Αιχμές κατά του υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη άφησε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Νοτοπούλου, με αφορμή τη συζήτηση στη Βουλή για το θέμα των ιαματικών πηγών.

Η κ. Νοτοπούλου με ανακοίνωσή της ζήτησε από τον κ. Θεοχάρη «να αποσύρει τα άρθρα που έχει καταθέσει στους φορείς και να ξεκινήσει το διάλογο από μηδενική βάση», υπογραμμίζοντας ότι «σήμερα γίναμε μάρτυρες μιας πρωτοφανούς επίθεσης του υπουργού, στα θεσμικά όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Αναλυτικά η δήλωση της Κατερίνας Νοτοπούλου:

«Σήμερα γίναμε μάρτυρες μιας πρωτοφανούς επίθεσης του Υπουργού Τουρισμού, στα θεσμικά όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο κ. Θεοχάρης χαρακτήρισε σήμερα, από το βήμα της Βουλής, «προδότες» τον Σύνδεσμο Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας (ΣΔΙΠΕ), την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), τις Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων (ΠΕΔ) και δεκάδες Δήμων της χώρας, που αγωνιώντας να προασπίσουν τα δικαιώματα τους, αντέδρασαν μέσα από θεσμικές διαδικασίες στο σχέδιο νόμου που ετοιμάζει ο Υπουργός για την υφαρπαγή της περιουσίας τους.

Ο Υπουργός Τουρισμού σήμερα, χαρακτήρισε «μη δημόσια» τη διαβούλευση με την ΚΕΔΕ και τον ΣΔΙΠΕ, «προ-διαβούλευση» η οποία δεν μπορεί να κριθεί κοινοβουλευτικά από τους βουλευτές! Όταν όλοι οι φορείς έχουν λάβει ομόφωνες αποφάσεις με τις οποίες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, μιλώντας για ευθεία επίθεση της κυβέρνησης στην τοπική αυτοδιοίκηση, οι βουλευτές – κατά τον κ. Θεοχάρη – πρέπει να σιωπούν!

Ο Υπουργός Τουρισμού όμως σήμερα ήταν και εξόχως αποκαλυπτικός. Μας είπε ότι έλαβε «κατευθυντήριες οδηγίες» από το Υπουργικό Συμβούλιο και τις έκανε νομοθετικές προτάσεις. Παραδέχθηκε απροκάλυπτα ότι για τον ελληνικό τουρισμό δεν σχεδιάζει το υπουργείο Τουρισμού, δεν προτείνει ο αρμόδιος υπουργός στη βάση ενός σχεδίου, αλλά αναλαμβάνει να εκτελέσει τις εντολές του Μαξίμου! Κάτι είχαμε υποπτευθεί, πλέον επιβεβαιωθήκαμε από τον ίδιο τον κ. Θεοχάρη.

Η επιμονή του δε, να μην απαντά στην ουσία των ερωτημάτων που θέσαμε σε επίκαιρη ερώτησή μας σχετικά με την εξαγγελία για σύσταση Ανώνυμης Εταιρείας για τις Ιαματικές Πηγές, κρυπτόμενος πίσω από δήθεν «μη-δημόσιες» διατάξεις, όταν ο ίδιος φρόντισε να απαντήσει στις επισημάνσεις των φορέων με non-paper, φανερώνει την αμηχανία του στην κριτική και την ανυπαρξία σχεδίου της κυβέρνησης για την αξιοποίηση των ιαματικών φυσικών πόρων.

Το μόνο σχέδιο που έχει και ξέρει να εφαρμόζει είναι να ξεπουλά την περιουσία του δημοσίου και να συγκεντρώνει κεντρικά τις αρμοδιότητες, «όχι προς όφελος της ανάπτυξης και των τοπικών οικονομιών και κοινωνιών, αλλά για να δημιουργεί μηχανισμούς εξυπηρέτησης συμφερόντων», υπογράμμισε κατά την πρωτολογία της η Τομεάρχης Τουρισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ.

Η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσε στο Προεδρείο της Βουλής, τα έγγραφα με τα οποία τόσο ο ΣΔΙΠΕ, η ΚΕΔΕ και οι ΠΕΔ, όσο και δεκάδες Δήμοι ανά την χώρα απορρίπτουν στο σύνολό τους τα σχετικά άρθρα για σύσταση Α.Ε. και ζητούν συζήτηση από μηδενική βάση.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ επιλέγει να υφαρπάξει την περιουσία των Δήμων με μια άνευ προηγουμένου επίθεση στην τοπική αυτοδιοίκηση έναντι της θεσμικής ενδυνάμωσης και χρηματοδοτικής ενίσχυσης των ίδιων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης» ανέφερε η Κ.Νοτοπούλου

Η Τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε μεταξύ άλλων, ότι ο Υπουργός Τουρισμού:

· Η απώλεια χρήσης και δυνατότητας εκμετάλλευσης συνιστά υφαρπαγή δημόσιας περιουσίας, συνιστά απαλλοτρίωση.

· Αγνοεί τον ρόλο της Τοπική Αυτοδιοίκησης.

· Δημιουργεί μία ΑΕ κεντρικά ελεγχόμενη από τον Υπουργό Τουρισμού.

· Όλες οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με μια ΚΥΑ των Υπουργών Τουρισμού και Οικονομικών, χωρίς καν με τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργού Εσωτερικών.

· Παίρνει και την εκμετάλλευση σε ακτίνα 1χλμ από το φυσικό πόρο.

· Επιμένει σε μία πρόταση που προκρίνει ένα μη βιώσιμο μοντέλο διαχείρισης και εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων και στρεβλώνει τον υγιή ανταγωνισμό.

«Για την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών δε χρειάζεται μία νέα ΑΕ. Το Υπερταμείο διαχειρίζεται ήδη 29 Ιαματικούς Φυσικούς Πόρους και δεν κατάφερε να κάνει ούτε ένα διαγωνισμό» δήλωσε η Τομεάρχης Τουρισμού και συνέχισε «Πρέπει να γίνει κατανοητό πως οι δήμοι με πολύ κόπο και ξοδεύοντας πολλά χρήματα τα τελευταία 6 χρόνια προσπαθούν να ολοκληρώσουν διαδικασίες που θα τους επιτρέψουν την αξιοποίηση των Ιαματικών Πηγών, όπως για παράδειγμα η Περιφέρεια Ηπείρου, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης , και πολλοί Δήμοι. Εδώ και 1,5 χρόνο οι Δήμοι προσπαθούν να πείσουν το υπουργείο να ανοίξει χρηματοδοτικά προγράμματα. Σημειωτέων ότι η πρόσκληση από το ΕΠΑΝΕΚ ήταν έτοιμη τον Ιούλιο του 2019 και το Υπουργείο Τουρισμού αρνείται πεισματικά να το ανοίξει».