Μηνυτήρια αναφορά κατέθεσαν το πρωί στην εισαγγελία πρωτοδικών Θεσσαλονίκης η Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Θεσσαλονίκη Μαζί”,  Κατερίνα Νοτοπούλου ,   μαζί με τον συντάξαντα δικηγόρο Παρ’ Αρείω Πάγω, Παναγιώτη Γεωργιάδη.

Με την εν λόγω μηνυτήρια αναφορά, ζητείται η διερεύνηση πιθανής τέλεσης αξιόποινων πράξεων για την υπόθεση της προμήθειας των λεωφορείων της Λειψίας από τον δήμο Θεσσαλονίκης καθώς και την καταλληλόλητά τους.

«Τα στοιχεία που καταθέτουμε»  δήλωσε η Κατερίνα Νοτοπούλου,  «καταδεικνύουν σειρά προβληματικών ενεργειών που εκφεύγουν της νομιμότητας, τόσο από την πλευρά του Δήμου Θεσσαλονίκης όσο και από την κυβέρνηση της ΝΔ.

Πρόκειται για διασπάθιση δημόσιου χρήματος, καταστρατήγηση δημοσίου συμφέροντος ενώ τα συγκεκριμένα λεωφορεία αποτέλεσαν κίνδυνο για την ζωή και την δημόσια υγεία των πολιτών».

Όπως εξήγησε η Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Θεσσαλονίκη Μαζί Κ. Νοτοπούλου, «προκύπτουν ερωτήματα ως προς την νομιμότητα χρήσης της διάταξης κατ εξαίρεση covid, για λεωφορεία που δεν είναι κατάλληλα για την εκτέλεση του συγκοινωνιακού έργου στην Θεσσαλονίκη, δεν διαθέτουν πάραθυρα, τρεις πόρτες, κλιματισμό ενώ κάποια από αυτά πήραν φωτιά.

Επιπλέον, για την αγορά τους έγινε χρήση των ανταποδοτικών τελών των δημοτών που προορίζονται γι άλλο σκοπό και μάλιστα αφού η κυβέρνηση κατήργησε τις νομοθετικές ρυθμίσεις που έδιναν αρμοδιότητα στους Δήμους για την τέλεση συγκοινωνιακού έργου».

Υπογραμμίστηκε ακόμη ο «φωτογραφικός» διαγωνισμός καθώς με την πρόσκληση υποβολής προσφορών για το υπό ανάθεση έργο, δόθηκαν μόλις 6 μέρες προθεσμία για την υποβολή του φακέλου.

Όπως τόνισε η Κατερίνα Νοτοπούλου, τα ερωτήματα είναι πάρα πολλά, όπως για παράδειγμα ποια είναι η ζημία που υπέστη ο Δήμος τελικά, ποια είναι η απώλεια των χρημάτων των δημοτών, τι θα γίνει με τα λεωφορεία που αγοράστηκαν και δεν είναι σε κυκλοφορία. «Οι πολιτικές ευθύνες» υπογράμμισε, «υπάρχουν και είναι μεγάλες.

Διότι χρησιμοποιήθηκαν λεφτά των πολιτών για λεωφορεία «σαπάκια» που τελικά δεν εκπλήρωσαν και τον σκοπό για τον οποίο αγοράστηκαν».

Η Δικαιοσύνη θα διερευνήσει την πιθανή τέλεση αξιόποινων αδικημάτων.