Μήνυμα ενότητας απέναντι στις προκλήσεις έστειλε ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης Σταύρος Καλαφάτης κατά τη διάρκεια έναρξης εργασιών του Δ.Ε.Σ. της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, με θέμα: «Η Μακεδονία στην Επανάσταση του 1821: Πολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές και ιστοριογραφικές διαστάσεις».
«Συμπληρώνοντας φέτος 200 χρόνια από τότε που οι πρόγονοί μας σήκωσαν το λάβαρο της επανάστασης, ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να αντιμετωπίσουμε τις εξωγενείς προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Πατρίδα μας. Ας βάλουμε στο νου και την καρδιά μας ένα νέο ελληνικό όραμα. Κι ας κάνουμε το 2021, αφετηρία επανεκκίνησης και ανασυγκρότησης, περηφάνιας και ανάτασης. Ας διδαχτούμε από τα λάθη κι ας εμπνευστούμε από τα επιτεύγματα της ιστορικής διαδρομής μας. Ας συστρατευτούμε με αισιοδοξία, και εθνική αυτοπεποίθηση στο δρόμο που μας πάει ακόμη πιο γρήγορα, ακόμα πιο ψηλά», τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης Σταύρος Καλαφάτης.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του χαιρετισμού:
Κύριε Πρόεδρε, Συμπατριώτισσες και συμπατριώτες μου Μακεδόνες,
Ευχαριστούμε και συγχαίρουμε την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών για τη δράση και την προσφορά της στην Πατρίδα μας. Είναι, άλλωστε, καλά γνωστό ότι για περισσότερα από ογδόντα χρόνια -πιστή στο καταστατικό της- συμβάλλει στην καταγραφή, την προβολή και την προάσπιση της ιστορίας της Μακεδονίας. Υπερασπίζεται με αυστηρά επιστημονικό τρόπο τα εθνικά δίκαια μας στον μακεδονικό χώρο. Συμπράττει έμπρακτα στη εθνική αυτογνωσία και την εμπέδωση εθνικής αυτοπεποίθησης.
Ευχαριστούμε και συγχαίρουμε τη διοίκησή της, την οργανωτική και επιστημονική επιτροπή, καθώς και όλους όσοι συμμετέχουν στο Διεθνές αυτό Επιστημονικό Συνέδριο για τη συμμετοχή της Μακεδονίας στην Επανάσταση του 1821. Έχουμε όλοι κάτι να γνωρίσουμε παραπάνω, κάτι να διδαχτούμε.
Ήταν παρόντες οι πρόγονοί μας στον ξεσηκωμό του Έθνους και οφείλουμε να αναδεικνύουμε τη συμμετοχή τους. Όπως οφείλουμε να αναδεικνύουμε και να τιμούμε τους αγώνες που ακολούθησαν μέχρι την απελευθέρωση κι αυτής της ελληνικής από τα πανάρχαια χρόνια ελληνικής γης. Κι αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο φέτος που συμπληρώνονται 200 χρόνια από την Εθνεγερσία.
Η Μακεδονία υπήρξε από τις πρώτες υπόδουλες ελληνικές περιοχές που σήκωσαν το λάβαρο της ελευθερίας. Αλλά και από τις τελευταίες που ενσωματώθηκαν στον εθνικό κορμό. Κι αυτό σημαίνει πως η γη αυτή ποτίστηκε με ακόμη περισσότερο δάκρυ, με ακόμη περισσότερο αίμα. Σημαίνει και κάτι ακόμη: Ότι η ψυχή των Μακεδόνων παρέμεινε αδούλωτη κι ελεύθερη.
Συμπληρώνοντας φέτος 200 χρόνια από τότε που οι πρόγονοί μας σήκωσαν το λάβαρο της επανάστασης, ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να αντιμετωπίσουμε τις εξωγενείς προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Πατρίδα μας. Ας βάλουμε στο νου και την καρδιά μας ένα νέο ελληνικό όραμα. Κι ας κάνουμε το 2021, αφετηρία επανεκκίνησης και ανασυγκρότησης, περηφάνιας και ανάτασης.
Ας διδαχτούμε από τα λάθη κι ας εμπνευστούμε από τα επιτεύγματα της ιστορικής διαδρομής μας. Ας συστρατευτούμε με αισιοδοξία, και εθνική αυτοπεποίθηση στο δρόμο που μας πάει ακόμη πιο γρήγορα, ακόμα πιο ψηλά.
Με αυτές τις σκέψεις κηρύσσω την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου σας και εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες του».