Βλέπουμε το τέλος του τούνελ δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΙ τονίζοντας πως το Πάσχα τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα δεδομένου όπως είπε ότι θα έχει προχωρήσει και ο εμβολιασμός στις ευπαθείς και σε άλλες ομάδες.

 

Ανακοίνωσε πως μέχρι τέλη Μαρτίου θα έχουν γίνει 1.700.000 εμβολιασμοί.

Ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξη αναφέρθηκε στους λόγους που οδήγησαν στο Lockdown στην Αττική σημειώνοντας πως τα επιδημιολογικά στοιχεία και δεδομένα οδήγησαν τους ειδικούς στις εισηγήσεις.

«Η επιδημία έχει την τάση να ξεφεύγει από τον έλεγχο πολύ γρήγορα. Πήραμε γρήγορα τα μέτρα, για να μην ξεφύγει η κατάσταση. Είπαμε ότι δεν θα διακινδυνεύσουμε ζωές» δήλωσε προσθέτοντας πως «η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι σε πολύ καλύτερη θέση από άλλες χώρες της Ευρώπης»

Γνωρίζουμε ότι υπάρχει κόπωση είπε και μίλησε για τα σχολεία και το λιανεμπόριο επισημαίνοντας πως δεν ήταν λάθος το άνοιγμα που έγινε στο εμπόριο όπως και το άνοιγμα των σχολείων αφού όπως υπεγράμμισε «Κάθε εβδομάδα στο σχολείο, είναι κέρδος για τα παιδιά».

Εμφανίσθηκε αισιόδοξος για τον τουρισμό το καλοκαίρι και έδωσε έμφαση στο θέμα του εμβολιασμού κάνοντας λόγο ότι μέχρι τα τέλη Μαρτίου θα έχουν γίνει 1.700.000 εμβολιασμοί κάτι που επιτρέπει να θεωρείται ότι το Πάσχα τα πράγματα θα είναι καλύτερα.

Συγκεκριμένα στην συνέντευξή του ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι προχώρησε στην απόφαση γενικού Lockdown εξ αιτίας της αύξησης των νοσηλειών στην Αττική «σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού -που έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην Ελλάδα- και έχουν μεγαλύτερη μεταδοτικότητα».

«Προτίμησα να πάρουμε δραστικά μέτρα νωρίτερα για να μπορέσουμε να απαλλαγούμε από τα μέτρα αυτά πάλι μια ώρα αρχύτερα. Η εμπειρία μας έχει δείξει ότι τις πιο πολλές φορές τα ημίμετρα δεν λειτούργησαν ουσιαστικά και η εμπειρία του Ιανουαρίου απέδειξε επίσης ότι ένα αυστηρό lockdown, όπως αυτό που κάναμε τις πρώτες 15 μέρες του Ιανουαρίου, μπορεί να συνοδεύεται στη συνέχεια με την πλήρη λειτουργία της αγοράς και των σχολείων. Και ενδεχομένως αυτός ο κύκλος να πρέπει να επαναληφθεί, τουλάχιστον ακόμα μία φορά».

«Είπαμε, από την πρώτη στιγμή» ανέφερε «ότι δεν θα διακινδυνεύσουμε ανθρώπινες ζωές. Εδώ είναι ο επιδημιολογικός χάρτης του ECDC, του ευρωπαϊκού οργανισμού νοσημάτων, της περασμένης Πέμπτης, που εξακολουθεί να δείχνει την Ελλάδα σε πολύ καλύτερη θέση από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες» προσθέτοντας,

«Δεν υπάρχει λοιπόν καμία αμφιβολία ότι αν κάνουμε τη συνολική αξιολόγηση της πανδημίας τα έχουμε πάει πολύ καλύτερα. Πρέπει να περάσουμε και από αυτή τη δοκιμασία. Εύχομαι να είναι σύντομη, αλλά είμαι εξαιρετικά αισιόδοξος ότι δεν βλέπουμε απλά το φως στην άκρη του τούνελ, βλέπουμε το τέλος του τούνελ».

Σε ό,τι αφορά το άνοιγμα των σχολείων και του λιανεμπορίου που προηγήθηκε και απαντώντας σε ερώτηση αν αυτό ήταν λάθος υπογράμμισε ότι «Κατά την άποψή μου όχι, διότι τα επιδημιολογικά δεδομένα εκείνη την εποχή το επέτρεπαν. Το πιο δύσκολο πράγμα αυτή τη στιγμή, είναι να βάζει κανείς προτεραιότητες μεταξύ εκπαίδευσης από τη μία και οικονομίας από την άλλη. Δεν είναι εύκολο αυτό. Έχουμε κρατήσει τα παιδιά αρκετές εβδομάδες εκτός σχολείων. Κάθε εβδομάδα στο σχολείο είναι κέρδος. Για τα παιδιά είναι πιο δύσκολο το «άνοιξε-κλείσε». Για το λιανεμπόριο μπορεί να είναι πιο εύκολο. Μακάρι να μπορούσαμε να καταφέρουμε να κρατήσουμε τα παιδιά στην Αττική στο σχολείο, οι ειδικοί μας υπέδειξαν ότι αυτό δεν θα ήταν το ενδεδειγμένο. Αλλά σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας, ευτυχώς, τα σχολεία λειτουργούν ακόμα κανονικά»

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην τηλεκπαίδευση τονίζοντας πως «τα σχολεία είναι κλειστά ως προς τη φυσική παρουσία των παιδιών, η τηλεκπαίδευση όμως στο σύνολό της -και αυτό οφείλεται και στους μαθητές, αλλά και στους καθηγητές- είναι μία μεγάλη επιτυχία της ελληνικής δημόσιας διοίκησης. Θέλω να θυμίσω ότι άλλες χώρες, όπως η Πορτογαλία, δεν έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν καθολική τηλεκπαίδευση σε όλους τους μαθητές».

Διευκρίνισε πάντως ότι το άνοιγμα του λιανεμπορίου ήταν σημαντικού αφού, οπως σημείωσε, «αυτές οι τρεις εβδομάδες σχεδόν που λειτούργησε το λιανεμπόριο ήταν πάρα πολύ σημαντικές. Και από το να έχεις το λιανεμπόριο να λειτουργεί τέσσερις εβδομάδες με click away, να ημιλειτουγεί, σίγουρα και οι έμποροι που μας ακούν θα προτιμήσουν να είναι δύο εβδομάδες ανοιχτοί και ενδεχομένως δύο εβδομάδες κλειστοί, αν αυτό πάλι είναι απαραίτητο».

«Αποδεικνύεται» είπε χαρακτηστικά «ότι χρειαζόμαστε περιόδους αποσυμπίεσης. Αυτό το οποίο κάναμε μετά τα Χριστούγεννα ήταν αυτό που μας επέτρεψε να ανοίξουμε το λιανεμπόριο και να κερδίσουμε τουλάχιστον ένα μεγάλο κομμάτι του τζίρου του Ιανουαρίου».

Και συνέχισε λέγοντας πως «δεν υπάρχει κανείς ο οποίος να έχει τη μαγική λύση για το πώς θα αντιμετωπιστεί αυτός ο ιός. Αντιμετωπίζουμε και εμείς τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες. Έχουμε όμως περισσότερες δυνατότητες πια στη διάθεσή μας, καταλαβαίνουμε καλύτερα τα μοντέλα διασποράς, κάνουμε πολλά περισσότερα τεστ. Και θέλω και σήμερα να ενθαρρύνω τους πολίτες, υπάρχουν δωρεάν τεστ που προσφέρονται στην πλατφόρμα testing.gov.gr, επειδή ακούω συχνά να μας ασκείται κριτική. Τα τεστ είναι εκεί, είναι διαθέσιμα, αλλά πρέπει και οι πολίτες να είναι διατεθειμένοι να τα κάνουν».

#menoumespeedy