«Δεν χωρούν ίσες αποστάσεις. Δεν είμαστε αδιάφοροι απέναντι σε κάθε αυταρχικό ηγέτη που θέλει να ζωγραφίσει εκ νέου τα σύνορα. Δεν θα είμαστε όμηροι του κάθε αυταρχικού ηγέτη», τόνισε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής ενημερώνοντας για τις εξελίξεις με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις συνέπειες για την Ελλάδα.

«Από την περασμένη Τετάρτη συντελείται μία τομή στον χρόνο και στη μακρά ιστορία της Ευρώπης: η ανοιχτή εισβολή της Ρωσίας ξυπνάει τους παλιούς εφιάλτες των πολέμων και των σφαιρών επιρροής. Με το θράσος της βίας, επιχειρείται να ακρωτηριαστεί μία χώρα και μαζί της το διεθνές δίκαιο», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγορώντας τη Μόσχα για αναθεωρητική στάση.

«Η απόφαση Πούτιν αποτελεί ξεκάθαρη παραβίαση του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ και των κανόνων επίλυσης των διακρατικών διαφορών με ειρηνικά μέσα», τόνισε ακόμη ο πρωθυπουργός και σημείωσε πως με αυτόν τον τρόπο, ο Ρώσος πρόεδρος «αμφισβητεί με τη χρήση βίας την εδαφική ακεραιότητας μίας χώρας με την οποία η Ρωσία έχει στενούς δεσμούς, προκαλεί νεκρούς μεταξύ των οποίων και Έλληνες στη Μαριούπολη και οδηγεί στην προσφυγιά εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες».

«Πρόκειται για μία βίαιη επιστροφή στην εποχή των ηγεμονιών. Σε έναν τόπο που το ολοκαύτωμα πήρε πολύ σκληρές διαστάσεις και σε έναν τόπο που ενωμένοι Ουκρανοί και Ρώσοι πολέμησαν τους ναζί» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως το ρωσικό πρόσχημα περί αποναζιστοποίησης της Ουκρανίας είναι σαθρό. «Πρόκειται για μία εισβολή παράλογη και ανιστόρητη. Η ρωσική εισβολή έχει ως στόχο να αλλάξει με τη βία την αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη» τόνισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε πως «οι ρωσικές απειλές κατά Σουηδίας και Φινλανδίας μιλούν από μόνες τους. Η Δύση καλείται να αναβαπτιστεί. Όταν η ρωσική πρόκληση χτύπησε τον πυρήνα της παγκόσμιας γεωπολιτικής ισορροπίας οι καθυστερήσεις στη Δύση ξεπεράστηκαν μέσα σε ημέρες. Κάτι άλλαξε στη Δύση όταν ακούσαμε τον εκλεγμένο ηγέτη μίας ευρωπαϊκής χώρας πως ίσως ήταν η τελευταία φορά που μας μιλά. Τα αποτελέσματα των δυτικών κυρώσεων είναι ήδη ορατά. Η ρωσική Οικονομία συνθλίβεται».

«Η στάση της πατρίδας είναι προϊόν δικών μας ιστορικών βιωμάτων και παγκόσμιων ισορροπιών» συνέχισε ο πρωθυπουργός για να τονίσει: Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε πει “Ανήκομεν εις την Δύσιν”, εγώ λέω “Είμαστε και εμείς Δύση”. Ήμασταν πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας και αυτό κάνουμε και τώρα. Είμαστε και εμείς Δύση και προωθούμε την διεθνή νομιμότητα. Ζούμε με την πληγή της Κύπρου και δεχόμαστε απειλές για τα νησιά μας. Δεν μπορούμε να στεκόμαστε αδιάφορα απέναντι σε αυταρχικούς ηγέτες που θέλουν να ξαναζωγραφίσουν τα σύνορα. Εδώ δεν χωρούν ίσες αποστάσεις».

«Εδώ δεν χωρούν ίσες αποστάσεις. Ή είσαι με την ειρήνη και το Διεθνές Δίκαιο, ή είσαι απέναντί»

«Εδώ δεν χωρούν ίσες αποστάσεις. Ή είσαι με την ειρήνη και το Διεθνές Δίκαιο, ή είσαι απέναντί τους», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Δεν γίνεται μέσω απλοϊκών εικονογραφήσεων να εξισώνουμε τον θύτη με το θύμα. Δεν μπορώ να ακούω αφελή επιχειρήματα για το πώς σκοτώθηκαν ομογενείς μας στην Μαριούπολη. Εγώ ξέρω πως πριν από τη ρωσική εισβολή ζούσαν και τώρα δεν ζουν. Και εάν αυτό το καταλαβαίνει ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν που έκανε tweet στα ελληνικά, δεν μπορεί κάποιοι Έλληνες εδώ να μην το αντιλαμβάνονται. Στο κάτω-κάτω στα ελληνικά έγραψε το tweet. Υπάρχει και στην Ελλάδα μία σύγκλιση των άκρων με στόχο την καθήλωση και την καταπίεση», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε πως πρέπει να αναγνωρίσουμε πως σε αυτήν την κρίση η Ευρώπη στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων.

Υπερασπιζόμενος τις αποφάσεις που έλαβε η κυβέρνησή του τις τελευταίες μέρες, τόσο στο θέμα των κυρώσεων έναντι της Ρωσίας όσο και στην αποστολή στρατιωτικού υλικού στο Κίεβο, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «είμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας, την νομιμότητας και της ειρήνης. Συμπαρατασσόμαστε με όλες τις δυτικές πρωτεύουσες στις κυρώσεις. Βοηθάμε ΚΑΙ στρατιωτικά. Το κάνει η Γερμανία, η ουδέτερη Σουηδία, η Πορτογαλία στην άλλη άκρη της Ευρώπης. Και δεν θα το κάνουμε εμείς; Όταν ομογενείς μας χάνονται από ρωσικές βόμβες; Πώς θα ζητήσουμε αύριο αν χρειαστεί, βοήθεια από τη Δύση;».

«Είμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας, στο πλευρό της ειρήνης και της δημοκρατίας – Η άμυνα της χώρας είναι αυτοσκοπός»

«Σε όσους αναρωτιούνται εάν οι συγκεκριμένες κυρώσεις αρκούν για να κάμψουν την επιθετικότητα της Μόσχας απαντώ πως είναι ένα τεράστιο πλήγμα», σημείωσε ακόμη ο πρωθυπουργός. «Είναι το μεγαλύτερο πακέτο κυρώσεων που υιοθετήθηκε από την Ε.Ε. Βραχυπρόθεσμα κλονίζει καίρια την γεωπολιτική και οικονομική θέση της Ρωσίας, ενώ κινητοποιούν την παγκόσμια κοινή γνώμη, ακόμη και εντός της Ρωσίας. Σύντομα ο διεθνής αποκλεισμός μπορεί να γίνει εσωτερικός αναστοχασμός», συμπλήρωσε.