Στην ήδη δύσκολη τουριστική περίοδο επανεκκίνησης, με σημείο αναφοράς την 15η Μαΐου 2021, η έλλειψη έγκαιρης οργάνωσης και ξεκάθαρων κανόνων σε όλο το φάσμα δραστηριοτήτων που συνθέτουν τον τουρισμό οδηγούν την κοινωνία σε απόγνωση.
Ειδικά ως προς τους ξεναγούς η οικονομική τους στήριξη υπήρξε σχεδόν μηδενική. Συνολικά, από την αρχή της πανδημίας, έλαβαν μόνο το ποσό των 2.936 ευρώ, τη στιγμή που άλλοι κλάδοι δικαιούνταν κατ’ ελάχιστο το ποσό των 534 ευρώ σε μηνιαία βάση.
Αλλά και αυτή η ελάχιστη οικονομική τους στήριξη χαρακτηρίζεται από παραλογισμό και παλινωδίες. Έλαβαν το ποσό των 800 ευρώ για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο του 2020. Η στήριξη σταμάτησε για το τετράμηνο από Μάιο μέχρι και Αύγουστο του 2020. Σεπτέμβριο και Οκτώβριο 2020 δόθηκε η αποζημίωση ποσού 534 ευρώ για κάθε μήνα, η οποία, όμως δεν συνεχίστηκε για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο, παρά την καραντίνα και το λουκέτο σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία. Η οικονομική στήριξη επανήλθε τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2021 και έκτοτε δεν συνεχίστηκε, παρά το γεγονός ότι δεν άλλαξαν οι συνθήκες που να επιτρέπουν στους ξεναγούς να εργαστούν.
Και ο παραλογισμός και η ολιγωρία συνεχίζονται. Ξεναγοί, αλλά και τουριστικοί πράκτορες και γραφεία, που βρίσκονται πλέον σε οικονομική εξαθλίωση εξαιτίας της αδιαφορίας με την οποία αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τους κλάδους τους, έχουν επιστήσει επανειλημμένα την προσοχή στα αρμόδια υπουργεία για την ανάγκη έγκαιρης έκδοσης ορθολογικών και επικαιροποιημένων πρωτοκόλλων. Η ενημέρωση για την παγκόσμια τουριστική αγορά που διακινεί τον οργανωμένο τουρισμό δεν είναι απλά αναγκαία αλλά επιτακτική.
Για τους αρχαιολογικούς χώρους οι κανονισμοί που ανακοινώθηκαν, μέχρι σήμερα, απαγορεύουν την ξενάγηση άνω των δυο ατόμων. Για τα μουσεία ισχύουν τα περσινά πρωτόκολλα. Επομένως ένα γκρουπ των 35 ατόμων υποχρεώνεται να σπάσει στα 2 ή 3 τουλάχιστον επιμέρους για τον αρχαιολογικό χώρο, και σε 4 τουλάχιστον για το μουσείο, σύμφωνα με τα πρωτόκολλα που ίσχυσαν την περσινή χρονιά, και να ξεναγηθούν χωριστά από τον ίδιο ξεναγό. Όπως αποδείχτηκε από την περσινή εμπειρία, ο χρόνος της ξενάγησης μεγαλώνει, η διεκπεραίωση του προγράμματος γίνεται δύσκολη στα συγκεκριμένα χρονικά περιθώρια, με νεκρό χρόνο για τους επισκέπτες που είναι υποχρεωμένοι να περιμένουν την σειρά τους. Και σαν να μην έφτανε αυτό ο μέγιστος αριθμός επισκεπτών διαφέρει από χώρο σε χώρο και από μουσείο σε μουσείο, εξαρτώμενο από την απόφαση εκάστης Εφορίας Αρχαιοτήτων. Επομένως, εξαναγκάζονται τα τουριστικά γραφεία να έχουν 4 ξεναγούς, πράγμα ασύμφορο οικονομικά. Ειδικά για τους αρχαιολογικούς χώρους, αν και είναι ανοιχτοί και επισκέψιμοι, καμία ομαδική ξενάγηση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί σε αυτούς τους χώρους, κανένα τουριστικό γραφείο δεν μπορεί να προωθήσει και να πουλήσει πρόγραμμα περιηγητικού τουρισμού ή οργανωμένη εκδρομή με ξεναγό.
Επειδή, οι ξεναγοί δεν εντάχθηκαν στους πληττόμενους από την πανδημία ώστε να δικαιούνται αναδρομική αποζημίωση με ένσημα για τους 6 μήνες τους 2020, αποζημίωση ειδικού σκοπού με ένσημα για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάϊο 2021, κάλυψη των ενσήμων για το έτος 2020 προκειμένου να μην χαθεί η χρονιά τους σε επίπεδο συνταξιοδοτικό, αναστολή δανειακών υποχρεώσεων και έκπτωση ενοικίου, και σειρά άλλων μέτρων στήριξης.
Επειδή, η Κυβέρνηση δεν έχει προβεί στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου η χώρα να είναι απόλυτα έτοιμη να υποδεχτεί τους επισκέπτες της κατά την ημερομηνία επανεκκίνησης του τουρισμού.
Επειδή, τα περσινά πρωτόκολλα δεν εξορθολογίστηκαν ούτε επικαιροποιήθηκαν ώστε να αποφευχθούν οι περσινές αστοχίες στα επίπεδα οργάνωσης και έγκαιρης ενημέρωσης.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Σκοπεύετε να προχωρήσετε, έστω και την τελευταία ώρα, στην άμεση κατάρτιση ορθολογικών και επικαιροποιημένων υγειονομικών πρωτόκολλων για τουριστικούς πράκτορες γραφεία και ξεναγούς; Έχετε μεταφέρει στους συναρμόδιους υπουργούς την ανάγκη να υπάρχουν κοινά πρωτόκολλα σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους;
2. Σε τι ενέργειες έχετε προβεί προς τους συναρμόδιους υπουργούς ώστε να ενταχθούν οι ξεναγοί στους πληττόμενους κλάδους επαγγελματιών και να τύχουν των ευνοϊκών ρυθμίσεων στήριξης;

Η Ερωτώσα Βουλευτής
Νοτοπούλου Κατερίνα