«Πρέπει να είναι ομόθυμη και ξεκάθαρη η καταδίκη της εισβολής και της παραβίασης του διεθνούς δικαίου που γίνεται αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στον «ΣΚΑΪ»

 

 

Σημείωσε ότι «πρέπει ξεκάθαρα να στηρίξουμε την Ουκρανία, ώστε η εισβολή να τελειώσει γρήγορα. Πρέπει η Ελλάδα να συνδράμει με ανθρωπιστική βοήθεια και να στηρίξουμε τους πρόσφυγες».

Τόνισε ότι «επίσης, χρειάζεται να διεκδικήσουμε να μην υπάρξει καμία αλλαγή συνόρων» καθώς «είναι πολύ κρίσιμο αυτό, γιατί στο διεθνές δίκαιο ένα παράδειγμα δημιουργεί κανόνα». Στο ίδιο πλαίσιο υπογράμμισε ότι «είμαστε σε μία περιοχή που είναι ανάγκη, για όλους τους λόγους του κόσμου, να στηρίζουμε το διεθνές δίκαιο και να είμαστε απέναντι σε κάθε αναθεωρητική προσπάθεια».

Από εκεί και πέρα, τόνισε, «θεωρούμε ότι η αποστολή στρατιωτικού υλικού είναι επικίνδυνη κίνηση και μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα», σημειώνοντας ότι «δεν είναι όλες οι χώρες στη γεωγραφική μας θέση και δεν αντιμετωπίζουν όλοι τους κινδύνους που αντιμετωπίζουμε εμείς».

Αναφορικά με τη συζήτηση για τη στάση της Τουρκίας και τους νέους κινδύνους που ενδεχομένως δημιουργούνται στην περιοχή, ο κ. Ηλιόπουλος τόνισε ότι «οι σημερινές εξελίξεις αναδεικνύουν για μία ακόμη φορά τη σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών» και πρόσθεσε ότι «η Νέα Δημοκρατία οφείλει να ζητήσει συγγνώμη για τη στάση της στη Συμφωνία των Πρεσπών, μια συμφωνία που προβλέπει ότι στον εναέριο χώρο της Βόρειας Μακεδονίας θα υπάρχουν ελληνικά αεροσκάφη και όχι τουρκικά, γεγονός το οποίο συμβάλλει στην αμυντική θωράκιση της χώρας».

Είπε ακόμη ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε ότι μπορεί να συγκρούεται για να διασφαλίζει τα συμφέροντα της χώρας, όταν επί κυβέρνησής του προχώρησε στην απέλαση Ρώσων διπλωματών, καθώς υπήρχαν στοιχεία για την ενεργό εμπλοκή τους στη διοργάνωση των κινητοποιήσεων κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών».