Ανδρέας Κατσανιώτης απόδημοι Έλληνες

«Στο υπερήφανο “όχι” συνοψίζεται η πίστη των Ελλήνων στις πανανθρώπινες αξίες της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της αφοσίωσης στα εθνικά ιδεώδη», αναφέρει ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ανδρέας Κατσανιώτης, σε μήνυμά του προς τους απόδημους Έλληνες για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, την οποία χαρακτηρίζει «ημέρα μνήμης και τιμής».

«Τιμάται σήμερα η ομοψυχία και η ομοθυμία με την οποία οι πρόγονοί μας όρθωσαν το ανάστημά τους απέναντι στον εκβιασμό του επίδοξου εισβολέα.

Φώναξαν “όχι” απέναντι στον φασισμό και στον ναζισμό», σημειώνει και προσθέτει: «Η άρνηση της Ελλάδας, τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου, να παραδοθεί στις δυνάμεις του Άξονα, μετατράπηκε πολύ γρήγορα σε έναν ενθουσιώδη λαϊκό παλμό ενός πλήθους που έπαιρνε στα χέρια τα άρματα για να υπερασπιστεί τα άγια χώματα της Πατρίδας».

Ο υφυπουργός Εξωτερικών τονίζει ότι «το σθένος αυτό των Ελλήνων προκάλεσε δέος στους λαούς -σε φίλους και εχθρούς μας- και αποδείχθηκε συνώνυμο του ηρωισμού. Παράδειγμα ενότητας ενός λαού που δεν λύγισε μπροστά στην υπεροχή του εχθρού. Αντιθέτως, πήρε δύναμη να ριχθεί στη μάχη, αποδεικνύοντας πως καμία αριθμητική και στρατιωτική υπεροχή δεν συγκρίνεται με τη δύναμη της ψυχής και της καρδιάς».

Όπως επισημαίνει ο κ. Κατσανιώτης, ο εορτασμός της φετινής επετείου του ’40 συμπίπτει με τους εορτασμούς των 200 ετών από την έναρξη του Αγώνα της Παλιγγενεσίας.

«Προκύπτει με αυτόν τον τρόπο, η προσφορότερη όλων συγκυρία για εθνική ιστορική επισκόπηση και πατριωτική ανάταση”, υπογραμμίζει και συμπληρώνει: «Οι θυσίες των προγόνων μας μάς εμπνέουν και μας καθοδηγούν μέχρι σήμερα.

Η πίστη στα ιδανικά της ελευθερίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, το αίσθημα ευθύνης για την προάσπιση της Πατρίδας, το σθένος που υπερνικά τον φόβο και τροφοδοτεί την ελπίδα. Όλα τούτα αποτελούν οδηγό μας και φωτίζουν το μονοπάτι που καλούμαστε να διαβούμε, όλοι μαζί, ως Έθνος και μας εμπνέουν να προοδεύουμε, με το βλέμμα στις επόμενες γενεές Ελλήνων».

«Σε αυτόν τον δρόμο σάς καλώ να πορευθούμε ενωμένοι σαν μία γροθιά, με μοναδικό μέλημά μας την επίτευξη των εθνικών μας στόχων αλλά και ένα λαμπρότερο μέλλον για τα παιδιά μας», καταλήγει ο υφυπουργός Εξωτερικών.