
του ΣΠΥΡΟΥ ΡΑΠΑΝΑΚΗ
Ελάχιστοι πιστεύουν ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα ολοκληρώσει την τετραετία. Η δύσκολη εξίσωση διεξαγωγής πρόωρων εκλογών έως το καλοκαίρι του 2022 περιλαμβάνει πολλούς παράγοντες: Την πορεία της οικονομίας, τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων, την κοινωνική κατάσταση, την πανδημία αλλά και το αστάθμητο όπως μια νέα έξαρση της ακροδεξιάς- φασιστικής τρομοκρατίας όπως βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες στην Θεσσαλονίκη.
Σε κάθε περίπτωση, τα κόμματα λαμβάνουν θέσεις μάχης και διαμορφώνουν στρατηγική. Είναι μάλιστα πολύ πιθανό τον Δεκέμβριο και οι τρείς βασικοί παίχτες, Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ να πραγματοποιήσουν σχεδόν ταυτόχρονα κομβικές κομματικές διαδικασίες. Έτσι, προτού εγκαινιάσουν την άτυπη προεκλογική περίοδο, Μητσοτάκης, Τσίπρας και Γεννηματά καλούνται να λύσουν τον γρίφο της ισορροπίας και της ενότητας στο εσωτερικό των κομμάτων τους.
Στα μέσα Δεκεμβρίου αναμένεται να διεξαχθεί το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας. Ο Αντώνης Σαμαράς έχει φροντίσει να καταστεί σαφές ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι μόνος του. Ο πρώην πρωθυπουργός τους τελευταίους μήνες είναι σε ανοιχτή επαφή με σειρά στελεχών και βουλευτών της Ν.Δ. ενώ κοντά του βρίσκονται και στελέχη που μέχρι πρότινος αν και τοποθετούνταν στην υπερσυντηρητική πτέρυγα του κόμματος, στήριξαν αμέριστα τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Εξάλλου είναι πλέον ξεκάθαρο ότι ο πρωθυπουργός φρενάρει την κύρωση των μνημονίων της Συμφωνίας των Πρεσπών προκειμένου να μην βρεθεί αντιμέτωπος με ανοιχτό ρήγμα στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα. Αλλά και για να εξευμενίσει τον Αντώνη Σαμαρά. Ο παράγοντας Σαμαράς, οι γκρίνιες από παλιούς κομματικούς για τον ανασχηματισμό και την επικράτηση των λεγόμενων εκσυγχρονιστικών στελεχών και των τεχνοκρατών αλλά και οι τοπικές ή συντεχνιακές διαφωνίες βουλευτών- όπως η ΔΕΗ, η ακρίβεια, οι ιδιωτικοποιήσεις, οι συντάξεις- διαμορφώνουν μια βραδυφλεγή βόμβα για τον Κ. Μητσοτάκη.
Όσον αφορά την αξιωματική αντιπολίτευση, ο “μυστικός δείπνος” των 12 στελεχών “τασαρχών” στο σπίτι του Αλέκου Φλαμπουράρη παρουσία του Αλ. Τσίπρα έβαλε στο τραπέζι επιτακτικά το ζήτημα του Συνεδρίου που είχε αναβληθεί το 2020 ελέω πανδημίας. Η συζήτηση για το προφίλ και την ιδεολογική κατεύθυνση του ΣΥΡΙΖΑ, οι συνεργασίες, το είδος της αντιπολίτευσης και η ανασυγκρότηση του κόμματος απασχολούν την Κουμουνδούρου και τον πρόεδρο του.
Μεγάλη μερίδα στελεχών του κόμματος τονίζουν πως το συνέδριο θα πρέπει να διεξαχθεί έως το τέλος του 2021 προκειμένου να εκλεγούν όργανα και να επικυρωθεί το πολιτικό σχέδιο ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι έτοιμος να διεκδικήσει την εκλογική νίκη στις εκλογές που όπως εκτιμούν στην Κουμουνδούρου θα γίνουν είτε την ερχόμενη άνοιξη είτε το ερχόμενο καλοκαίρι. Από άλλα στελέχη εκφράζονται αμφιβολίες για το αν θα υπάρχει χρόνος προετοιμασίας έως το συνέδριο ώστε να γίνει ουσιαστική συζήτηση στην βάση. Ενώ θεωρούν ότι η προσυνεδριακή περίοδος μπορεί να οδηγήσει σε εσωστρέφεια και ανάδειξη των διαφωνιών, διερωτώμενοι αν υπάρχει η πολυτέλεια να γίνει αυτό σε προεκλογική περίοδο. Όλα αυτά βρίσκονται στο κεφάλι και στο γραφείο του Αλέξη Τσίπρα. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στο Πολιτικό Συμβούλιο που αποφασίστηκε να γίνει το επόμενο δεκαπενθήμερο.
Το ΚΙΝΑΛ βρίσκεται ενδεχομένως στο πιο κρίσιμο σταυροδρόμι αφού έως τα μέσα Δεκεμβρίου θα έχει εκλεγεί νέος αρχηγός ή θα έχει επανεκλεγεί η Φώφη Γεννηματά. Στην Χαριλάου Τρικούπη τα μαχαίρια έχουν ήδη βγει αφού οι τρείς τουλάχιστον υποψηφιότητες, Γεννηματά, Λοβέρδος, Ανδρουλάκης εκφράζουν τρείς διαφορετικές στρατηγικές. Με κοινή θέση την αυτόνομη πορεία μεν, με εντελώς διαφορετική αντίληψη για το περιεχόμενη δε. Κι αν επικοινωνιακά αναδεικνύεται το αν θα επανέλθει το ΠΑΣΟΚ αντί του ΚΙΝΑΛ, στην πραγματικότητα τα ερωτήματα που καλείται να απαντήσει η ηγεσία του κόμματος μπροστά σε μια χρονιά που όπως όλα δείχνουν θα είναι εκλογική είναι πολλά περισσότερα. Και μάλιστα με κάλπες απλής αναλογικής που πιθανότατα θα καταστήσουν το ΚΙΝΑΛ σε μήλον της έριδος.#menoumespeedy