνίας
  • Χρειάζεται εναλλακτική αντιπρόταση διακυβέρνησης έναντι της ΝΔ. Το ΠΑΣΟΚ θα είναι ο πρωταγωνιστής αυτής της προσπάθειας.

 

«Εφόσον η κυβέρνηση κρίνει ότι η ελληνική κοινωνία είναι έτοιμη να αποδεχτεί το ζήτημα των μη κρατικών πανεπιστημίων οφείλει να το πράξει συντεταγμένα στο πλαίσιο της συζήτησης για την συνταγματική αναθεώρηση»τόνισε μιλώντας στο ACTION24, στην εκπομπή «Πρωινή Ζώνη» με τους Γιώργο Κακούση και Άννα Λιβαθηνού, ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής του ΠΑΣΟΚ, κ. Μανώλης Χριστοδουλάκης, και συνέχισε λέγοντας πως «μόνο έτσι θα γίνει ένας ουσιαστικός διάλογος, όχι μόνο στο πλαίσιο των κομμάτων αλλά και με την κοινωνία, γεγονός απαραίτητο για να δημιουργηθούν ευρύτερες συναινέσεις σε ένα τόσο σοβαρό θέμα».

Αναφορικά με το σχέδιο νόμου για την ισότητα στον γάμο, ο κ. Χριστοδουλάκης ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά τη θέση του ΠΑΣΟΚ. «Για το ΠΑΣΟΚ είναι θέση αρχής η στήριξη κάθε μέτρου που αφορά ζητήματα ανοιχτής κοινωνίας, ισότητας, δικαιωμάτων και πολιτικού φιλελευθερισμού». Επεσήμανε δε ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι αυτός που αναδιπλώνεται για το θέμα, καθώς προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα εσωτερικά προβλήματα του κόμματος του και τον επέκρινε για τις συστάσεις που έκανε προς την κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ «Είναι υποκριτικό να παρουσιάζεται ο κ. Μητσοτάκης ως υπέρμαχος των δικαιωμάτων, όταν καταστρατηγεί τους θεσμούς, υποβαθμίζει τις ανεξάρτητες αρχές, ποδηγετεί τη δικαιοσύνη. Επιπρόσθετα είναι υποκριτικό να κάνει συστάσεις στις άλλες κοινοβουλευτικές ομάδες, όταν ο ίδιος προτείνει στους βουλευτές του να απέχουν».

Σχολιάζοντας τη στάση των κυβερνητικών βουλευτών, που αντιδρούν στο σχέδιο νόμου και δηλώνουν ότι δεν θα το ψηφίσουν, ο κ. Χριστοδουλάκης υπογράμμισε έτι περαιτέρω την πολιτική υποκρισία της ΝΔ, «όταν οι κυβερνητικοί βουλευτές που έχουν δεχτεί χωρίς καμία αντίδραση, νομοσχέδια όπως το φορολογικό, το εργασιακό και άλλα, ξαφνικά αντιδρούν σε ένα νομοσχέδιο που άπτεται ζητημάτων ισότητας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Κλείνοντας την τοποθέτηση του, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ τόνισε το πολιτικό κενό που υπάρχει στο εγχώριο πολιτικό σύστημα, καθώς απέναντι στις πολιτικές της ΝΔ πρέπει να αρθρωθεί μια πειστική αντιπρόταση διακυβέρνησης της χώρας. Επεσήμανε δε, ότι αυτό το ρόλο οφείλει, θέλει και μπορεί να παίξει το ΠΑΣΟΚ, τόσο ενόψει των ευρωεκλογών, όσο και στη συνέχεια μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές. «Οι ευρωεκλογές οφείλουν να στείλουν ένα καθαρό πολιτικό μήνυμα, ότι ο χώρος θα αποκτήσει κυβερνητική προοπτική. Και φυσικά αυτή η συζήτηση αφορά ευρύτερες δυνάμεις, εκτός των κομματικών τειχών του ΠΑΣΟΚ. Σε επίπεδο κοινωνικής βάσης ήδη έγινε η αρχή με τις αυτοδιοικητικές εκλογές, και αντίστοιχες πολιτικές συγκλίσεις είναι όχι μόνο θεμιτές αλλά και αναγκαίες. Το ΠΑΣΟΚ θα παίξει τον πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια