Τους βασικούς άξονες μιας αληθινής νησιωτικής πολιτικής, που θα πρέπει να υλοποιηθεί από μια Μεγάλη Παράταξη, παρουσίασε ο υποψήφιος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Μιχάλης Κατρίνης, μέσα από μια εκδήλωση ανοιχτού διαλόγου, με πολίτες στη Χίο.

Όπως είπε ο κ.Κατρίνης, η Ελλάδα δεν έχει νησιωτική πολιτική.

Κανένα από τα νομοσχέδια που διαμορφώνονται και ψηφίζονται δεν λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες των νησιών αλλά και τις ανάγκες τους. Το ίδιο ισχύει και για όλες τις αποφάσεις της κυβέρνησης. Τα νησιά αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζεται η υπόλοιπη Ελλάδα, με οριζόντιες διατάξεις και αποφάσεις.

Ο κ. Κατρίνης που έχει δεσμευτεί να παρουσιάσει μέσα στο Σεπτέμβριο, αναλυτικά, μια ολοκληρωμένη πρόταση για την περιφερειακή και νησιωτική ανάπτυξη, παρέθεσε, κωδικοποιημένα, τις πέντε προτεραιότητες μιας νέας και αληθινής νησιωτικής πολιτικής που θα δώσει ελπίδα στους κατοίκους των νησιών.

Οι προτάσεις αυτές περιλαμβάνουν:

-Τη δημιουργία Νησιωτικού Ταμείου. που θα είναι συνδεδεμένο με το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και ευρωπαϊκούς πόρους.

-Ένα Ειδικό Αναπτυξιακό Σχέδιο για τα νησιά με φορολογικά και χρηματοδοτικά κίνητρα για τους νέους που ζουν ή θα επιλέξουν να ζήσουν στα νησιά.

-Ουσιαστικά και πραγματικά μισθολογικά, βαθμολογικά και θεσμικά κίνητρα για τους γιατρούς στα νησιά.

– Επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά.

– Νέος χάρτης ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών. Οι κρατικές ενισχύσεις στην ακτοπλοΐα θα έχουν ως προϋπόθεση τη διασφάλιση απρόσκοπτης ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας όλο το χρόνο.

“Κάποιοι δεν αντιλαμβάνονται ότι νησιωτική πολιτική και δημογραφικό πάνε μαζί. Το δημογραφικό προϋποθέτει πολιτικές που θα ενισχύουν την περιφερειακή ανάπτυξη, θα ζωντανέψουν την ελληνική επαρχία , θα δώσουν ελπίδα και προοπτική στους νέους ανθρώπους στα νησιά και στην περιφέρεια”. Παράλληλα , από τη Χίο όπου βρίσκεται, ο κ. Μιχάλης Κατρίνης αναφέρθηκε και στο μεταναστευτικό, τονίζοντας ότι απουσιάζουν οι πρωτοβουλίες από την Ελλάδα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

“Η Ελλάδα στο μεταναστευτικό, ικανοποιεί τις ανάγκες και τις απαιτήσεις άλλων και δεν αντιδρά. Ελλάδα δεν έχει κάνει ότι πρέπει για να υπάρξει ευρωπαϊκή απάντηση στο μεταναστευτικό. Για παράδειγμα , δεν βλέπω γιατί να μην δημιουργηθούν δομές της Ε.Ε στην Τουρκία ή σε άλλες χώρες, στις οποίες πρόσφυγες και μετανάστες θα μπορούν εκεί να καταθέτουν αίτηση ασύλου και να αποφεύγουν να κάνουν το επικίνδυνο θαλάσσιο ταξίδι για να περάσουν σε ελληνικά νησιά. Δεν βλέπω το λόγο να μην συνδεθούν τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά πρωτόκολλα από την Ευρώπη προς την Τουρκία με το δείκτη συμμόρφωσης και συνεργασίας της Τουρκίας για το μεταναστευτικό. Για να σταματήσει η Τουρκία να εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό με κύριο θύμα την Ελλάδα και τα νησιά μας. Δεν βλέπω το λόγο να μην υπάρχει αυστηρή και απόλυτη ρήτρα αναλογικής κατανομής των προσφύγων σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. Γιατί αναλογική κατανομή σήμερα δεν υπάρχει. Όλα αυτά είναι ζητήματα που θα έπρεπε να θέσει η Ελλάδα. Ποια Ελλάδα όμως; Η Ελλάδα που θα έχει φωνή, θα διεκδικεί και δεν θα σιωπά. Και αυτή δεν είναι η Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη.’’ τόνισε ο κ. Μιχάλης Κατρίνης.