Γράφει η Μαρία Λίλα

 

«Δεν πρόκειται να μείνουμε σιωπηλοί για τις στρατιωτικές δραστηριότητες που γίνονται κατά παράβαση των συμφωνιών για τα νησιά με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς. Εμείς είμαστε εκείνοι μάλιστα που φέραμε το θέμα στην ατζέντα του ΟΗΕ» δήλωσε, ο Τούρκος πρόεδρος, μετά την επίσκεψή του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

 

Ο Ερντογάν προειδοποίησε ότι η Άγκυρα θα διατηρήσει το θέμα αυτό, στην κορυφή της ατζέντας, της χώρας του, το επόμενο διάστημα, επικαλούμενος και τις πρόσφατες προκλητικές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σχετικά με τα νησιά του Αιγαίου.

«Αν η Ελλάδα συνεχίσει να κάνει τα ίδια, φυσικά, θα προβούμε σε προειδοποίηση στο υψηλότερο επίπεδο, ό,τι χρειαστεί. Γιατί, όπως γνωρίζετε, το θέμα των νησιών είναι πάντα αμφιλεγόμενο. Μπορεί να μας αναγκάσουν να φέρουμε στην ατζέντα αυτά τα αμφιλεγόμενα ζητήματα. Για το λόγο αυτό, ο υπουργός μου τους προειδοποίησε σε ένα πρώτο επίπεδο: να μην μας αναγκάσουν να ανοίξουμε αυτά τα θέματα προς συζήτηση και αυτό, ήταν ωφέλιμο» υποστήριξε.

 

 

Επίσης, ρωτήθηκε για το μεταναστευτικό και συγκεκριμένα για το επεισόδιο του θανάτου 19 ανθρώπων, από το κρύο, στην τουρκική πλευρά του Έβρου.

 

 

«Το επεισόδιο αυτό δεν είναι κάτι που μπορούμε να καταπιούμε. Ενημερώσαμε σχετικά την ΕΕ και ενημερώσαμε το τι κάνουμε για τους μετανάστες και θα συνεχίζουμε να το κάνουμε. Από την άλλη πλευρά υπάρχουν Ευρωπαίοι ηγέτες που θέλουν να συζητήσουμε μαζί μας. Θα κάνουμε τηλεδιασκέψεις μαζί τους ίσως αυτή ή την επόμενη εβδομάδα» δήλωσε.

 

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έφτασε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα την περασμένη Δευτέρα, σε μια ακόμη προσπάθεια της Άγκυρας για τερματισμό της περιφερειακής της απομόνωσης και άντλησης χρηματοδότησης από τις χώρες του Κόλπου, στην πληγείσα οικονομία της.

Ερντογάν: Δεν θα μείνουμε σιωπηλοί για τις στρατιωτικές δραστηριότητες στα νησιά | in.gr

 

Έγινε δε, δεκτός από τον πρώην εχθρό του, τον διάδοχο του Άμπου Ντάμπι, Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν, μέσα σε χλιδάτη μεγαλοπρέπεια. Ο de facto ηγέτης των ΗΑΕ είχε, εξάλλου, επισκεφθεί την Άγκυρα τον περασμένο Νοέμβριο, προαναγγέλλοντας μια ανάκαμψη των σχέσεων των δύο χωρών, που επικυρώθηκε με την υπογραφή συνολικά 12 διμερών εμπορικών, πολιτιστικών και αμυντικών συμφωνιών.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δίνουν το «φιλί της ζωής» στον Ερντογάν – Πώς φτάσαμε στη μεγάλη αλλαγή των σχέσεων - Ειδήσεις - νέα - Το Βήμα Online

 

 

Το ψηλότερο κτίριο του κόσμου, το Burj Khalifa στο Ντουμπάι, φωτίστηκε στα κατακόκκινα χρώματα της τουρκικής σημαίας, μαζί με τις λέξεις “Hos Geldiniz” ( που στα τουρκικά σημαίνει “Καλώς ήρθατε”) προς τιμήν του Ερντογάν και ένα σωσίβιο αξίας 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων δόθηκε για επενδύσεις από τα ΗΑΕ, την ώρα που άλλοι ξένοι επενδυτές εγκαταλείπουν άρον-άρον την Τουρκία.

 

 

Με τα χρώματα της τουρκικής σημαίας φωταγωγήθηκε το Μπουρτζ Χαλίφα

 

 

Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υπέγραψαν ακόμη μια συμφωνία ανταλλαγής νομισμάτων, αξίας 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την Τουρκία τον περασμένο μήνα, με στόχο την στήριξη των εξαντλημένων συναλλαγματικών αποθεμάτων της.

H τουρκική λίρα έχασε το 83% της αξίας της από τον Ιανουάριο του 2021 μέχρι σήμερα.
Ο Ερντογάν των… ρεκόρ: Σε νέο ιστορικό χαμηλό η τουρκική λίρα – και… «φταίει η Ελλάδα»
Στις αρχές Ιανουαρίου του 2018, τα 53 δολάρια ΗΠΑ αντιστοιχούσαν στο μεγαλύτερο τουρκικό χαρτονόμισμα, αυτό των 200 λιρών. Στις αρχές Ιανουαρίου του 2021, χρειάζονταν μόλις 27 δολάρια και σήμεραι 15.

Περιττό να πούμε ότι αυτό προκαλεί μεγάλο πληθωρισμό και οδηγεί σε τεράστια έλλειψη κάλυψης βασικών αναγκών – από το ψωμί μέχρι τη θέρμανση- της πλειονότητας του τουρκικού λαού.