Καλημέρα σας
Θα είναι δύσκολος ο… γάμος (ή η επανένωση) του ΣΥΡΙΖΑ με την Νέα Αριστερά. Και πιθανόν επώδυνος. Και ίσως δεν θα αφορά όλους της ΝΕΑΡ.
Αλλά φαντάζει αναπόφευκτος στα μάτια των πιο ρεαλιστών…
Το ότι, φερ’ ειπείν, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δείχνει απρόθυμος να ξαναβρεθεί με τους παλιούς του συντρόφους, δεν σημαίνει πως είναι αρκετό για να χαλάσει τη διαδικασία που έχει ξεκινήσει ημιεπίσημα.
Έχει βέβαια τη σημασία της η στάση του Ευκλείδη.
Εκτιμώ ότι ο μοναδικός λόγος που βγήκε προχθές βράδυ να κάνει δημόσια παρέμβαση ήταν αυτός ακριβώς: Να στείλει μήνυμα ότι δεν επιθυμεί να συμπορευτεί ξανά με τον ΣΥΡΙΖΑ και πως θεωρεί την Κουμουνδούρου «φράξια» και με αντιδημοκρατικές συμπεριφορές! Τουλάχιστον ο ίδιος δηλαδή, ακόμα κι αν οι άλλοι της Νέας Αριστεράς θέλουν, πιθανόν να μην τους ακολουθήσει.
Άρα μπαίνει ένα εμπόδιο για το πώς και πότε θα γίνει η… συναίρεση του ΣΥΡΙΖΑ με την ΕΑΡ (και ίσως και άλλες δυνάμεις, όπως ο Κόσμος του Πέτρου Κόκκαλη ή το Πράττω του Νίκου Κοτζιά)…
Επιστροφή σεναρίων για προεδρία Δημοκρατίας
Γενικά έχουμε… παλινορθώσεις (έστω σεναρίων) τις τελευταίες ημέρες.
Κάποιοι, για παράδειγμα, επαναφέρουν το σενάριο του… Κώστα Τασούλα για την προεδρία της Δημοκρατίας.
Και κάποιοι άλλοι επιμένουν να υποστηρίζουν ότι η Κατερίνα Σακελλαροπούλου δεν πρέπει να θεωρείται εξ ορισμού «κομμένη».
Και υπάρχουν και εκείνοι που δεν αποκλείουν τον Νίκο Δένδια – ξαναζεσταίνοντας παλαιότερες εικασίες.
Η αλήθεια είναι πως όσο ο Μητσοτάκης δεν ανοίγει καθόλου τα χαρτιά του – εννοώ ούτε σε στενούς συνεργάτες και συνομιλητές – είναι λογικό να λέει ο καθένας την επιθυμία του (ως εκτίμηση) και την πρόβλεψή του με σχετική ασφάλεια – κι ό,τι ψάρια πιάσει.
Αλλά κοντός ψαλμός.
Ο πρωθυπουργός πρέπει να είναι πολύ κοντά στη λήψη της τελικής απόφασης – αν δεν τη έχει λάβει ήδη.
Προφανώς ο χρόνος που θα την ανακοινώσει θα είναι ο θεσμικά προβλεπόμενος. Στο μεταξύ θα αφήνει τη σεναριολογία να φουντώνει. Έχει κι αυτή ένα γούστο…
Η Νίνα κρατάει απόσταση
Η έκπληξη – εν μέρει, διότι κάποιοι περιμένουν εξελίξεις – με την Νίνα Κασιμάτη χθες στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν ότι δεν πήρε τομέα ευθύνης.
Κατά τον ορισμό των τομεαρχών του κόμματος στη Βουλή από τον Σωκράτη Φάμελλο, η Νίνα αρνήθηκε – ευγενικά λένε κάποιες πληροφορίες – να αναλάβει κάποια θέση κρατώντας έτσι μία απόσταση.
Ορισμένοι εκτιμούν ότι είναι το πρώτο βήμα για να φύγει σε επόμενο χρόνο και με την πρώτη αφορμή από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η ίδια λέει ότι μένει στο κόμμα.
Πάντως η ψύχρα υπάρχει, η καχυποψία επίσης και δεν είναι λίγοι εκείνοι που επισημαίνουν ότι στη Β’ Πειραιά η Νίνα θα δεχθεί λυσσαλέο εσωκομματικό πόλεμο, όπερ σημαίνει ότι η συμβίωση δεν θα πάει μακριά.
Κατά τα λοιπά το ότι πήρε τομέα (αγροτικής ανάπτυξης παρακαλώ) ο Βασίλης Κόκκαλης δεν σημαίνει σώνει καλά ότι ο Λαρισαίος βουλευτής θα μείνει στον ΣΥΡΙΖΑ για πολύ καιρό ακόμα.
Αυτά λένε, τα σημειώνω και τα μεταφέρω…
Μηνύματα
Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και Ευαγγελία Λιακούλη βλέπουν να αντιμετωπίζονται με καχυποψία από κάποιους κύκλους της Χαριλάου Τρικούπη.
Κανείς δεν ξέρει εάν πρόκειται πράγματι για κρίση που μπορεί να οδηγήσει σε ρήξη. Πάντως έτσι ερμηνεύτηκαν κάποια δημοσιεύματα, που εμμέσως ή ευθέως τους αφορούσαν.
Ο βουλευτής Αρκαδίας πάντως διαμήνυσε ότι δεν πρόκειται να σταματήσει να εκφράζει τις όποιες διαφωνίες έχει με την ηγεσία.
Μήνυμα στο μήνυμα άραγε;
Πανευρωπαϊκή πρωτιά για τις προμήθειες
Η Ελλάδα φαίνεται να έχει ένα μοναδικό χαρακτηριστικό στην Ευρωζώνη όσον αφορά τις τραπεζικές προμήθειες για τα εισερχόμενα εμβάσματα. Σύμφωνα με τους αναλυτές και τους ειδικούς της τραπεζικής αγοράς, οι ελληνικές τράπεζες είναι οι μόνες που επιβάλλουν προμήθεια για τη λήψη χρημάτων από το εξωτερικό ή από άλλη τράπεζα, κάτι που δεν συμβαίνει σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Αυτή η πρακτική, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, δεν έχει προηγούμενο στην υπόλοιπη ευρωπαϊκή αγορά.
Ένας γνωστός μου εξιστόρησε μία μικρή προσωπική του ιστορία. Το 2014, όταν υπήρχε έντονος φόβος για τις επιπτώσεις της πολιτικής αλλαγής στην Ελλάδα (λόγω του ΣΥΡΙΖΑ), έστειλε το έμβασμα από μια ελληνική τράπεζα – πλήρωσε προμήθεια στην Ελλάδα – ενώ στη γερμανική τράπεζα που έλαβε τα χρήματα, δεν υπήρξε καμία επιβάρυνση.
Όταν πραγματοποίησε την αντίστροφη διαδικασία, στέλνοντας χρήματα από τη Γερμανία στην Ελλάδα το 2018 ή αρχές του 2019, διαπίστωσε ότι ενώ στη γερμανική τράπεζα δεν επέβαλε προμήθεια, η ελληνική τράπεζα που έλαβε το έμβασμα επέβαλλε και πάλι σημαντική προμήθεια.