Οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής, «πρέπει να συμφωνήσουν ώστε να υπάρξουν ξεκάθαρες και αυστηρές συνέπειες που δεν θα αφήσουν περιθώρια στη Λευκορωσία να αμφισβητήσει την ενότητα και την αποφασιστικότητά μας», τονίζει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε δηλώσεις του στους «Financial Times», αναφερόμενος στη σύλληψη του δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς στο Μινσκ μετά από αναγκαστική προσγείωση της πτήσης της Ryanair.

Μιλώντας στη στήλη Europe Express, ενόψει της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός υπογραμμίζει ότι το προηγούμενο η ΕΕ να μην παρουσιάζει ενιαίο μέτωπο σε εξωτερικά ζητήματα δεν πρέπει να επαναληφθεί στην περίπτωση της «απαράδεκτης επιθετικής ενέργειας» από την Λευκορωσία.

«Η αναγκαστική προσγείωση ενός επιβατικού αεροσκάφους με στόχο την παράνομη κράτηση ενός πολιτικού αντιπάλου και δημοσιογράφου είναι απολύτως καταδικαστέα και συνιστά απαράδεκτη επιθετική ενέργεια που δεν μπορεί να γίνει ανεκτή», αναφέρει ο Πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως στην προκειμένη περίπτωση πρέπει να υπάρξουν συνέπειες, καθώς «ως μια Ένωση αρχών δεν μπορούμε να δεχτούμε οτιδήποτε άλλο».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ως ενδεικτικό παράδειγμα για τη μη επίτευξη ενιαίας στάσης από την ΕΕ την πρόσφατη κρίση στο Ισραήλ και στη Λωρίδα της Γάζας. «Η αδυναμία μας να υιοθετήσουμε κοινή θέση όσον αφορά τα όσα συνέβησαν πρόσφατα στο Ισραήλ και στη Γάζα -όπου ως Ευρωπαϊκή Ένωση δεν καταφέραμε να παρουσιάσουμε μία ενιαία γραμμή- δεν πρέπει να επαναληφθεί», υπογράμμισε.

Η οργισμένη αντίδραση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και ο οξύς χαρακτηρισμός περί «κρατικής αεροπειρατείας» που χρησιμοποίησε η ελληνική διπλωματία για την πρωτοφανή κίνηση του καθεστώτος Λουκασένκο να αντιμετωπίσει την πτήση της Ryanair ως αεροσκάφος renegade, θα διαλάβει και συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ως προς την μορφοποίηση της ευρωπαϊκής αντιμετώπισης την οποία η ελληνική αποστολή θα προωθήσει σε βάρος του Μινσκ.

Για την Αθήνα, είναι ξεκάθαρα τα ζητήματα που ανακύπτουν μέσα από το χθεσινό θρίλερ.

Εκτός από τη λήψη μέτρων που θα διαφυλάξουν το ευρωπαϊκό κύρος, καθώς επρόκειτο για μια πτήση που ξεκίνησε από ευρωπαϊκό έδαφος και θα κατευθυνόταν προς μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, είναι σαφές – σύμφωνα με αρμόδιες πηγές – ότι επανέρχεται σε πιο επιτακτική διάσταση συνολικά το θέμα των δύσκολων σχέσεων Ε.Ε. – Λευκορωσίας.

Επιπλέον επιστρέφει ως κυρίαρχη η υπόθεση της ελευθερίας του Τύπου στην Λευκορωσία, που ήδη έχει ενεργοποιήσει ευρωπαϊκά αντίμετρα.

Δεν ήταν άλλωστε τυχαία η χρήση της λέξης «όλων» στο tweet του Κυριάκου Μητσοτάκηγια το θέμα της απελευθέρωσης των επιβατών.