Οι νέες προκλήσεις στον Τουρισμό, το τουριστικό τοπίο στην εποχή της πανδημίας του Covid-19 αλλά και μετά από αυτήν, η ανάδειξη και οργάνωση των προορισμών, καθώς και η μορφή των οργανισμών διαχείρισης και προώθησης προορισμών προκειμένου να αποτελέσουν κατάλληλο εργαλείο, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης- ανοιχτής διαδικτυακής εκδήλωσης που διοργάνωσε η Ν.Ε Ζακύνθου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Στην εκδήλωση, με τη συμμετοχή της Τομεάρχη Τουρισμού της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης Κατερίνας Νοτοπούλου, του Μίλτου Χατζηγιαννάκη, Βουλευτή Εύβοιας και Αν. Τομεάρχη Τοπικής Αυτοδιοίκησης Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ, Ευάγγελου Κυριακού, μέλους της Γραμματείας Τμήματος Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ, Ειδικού στη Διαχείριση Προορισμών, του Ιωάννη Σπιλάνη Καθηγητή Πανεπιστημίου Αιγαίου, Διευθυντή Παρατηρητηρίου Βιώσιμου Τουρισμού Αιγαίου και εκπροσώπων τουριστικών φορέων της περιοχής διεξήχθη ένας γόνιμος διάλογος σχετικά με την επόμενη μέρα του Τουρισμού, το είδος του Τουρισμού που θέλουμε και επιδιώκουμε αλλά και τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να επιτευχθεί βιώσιμος τουρισμός σε βιώσιμους προορισμούς.
Η Τομεάρχης Τουρισμού υπογράμμισε τη σημασία της ουσιαστικής συμμετοχής της τοπικής κοινωνίας στους οργανισμούς διαχείρισης και προώθησης προορισμού και στην διαμόρφωση και ανάδειξη ενός νέου του τουριστικού μοντέλου που θα αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής προς όφελος των κατοίκων της και της χώρας .
«Αν θέλουμε να είμαστε αποτελεσματικοί και να διαμορφώσουμε ένα τουριστικό μοντέλο που θα απαντά στις τοπικές ιδιαιτερότητες, τότε θα πρέπει να ακούσουμε προσεκτικά τις τοπικές κοινωνίες, τους τοπικούς φορείς προκειμένου να εντοπιστούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κάθε περιοχής» ανέφερε η Κατερίνα Νοτοπούλου και έφερε ως παράδειγμα για την αντίθετη προς την κατεύθυνση αυτή προκλητική απόφαση της κυβέρνησης να ξεπουλήσει , ερήμην της τοπικής κοινωνίας και των φορέων του νησιού, τη δημόσια περιουσία, το διεθνούς φήμης τοπόσημο της Ζακύνθου, «το Ναυάγιο», και να αναθέσει την αξιοποίησή του σε ανώνυμη εταιρία με έδρα την Αθήνα!
«Χρειαζόμαστε οργανισμούς διαχείρισης και προώθησης προορισμών, όχι ανώνυμες εταιρείες. Οργανισμούς που θα περιλαμβάνουν την δημοκρατική εκπροσώπηση του προορισμού με την ενεργή συμμετοχή και στήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης και των φορέων της, σε συνδυασμό με τις τοπικές ενώσεις και συμπράξεις φορέων με αντικείμενο την προστασία της τοπικής πολιτιστικής, περιβαλλοντικής ταυτότητας καθώς και της κοινωνικής επιχειρηματικότητας», τόνισε, και συνέχισε ότι « πρέπει να μιλήσουμε όχι απλά για επιμήκυνση τις τουριστικής περιόδου, αλλά να στοχεύσουμε σε όλες εκείνες τις μορφές τουρισμού, που θα κάνουν πράξη το ‘365 μέρες το χρόνο».
Είναι πολύ σημαντικό, όπως τόνισε η Κατερίνα Νοτοπούλου, να ανασχεδιαστούν οι υποδομές, να διευκολυνθεί η προσβασιμότητα και να ενισχυθεί δυνατότητα των προορισμών να διαχειριστούν τις αυξημένες απαιτήσεις και τις περιβαλλοντικές πιέσεις. Σε αυτό, καθοριστικό ρόλο θα μπορούσε να διαδραματίσει το Ταμείο Ανάκαμψης για την δημιουργία πράσινων υποδομών, ενίσχυση της τουριστικής εκπαίδευσης, διασύνδεση του τουριστικού προϊόντος με τον πρωτογενή τομέα. Δυστυχώς όμως ,όπως υπογράμμισε, κινδυνεύει να γίνει μια χαμένη μεγάλη ευκαιρία εξαιτίας των κακών χειρισμών της κυβέρνησης.
“Στόχος” τόνισε, “είναι μια δυνατή οικονομία και ισχυρή κοινωνία, ώστε να οικοδομήσουμε τον τουρισμό του μέλλοντος, εξασφαλίζοντας αντοχή σε κρίσεις, δικαιότερη διάχυση του οικονομικού αποτυπώματος, και εν τέλει βιωσιμότητα”.