Καραθανασόπουλος ΚΚΕ
EUROKINISSI/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΚΚΕ και μέλος της ΚΕ σε σημερινή του συνέντευξη στο Α’ Πρόγραμμα της ΕΡΑ και ερωτηθείς αρχικά για τις τελευταίες εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ και την «επανεμφάνιση και υποψηφιότητα του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου» σημείωσε πως «είναι ένα ακόμα κομμάτι του παζλ αναπαλαίωσης του αστικού πολιτικού σκηνικού.

Οι υποψηφιότητες ανεξάρτητα από διαφοροποιήσεις που μπορεί να υπάρχουν, δεν έχουν να δώσουν τίποτα διαφορετικό από αυτό που γνωρίσαμε το προηγούμενο διάστημα με το ΠΑΣΟΚ ή το ΚΙΝΑΛ είτε στη θέση της αντιπολίτευσης είτε στη διακυβέρνηση».

Επισήμανε ότι «εφάρμοσαν μία σκληρή αντιλαϊκή πολιτική, ως συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων και η όλη συζήτηση έχει στόχο να εγκλωβίσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια και να αναδείξει ένα ψευδεπίγραφο «νέο» που δεν υπάρχει».

Ερωτηθείς για το αν «οι εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ θα ξεκινήσουν έναν ενδεχόμενο διάλογο στο χώρο της αριστεράς», επισήμανε ότι «η αντίληψη του ΚΚΕ για τις κυβερνητικές συνεργασίες στο πλαίσιο του καπιταλιστικού συστήματος είναι δεδομένη».

«Δεν μπορεί να υπάρξει τέτοια δυνατότητα, που να εξυπηρετεί την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών», σημείωσε και εξήγησε «πως η όποια συζήτηση γίνεται σήμερα, είναι επανάληψη παλαιότερων συζητήσεων, που τα αποτελέσματά τους, ο λαός τα βίωσε πολύ σκληρά στο πετσί του».

«Δοκιμάστηκαν αυτές οι προτάσεις, είτε περί κεντροαριστεράς ή αριστεράς διεξόδου στα πλαίσια στου συστήματος, και οδήγησαν στην ικανοποίηση των αναγκών του μεγάλου κεφαλαίου, στον βωμό των οποίων θυσιάστηκαν οι λαϊκές ανάγκες. Είναι προοπτική αδιέξοδη για τα λαϊκά συμφέροντα». τόνισε.

Όσον αφορά την πανδημία, επισήμανε τις «τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης στη διαχείριση του θέματος», τονίζοντας πως «τον τελευταίο χρόνο έχει επενδύσει τα πάντα στο εμβόλιο με έναν αντιφατικό τρόπο που καλλιεργεί τον ανορθολογισμό και τον διαχωρισμό του κόσμου σε εμβολιασμένους και μη, αξιοποίησε το εμβόλιο για να προχωρήσει αντιλαϊκά αντεργατικά μέτρα αλλά και μέτρα σε βάρος του δημόσιου συστήματος Υγείας».

Εμείς θεωρούμε ότι στις σημερινές συνθήκες βεβαίως το εμβόλιο αποτελεί ένα όπλο, βεβαίως είμαστε υπέρ της καθολικότητας του εμβολιασμού, αλλά για να γίνει αυτό χρειάζεται μια σειρά προϋποθέσεις: Η πρώτη προϋπόθεση είναι να υπάρξει εξατομικευμένη στήριξη στον καθέναν την οποία μπορεί να παρέχει μόνο μια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ανεπτυγμένη, εξέταση τυχόν προβλημάτων σε ό,τι αφορά την δυνατότητα να κάνει κάποιος το εμβόλιο, παρακολούθηση της εξέλιξης και ταυτόχρονα επιστημονική ενημέρωση που δεν μπορεί να γίνει στους τηλεοπτικούς δέκτες, αλλά στους μεγάλους χώρους εργασίας, στα νοσοκομεία με επιστήμονες που θα συζητήσουν τυχόν προβληματισμούς που υπάρχουν» πρόσθεσε, αναφέροντας επίσης ότι «και αυτοί οι προβληματισμοί δεν είναι παρά απότοκο του ανταγωνισμού που είδαμε στις αρχές του εμβολιασμού, ανάμεσα στις φαρμακευτικές εταιρείες, για το ποιό εμβόλιο είναι το αποτελεσματικότερο για την προστασία της δημόσιας Υγείας».

Σημείωσε ακόμα τις ευθύνες της κυβέρνησης, «που δεν έλαβε μέτρα στους χώρους δουλειάς, τα Μέσα Μεταφοράς, όπου οι εικόνες συνωστισμού είναι καθημερινές αλλά και στα σχολεία, όπου αντί να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών ανά τάξη, η κυβέρνηση προχώρησε στις συγχωνεύσεις τμημάτων με 27 και 28 μαθητές».

Κατήγγειλε ακόμα την «προσαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων στις ανάγκες του κεφαλαίου» και τόνισε πως ο λαϊκός παράγοντας είναι αυτός που «με την πάλη του πρέπει να διεκδικήσει και να απαιτήσει μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής του».

Σχετικά με τις συμφωνίες με ΗΠΑ και Γαλλία, ο Νίκος Καραθανασόπουλος αναφέρθηκε στους σφοδρότατους ανταγωνισμούς που εκδηλώνονται στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου. Υπενθύμισε τους ανταγωνισμούς ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ με τη Ρωσία για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών αλλά και τους ανταγωνισμούς ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ με την Κίνα για το διεθνές εμπόριο, σημειώνοντας πως αυτό το σκηνικό «διαμορφώνει τελικά τις προϋποθέσεις για μια ευρύτερη αστάθεια στην περιοχή, και με δεδομένο μάλιστα ότι ΗΠΑ – ΝΑΤΟ δεν είναι παράγοντες σταθεροποίησης αλλά αποσταθεροποίησης».

«Μέσα σε αυτό το πλαίσιο», συνέχισε, «εκδηλώνονται και οι δευτερεύουσες αντιθέσεις, όπως η αντίθεση ανάμεσα στις αστικές τάξεις Ελλάδας – Τουρκίας όπου η κάθε μία θέλει αναβάθμιση της θέσης της και μερίδιο από τη λεία».

«Γι’ αυτό», επισήμανε «το κυνήγι των εξοπλισμών και οι συμφωνίες με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, δεν εξυπηρετούν τις ανάγκες θωράκισης της άμυνας της χώρας αλλά τα επιθετικά σχέδια ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Γαλλίας και ΕΕ και εμπεριέχουν μεγάλους κινδύνους για τον λαό μας».

Όσον αφορά την «ενεργειακή κρίση» και τις υπέρογκες αυξήσεις στην ενέργεια, ο Ν. Καραθανασόπουλος τόνισε πως «είναι αποτέλεσμα των γεωπολιτικών αντιθέσεων στην περιοχή για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών, των διαδρομών μεταφοράς τους αλλά και των πηγών προμήθειας ενέργειας στην ΕΕ – που δεν είναι αυτόνομη ενεργειακά. Είναι αποτέλεσμα της επιλογής του μεγάλου κεφαλαίου για την προώθηση της «πράσινης οικονομίας», με πρόσχημα την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας».

Κατήγγειλε πως «με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων στη χώρα μας μένουν αναξιοποίητες οι πλούσιες πηγές ενέργειας που έχει, όπως ο λιγνίτης ή ακόμα και ο υδάτινος πλούτος προς όφελος της «πράσινης ενέργειας» που παραδίδεται στα μονοπώλια, μεγαλώνοντας την εξάρτηση της χώρας μας από αυτά τα αρπακτικά».

Ερωτηθείς για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την εξεταστική για τη διερεύνηση της πορείας του κρατικού χρήματος προς τα ΜΜΕ, επανέλαβε ότι το ΚΚΕ θα την ψηφίσει, σημειώνοντας ότι «πρέπει να διευρυνθεί ο χρονικός ορίζοντας και με την προηγούμενη δεκαετία».

Επισήμανε, τέλος, πως «όπως όλα δείχνουν κι ενώ ακόμα δεν έχει συσταθεί η επιτροπή – η προσπάθεια κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ ξεφεύγει της έρευνας και επικεντρώνεται σε παρελκυστικά ζητήματα και τυχοδιωκτισμούς».