Ανακοίνωση της Κατερίνας Νοτοπούλου για την κατάργηση του αναπτυξιακού ρόλου του Υφυπουργείου Μακεδονίας -Θράκης .

Η Κυβέρνηση της ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταργούν τον αναπτυξιακό ρόλο του Υφυπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, δρομολογώντας την κατάργηση μίας από τις κύριες αρμοδιότητές του, την υλοποίηση δύο επενδυτικών-αναπτυξιακών νόμων.

Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε θέσει ως προτεραιότητά της, την αναβάθμιση της Βόρειας Ελλάδας, αναδεικνύοντας το ΥΜΑΘ σε κρίσιμο Υφυπουργείο, ως όφειλε, δίνοντάς του τις προοπτικές να λειτουργήσει ως καταλύτης εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

 

Μία από τις κύριες αρμοδιότητές του ΥΜΑΘ είναι υλοποίηση του αναπτυξιακού νόμου, συγκεκριμένα η Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων του ΥΜΑΘ είναι υπεύθυνη για την παράλληλη υλοποίηση δύο επενδυτικών νόμων που χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα

Δημοσίων Επενδύσεων, του παλαιότερου Ν. 3908/2011 και του Ν.4399/2016.

Κι έρχεται η Κυβέρνηση με το υπό δημόσια διαβούλευση σχεδίου νόμου με τίτλο: «Στρατηγικές επενδύσεις και βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος μέσω της επιτάχυνσης διαδικασιών στις ιδιωτικές και στρατηγικές επενδύσεις» και καταργεί την δυνατότητα υποβολής επενδυτικών σχεδίων άνω των 3.000.000 ευρώ στην Διεύθυνση Περιφερειακής Αναπτυξιακής του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (πρώην Μακεδονίας Θράκης).

Ταυτόχρονα, περιορίζει την υποβολή επενδυτικών σχεδίων στις Περιφέρειες από το ύψος των 3.000.000 ευρώ στο ύψος του 1.000.000. Ταυτόχρονα λοιπόν συρρικνώνει τις αναπτυξιακές δυνατότητες και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας υποβαθμίζοντας το ρόλο της.

Βρισκόμαστε μπροστά σε μία ακόμα «επιτελική απόφαση» συγκέντρωσης όλων των μηχανισμών λήψης αποφάσεων στο υδροκεφαλικό, διοικητικό κέντρο των Αθηνών. Η στόχευση της Κυβέρνησης να δημιουργήσει ένα απολύτως αρτηριοσκληρωτικό, συγκεντρωτικό, και εν τέλει μη δημοκρατικό μοντέλο δημόσιας διοίκησης καταργεί πρωτοβουλίες δεκαετιών της ελληνικής πολιτείας για μεταφορά και αποκέντρωση αρμοδιοτήτων στην περιφέρεια.

Με το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο οδηγούμαστε πίσω στην δεκαετία του 1960, σε ένα αναπτυξιακό μοντέλο απολύτως παρωχημένο, όπου οι τοπικές και περιφερειακές αρχές δεν έχουν πλέον κανέναν ρόλο στον τοπικό και περιφερειακό αναπτυξιακό σχεδιασμό της χώρας.

 

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, μάλιστα, αντίκειται και στην κοινή ευρωπαϊκή περιφερειακή πολιτική, η οποία προωθεί τον ενεργό ρόλο των τοπικών, περιφερειακών  και αποκεντρωμένων αρχών στον σχεδιασμό δράσεων και στην λήψη αποφάσεων, ως προς  την περιφερειακή ανάπτυξη και την προώθηση της επιχειρηματικότητας σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

 

Οι προθέσεις του Πρωθυπουργού  για την μεταχείριση της Θεσσαλονίκης              διαφάνηκαν από την αρχή της διακυβέρνησης της ΝΔ . 

Απαξίωση, υποβάθμιση,   αδιαφορία, με εξασφαλισμένες ή την «αφωνία» ή την ενοχή σιωπή των τοπικών     εκπροσώπων της πόλης.  

Υπενθυμίζουμε πως ο κ. Μητσοτάκης προεκλογικά είχε δεσμευτεί για την κατάργηση του Γραφείου Πρωθυπουργού Θεσσαλονίκης, ενώ η διατήρησή του  αποτέλεσε μία από τις πρώτες κωλοτούμπες του πρωθυπουργού.

Ωστόσο, δύο χρόνια μετά όχι μόνο δεν έχει να επιδείξει το γραφείο του πρωθυπουργού κανένα έργο στη Βόρεια Ελλάδα αλλά απαξιώνει και το ΥΜΑΘ.

Καλούμε τους πολίτες της Βόρειας Ελλάδας, τους εργαζομένους, την επιχειρηματική κοινότητα, τους τοπικούς φορείς, την αυτοδιοίκηση να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην διαρκή και στοχευμένη απαξίωση των θεσμών της περιφερειακής ανάπτυξης και την υποβάθμιση της Θεσσαλονίκης.