Με λίγες αναφορές στα διεθνή ζητήματα και πολλές για τις παραδοσιακές σχέσεις Ελλάδας Ρωσίας, ήταν η τοποθέτηση του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές διαφορές ο Ρώσος Πρόεδρος είπε «ότι όλα τα ζητήματα που προκύπτουν εκεί, τα ενίοτε αμφιλεγόμενα, θα επιλυθούν μέσω του διαλόγου. Νομίζω ότι η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη γι’ αυτό, το υποστηρίζουμε με κάθε δυνατό τρόπο και, ειλικρινά μιλώντας, δεν βλέπουμε κανένα εμπόδιο σε αυτόν τον διάλογο. Όσον αφορά τα άλλα, μικρότερα ζητήματα νησιωτικής φύσης κ.λπ., νομίζω ότι τέτοια προβλήματα επιλύονταν πάντα διμερώς και μπορούν να επιλυθούν περαιτέρω.»

Για το Κυπριακό επιβεβαίωσε την πάγια θέση της Ρωσικής Ομοσπονδίας για «την εξεύρεση μιας συνολικής, δίκαιης και βιώσιμης λύσης εντός ενός διεθνούς νομικού πλαισίου που καθορίζεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και προβλέπει τη δημιουργία μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας στην Κύπρο με ενιαία διεθνή προσωπικότητα, κυριαρχία και ιθαγένεια.»

Όλη η τοποθέτηση του Ρώσου Προέδρου:

Βλαντιμίρ Πούτιν: Είμαστε στην ευχάριστη θέση να καλωσορίσουμε τον Πρωθυπουργό της Ελληνικής Δημοκρατίας στη Ρωσία. Είμαι ευγνώμων που, παρά τη δύσκολη επιδημιολογική κατάσταση, ο συνάδελφός μας ανταποκρίθηκε στην πρόσκλησή μας να επισκεφθεί τη Ρωσία.

Είναι συμβολικό το γεγονός ότι η επίσκεψη αυτή πραγματοποιείται κατά τη χρονιά της 200ής επετείου της ελληνικής επανάστασης, η οποία σηματοδότησε την έναρξη του οκταετούς αγώνα της Ελλάδας για ανεξαρτησία, ως αποτέλεσμα του οποίου η Ελλάδα έγινε ένα ελεύθερο, ανεξάρτητο κράτος.

Επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω ότι η Ρωσία υποστήριξε σθεναρά το ελληνικό εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα και ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε την ελληνική ανεξαρτησία το 1828. Μέχρι σήμερα, οι λαοί των δύο χωρών εξακολουθούν να συνδέονται με ισχυρή φιλία και βαθύτατους πνευματικούς και πολιτιστικούς δεσμούς. Οι σχέσεις μας είναι παραδοσιακά οικοδομημένες σε πνεύμα καλής γειτονίας, σεβασμού και αμοιβαίας εκτίμησης των συμφερόντων, περιλαμβάνουν πολυάριθμους τομείς συνεργασίας και έχουν αμοιβαία επωφελή εταιρικό χαρακτήρα.

Οι σημερινές συνομιλίες με τον κ. Μητσοτάκη έγιναν σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο. Ήταν αρκετά κατατοπιστικές και παραγωγικές. Τα πιο πιεστικά ζητήματα της τρέχουσας συνεργασίας συζητήθηκαν λεπτομερώς. Είμαι βέβαιος ότι το ολοκληρωμένο Κοινό Σχέδιο Δράσης μεταξύ της Ρωσίας και της Ελλάδας για την περίοδο 2022-2024, η εφαρμογή του οποίου θα δώσει νέα ώθηση στις διμερείς σχέσεις, θα ανταποκρίνεται καλύτερα στους στόχους που έχουμε θέσει.

Η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού συμπίπτει επίσης με την υπογραφή σειράς συμφωνιών, ιδίως σε τομείς όπως η θαλάσσια ασφάλεια, ο τουρισμός, η χρηματοδότηση και η υψηλή τεχνολογία.

Σε γενικές γραμμές, θα ήθελα να σημειώσω με ικανοποίηση ότι οι ρωσσο-ελληνικές σχέσεις δεν έχουν επιβραδυνθεί και συνεχίζουν να ενισχύονται σταθερά προς όλες τις κατευθύνσεις. Ειδικότερα, παρά τις δυσκολίες που προκάλεσε η πανδημία του κορωναϊού, το αμοιβαίο εμπόριο αυξήθηκε κατά 56% τους πρώτους εννέα μήνες του τρέχοντος έτους. Να σας θυμίσω ότι αν πέρυσι ήταν μειωμένο κατά 37%, τώρα είναι αυξημένο κατά 56%, δηλαδή 3,2 δισεκατομμύρια δολάρια, έχουμε σχεδόν φτάσει στο προ της πανδημίας επίπεδο.

Οι ρωσικές επενδύσεις στην Ελλάδα ανέρχονται σε σχεδόν 650 εκατομμύρια δολάρια. Ταυτόχρονα, οι εταιρείες μας είναι έτοιμες να συνεχίσουν την υλοποίηση κοινών έργων, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης υποδομών στην ελληνική επικράτεια, καθώς και την αύξηση των επενδύσεων κεφαλαίου σε άλλους τομείς της ελληνικής οικονομίας. Βασιζόμαστε στο αμοιβαίο ενδιαφέρον και τη βοήθεια των ελληνικών αρχών.

Η Μικτή Επιτροπή Οικονομικής, Βιομηχανικής, Επιστημονικής και Τεχνικής Συνεργασίας εργάζεται για τη διαφοροποίηση των εμπορικών και επενδυτικών ανταλλαγών. Η 13η συνεδρίασή της πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Μόσχα.

Το ρωσοελληνικό επιχειρηματικό συμβούλιο είναι ενεργό- προωθεί τις άμεσες επαφές μεταξύ των επιχειρηματικών κοινοτήτων. Παρεμπιπτόντως, οι Έλληνες επιχειρηματίες συμμετέχουν πάντα στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης και θα χαιρόμασταν να δούμε τους Έλληνες εταίρους στο Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης ή στο Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ, όπως είπα και στον καλεσμένο μας σήμερα.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών εξέφρασα επίσης την ελπίδα ότι η Ελλάδα θα υποστηρίξει την υποψηφιότητα της Μόσχας για τη διοργάνωση της Παγκόσμιας Έκθεσης 2030.

Θα ήθελα να τονίσω ότι η χώρα μας συμμετέχει μόνιμα σε τέτοιες εκθέσεις εδώ και 170 χρόνια.

Φυσικά, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή σε έναν τόσο βασικό τομέα της διμερούς συνεργασίας όπως η ενέργεια. Η Ρωσία καλύπτει περισσότερο από το 40% των αναγκών της Ελλάδας σε φυσικό αέριο. Οι παραδόσεις πραγματοποιούνται, μεταξύ άλλων, μέσω του νέου αγωγού Turkish Stream. Φέτος αυξήσαμε τις εξαγωγές μας κατά περισσότερο από 12 τοις εκατό, σε τρία δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Ταυτόχρονα, η Ρωσία εκπληρώνει πάντοτε τις συμβατικές της υποχρεώσεις τόσο προς τους Έλληνες όσο και προς τους άλλους Ευρωπαίους εταίρους και καταναλωτές με καλή πίστη και στο ακέραιο. Φυσικά, θα συνεχίσουμε να εγγυόμαστε τον αδιάλειπτο ενεργειακό εφοδιασμό. Επιπλέον, είμαστε έτοιμοι να εντείνουμε τη συνεργασία στον τομέα αυτό, λαμβάνοντας υπόψη τον αυξανόμενο ρόλο του φυσικού αερίου ως το καθαρότερο και πιο φιλικό προς το περιβάλλον καύσιμο.

Εξετάσαμε τη συνεργασία στον τομέα της αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών. Το καλοκαίρι, όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα βρέθηκε αντιμέτωπη με μια σοβαρή, μεγάλης κλίμακας δασική πυρκαγιά και η Ρωσία δεν μπορούσε να μείνει άπραγη, παρόλο που εκείνη την εποχή αντιμετώπιζε πυρκαγιές σε τεράστιες δασικές εκτάσεις στη Σιβηρία και τη ρωσική Άπω Ανατολή. Η ρωσική πλευρά έστειλε εξειδικευμένο αεροπορικό εξοπλισμό στην Ελλάδα για την πυρόσβεση, και οι ειδικοί μας εργάστηκαν εκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα: αυτό ίσχυε τόσο για τον εξοπλισμό που είχε λάβει άδεια όσο και για τον εξοπλισμό που παραδόθηκε υπό ειδικές συνθήκες επιπλέον.

Συμφωνήσαμε με τον κ. Πρωθυπουργό να παράσχουμε πλήρη υποστήριξη για την ανάπτυξη του τουρισμού, δεδομένου ότι η Ελλάδα, τα ιστορικά μνημεία, τα πολιτιστικά και θρησκευτικά μνημεία και τα θέρετρα είναι πολύ δημοφιλή στους Ρώσους πολίτες. Είμαστε ευγνώμονες στις ελληνικές αρχές για την απόφασή τους να αναγνωρίσουν τα ρωσικά πιστοποιητικά εμβολιασμού ως “Sputnik V”.

Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Ρωσία αποδίδουν μεγάλη σημασία στη διατήρηση της πλούσιας ιστορικής κληρονομιάς και στη φροντίδα των ιστορικών και πολιτιστικών χώρων που έχουν σημασία για τις χώρες μας, και έχουμε μιλήσει γι’ αυτό και με τον σημερινό καλεσμένο μας.

Συγκεκριμένα, μας ενημέρωσε για την απόφασή μας να παραδώσουμε στην Ελληνική Δημοκρατία τα αρχεία των εβραϊκών κοινοτήτων της χώρας που μεταφέρθηκαν από τους Ναζί στη Γερμανία κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και βρίσκονται στη Μόσχα από το 1945. Στο εγγύς μέλλον θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διατυπώσεις για μια τέτοια μεταβίβαση.

Με αμοιβαία συμφωνία, ένα “διασταυρούμενο” Έτος ρωσικής και ελληνικής ιστορίας παρατάθηκε μέχρι τα μέσα του 2022. Οι εκδηλώσεις του Έτους, περισσότερες από 140, προκάλεσαν μεγάλο ενδιαφέρον. Συμφωνήθηκε να συνεχιστεί η πρακτική της διοργάνωσης θεματικών ετών, που έχουν πλέον αποδειχθεί τόσο επιτυχημένες.

Η συζήτηση για τις διεθνείς υποθέσεις άγγιξε τις προοπτικές οικοδόμησης περαιτέρω σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και την κατάσταση στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο.

Όσον αφορά το Κυπριακό, επιβεβαιώσαμε για άλλη μια φορά την υποστήριξη της Ρωσίας για την εξεύρεση μιας συνολικής, δίκαιης και βιώσιμης λύσης εντός ενός διεθνούς νομικού πλαισίου που καθορίζεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και προβλέπει τη δημιουργία μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας στην Κύπρο με ενιαία διεθνή προσωπικότητα, κυριαρχία και ιθαγένεια.

Εν κατακλείδι, θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στον κ. Μητσοτάκη για την παραγωγική συνεργασία μας σήμερα και θα ήθελα επίσης να εκμεταλλευτώ την ευκαιρία για να συγχαρώ τον Έλληνα Πρωθυπουργό και όλο τον φιλικό ελληνικό λαό για τις επερχόμενες γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.

Ερώτηση: Προς τον κύριο Πρόεδρο αρχικά. Κύριε Πρόεδρε, η Ρωσία είναι χώρα μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών και έχει ευθύνη για την διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας και για το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου. Ήθελα να σας ρωτήσω πως αξιολογείτε την κατάσταση στο Αιγαίο συγκεκριμένα αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο δεδομένων και των ιδιαίτερων σχέσεων που έχετε με την Τουρκία. Και προς τον κύριο Πρωθυπουργό, αν μπορείτε να μας αναλύσετε ποιες εκφάνσεις της τουρκικής επιθετικότητας θέσατε στον κ. Πούτιν και αν κάπου συμφωνήσατε. Σας ευχαριστώ.

Βλαντιμίρ Πούτιν: Ο κ. Πρωθυπουργός μόλις είπε ότι έχουμε μιλήσει για το θέμα αυτό με μεγάλη λεπτομέρεια. Υποθέτουμε ότι όλα τα ζητήματα που προκύπτουν εκεί, τα ενίοτε αμφιλεγόμενα, θα επιλυθούν μέσω του διαλόγου. Νομίζω ότι η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη γι’ αυτό, το υποστηρίζουμε με κάθε δυνατό τρόπο και, ειλικρινά μιλώντας, δεν βλέπουμε κανένα εμπόδιο σε αυτόν τον διάλογο. Μόλις δήλωσα τη θέση μου για το Κυπριακό. Όσον αφορά τα άλλα, μικρότερα ζητήματα νησιωτικής φύσης κ.λπ., νομίζω ότι τέτοια προβλήματα επιλύονταν πάντα διμερώς και μπορούν να επιλυθούν περαιτέρω.

Όσον αφορά την Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης της Λιβύης, επαναλαμβάνω, έχουμε μιλήσει εκτενώς. Υποθέτουμε ότι τα προγραμματισμένα εσωτερικά πολιτικά γεγονότα και οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν εντός του προηγουμένως συμφωνηθέντος χρονοδιαγράμματος και θα οδηγήσουν σε σταθεροποίηση στη χώρα αυτή. Βρισκόμαστε σε επαφή για το θέμα αυτό με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των ηγετικών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της Δημοκρατίας της Τουρκίας. Ελπίζω ότι και εδώ θα βρεθούν λύσεις που θα ικανοποιήσουν όλους και θα οδηγήσουν σε μακροπρόθεσμη σταθεροποίηση.

Ερώτηση: Ερώτηση και στον Πρόεδρο Πούτιν και στον Πρωθυπουργό, τον κ. Μητσοτάκη. Και οι δύο αξιολογήσατε πολύ θετικά την κατάσταση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Όλοι θυμόμαστε όμως ότι η Ελλάδα είναι και μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, των σχημάτων που προς το παρόν ακολουθούν μία πολύ συγκρουσιακή πολιτική κατά της Ρωσίας. Αυτό μπορεί να επηρεάσει τις σχέσεις μας;

Β. Πούτιν: Τι μπορεί;

Κ. Γκολοβάνοβα: Να αρχίσει να μειώνεται η ένταση στις σχέσεις με τη Δύση σήμερα.

Β. Πούτιν: Το πρώτο σκέλος της ερώτησής σας αφορά τη συμμετοχή της Ελλάδας σε δύο μπλοκ: το Βορειοατλαντικό στρατιωτικό μπλοκ, το ΝΑΤΟ, και το πολιτικοοικονομικό μπλοκ [ΕΕ]. Αυτά είναι διαφορετικά πράγματα, ποτέ δεν είχαμε κάτι εναντίον της παρουσίας των στενότερων γειτόνων και εταίρων μας σε πολιτικές και οικονομικές ενώσεις.

Αντιθέτως, πιστεύουμε ότι κατά μία έννοια είναι ακόμη και μεγάλο πλεονέκτημα, έχοντας ακριβώς αυτές τις βαθιές, ιστορικές ρίζες που συνδέουν τους λαούς της Ελλάδας και της Ρωσίας. Νομίζω ότι η Ελλάδα, όπως συμβαίνει εδώ και πολλές δεκαετίες, έχει πάντα λάβει και θα συνεχίσει να λαμβάνει, στο μέτρο του δυνατού, μια ισορροπημένη και αντικειμενική θέση σε μια σειρά θεμάτων που σχετίζονται με την αλληλεπίδραση μεταξύ της Ρωσίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όσον αφορά το ΝΑΤΟ, είναι ένα στρατιωτικό μπλοκ. Δυστυχώς, το ΝΑΤΟ ακολουθεί μια καθαρά συγκρουσιακή πολιτική έναντι της Ρωσίας. Τα πρόσφατα ζητήματα είναι τεχνικής φύσεως, αλλά η απέλαση των διπλωματών μας, η οποία τελικά οδήγησε στο κλείσιμο της δομής του ΝΑΤΟ στη Μόσχα, δείχνει ότι η δομή αυτή είναι, για να το θέσω ήπια, μη φιλική προς εμάς. Εκτός αυτού, ανακηρύσσει επίσης τη Ρωσία ως αντίπαλό της. Δεν υπάρχει τίποτα καλό εδώ, δεν επιδιώκουμε καμία αντιπαράθεση με κανέναν.

Ελπίζουμε ότι και με αυτή την έννοια, η Ελλάδα θα πάρει μια θέση ανάσχεσης, όπως λένε. Αλλά σε κάθε περίπτωση η παρουσία της Ελλάδας σε οποιαδήποτε από τις δύο ενώσεις δεν εμπόδισε ποτέ την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων. Ελπίζω ότι αυτό θα συμβεί στο μέλλον και ότι θα χρησιμοποιήσουμε [την εμπειρία] των Ελλήνων φίλων μας προκειμένου να προσανατολιστούμε στο γεγονός ότι θα μπορούσαν να διαδραματίσουν κάποιο θετικό ρόλο στη σχέση με αυτές τις δύο ενώσεις. Ειλικρινά δεν βλέπω μεγάλο πρόβλημα εδώ.

Όσον αφορά τη συνομιλία με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, χθες ο βοηθός μου για τις διεθνείς υποθέσεις κ. Ushakov μίλησε εκτενώς για τα θέματα των συνομιλιών. Ενημέρωσα επίσης σήμερα τον συνάδελφό μου από την Ελλάδα.

Ναι, μιλήσαμε για περιφερειακά ζητήματα, για τη σύγκρουση στη νοτιοανατολική Ουκρανία και για ένα άλλο πολύ ευαίσθητο ζήτημα που σχετίζεται με την κατάσταση αυτή, το οποίο επίσης θίξαμε, δηλαδή την επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά, μεταξύ άλλων και εις βάρος της Ουκρανίας. Αυτό είναι ένα από τα βασικά ζητήματα για τη διασφάλιση της ασφάλειας της Ρωσίας μεσοπρόθεσμα και ακόμη και σε στρατηγική προοπτική. Μιλάμε γι’ αυτό συνεχώς, δημόσια, και προειδοποιούμε τους εταίρους μας ότι αυτό είναι απαράδεκτο για εμάς.

Ένα από τα σημεία που αναφέραμε χθες ήταν πολύ απλό: κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να επιλέξει τον τρόπο με τον οποίο θέλει να διασφαλίσει τη δική της ασφάλεια, αλλά πρέπει να το κάνει με τρόπο που να μην παραβιάζει τα συμφέροντα άλλων μερών ή να υπονομεύει την ασφάλεια άλλων χωρών, στην προκειμένη περίπτωση της Ρωσίας.

Είναι, ξέρετε, είναι το ίδιο όπως και στις ανθρώπινες σχέσεις: η ελευθερία είναι ασφαλώς μια θεόσταλτη ιδιότητα κάθε ανθρώπου, και πρέπει να είναι απεριόριστη, αλλά μόνο εφόσον δεν συγκρούεται με την ελευθερία του άλλου ατόμου. Σε αυτό το σημείο πρέπει να τεθούν ορισμένοι αμοιβαίοι περιορισμοί.

Υποθέτουμε ότι όταν πρόκειται για ασφάλεια, η ασφάλεια πρέπει να είναι σφαιρική και να επεκτείνεται εξίσου σε όλους, οπότε αυτό είναι ένα θέμα για ξεχωριστή συζήτηση.

Συμφωνήσαμε ότι θα συνεχίσουμε αυτή τη συζήτηση και θα το κάνουμε αυτό με ουσιαστικό τρόπο, ανταλλάσσοντας τις απόψεις μας σχετικά με αυτό στο εγγύς μέλλον. Η Ρωσία θα προετοιμάσει τις σκέψεις της σχετικά με το θέμα αυτό σε λίγες ημέρες, εντός μιας εβδομάδας. Θα το διαβιβάσουμε στην αμερικανική πλευρά για εξέταση. Και συμφωνήσαμε ότι θα δημιουργηθεί μια κατάλληλη δομή για να αντιμετωπιστεί αυτό επαγγελματικά.

Συζητήσαμε λεπτομερώς για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, την ασφάλεια στον τομέα αυτό και σημειώσαμε ότι από τη συνάντησή μας στη Γενεύη έχουμε καταφέρει να σημειώσουμε σημαντική πρόοδο στον τομέα αυτό. Έχει καθιερωθεί ένας εποικοδομητικός διάλογος, εφαρμόζονται οι σχετικές δομές, έχει καθιερωθεί η ανταλλαγή πληροφοριών και είναι θετική και αποδίδει θετικά αποτελέσματα.

Μιλήσαμε για το ιρανικό ζήτημα. Ελπίζω ότι η πρόσκλησή μου θα γίνει αποδεκτή από τον Πρόεδρο του Ιράν και ότι θα μπορέσει να επισκεφθεί τη Ρωσία στις αρχές του επόμενου έτους. Φυσικά, θα ενημερώσουμε λεπτομερώς τους Ιρανούς φίλους και εταίρους μας για το πώς διεξάγουμε διάλογο με τους Αμερικανούς για το θέμα αυτό και θα συνεχίσουμε να το συζητάμε κατά τη διάρκεια μιας πιθανής επίσκεψης του Προέδρου του Ιράν στη Ρωσία στις αρχές του επόμενου έτους.

Μιλήσαμε για μια σειρά άλλων θεμάτων, για την εξομάλυνση των διπλωματικών σχέσεων και ούτω καθεξής. Πράγματι μιλήσαμε εκτενώς για όλα αυτά τα θέματα, για περισσότερες από δύο ώρες – δεν θυμάμαι πόση ώρα.

Θα ήθελα να τονίσω για άλλη μια φορά: η συζήτηση ήταν πολύ ανοιχτή, ουσιαστική και, θα έλεγα, εποικοδομητική. Σε κάθε περίπτωση, ελπίζω ότι έτσι βλέπει η αμερικανική πλευρά τα αποτελέσματα της συνάντησής μας. Έχουμε την ευκαιρία να συνεχίσουμε αυτόν τον διάλογο, νομίζω ότι αυτό είναι το πιο σημαντικό πράγμα.

Ερώτηση: Βλαντιμίρ Βλαντιμίροβιτς, διαλύστε ίσως την κύρια αμφιβολία: πρόκειται η Ρωσία να επιτεθεί στην Ουκρανία ή όχι; Αν όχι, γιατί όχι; Και αν είναι έτσι, γιατί ακόμα περισσότερο; Σας ευχαριστώ.

Βλαντιμίρ Πούτιν: Αυτή είναι μια προκλητική ερώτηση. Η Ρωσία ακολουθεί μια ειρηνόφιλη εξωτερική πολιτική, αλλά έχει το δικαίωμα να διασφαλίσει την ασφάλειά της, όπως είπα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Και το συζητάμε αυτό με τους εταίρους μας – όλους τους εταίρους μας, συμπεριλαμβανομένου του συνομιλητή μου χθες, του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, κ. Μπάιντεν.

Δεν μπορούμε παρά να ανησυχούμε για την προοπτική ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, διότι αυτό θα ακολουθηθεί σίγουρα από την ανάπτυξη των σχετικών στρατιωτικών τμημάτων, βάσεων και όπλων που μας απειλούν. Το έχω ήδη περιγράψει αυτό σε απάντηση στην προηγούμενη ερώτηση. Νομίζω ότι θα γίνω πιο συγκεκριμένος στην απάντησή μου στην [ερώτησή σας]. Σε αυτόν τον τόμο, μου φαίνεται ότι αρκεί να απαντήσουμε για σήμερα.

Υποθέτουμε ότι οι ανησυχίες μας, τουλάχιστον αυτή τη φορά, θα εισακουστούν. Παρόλο που μέχρι τώρα, τις προηγούμενες δεκαετίες, εκφράζαμε συνεχώς τις ανησυχίες μας και τους ζητούσαμε να μην το κάνουν, εντούτοις οι υποδομές του ΝΑΤΟ έχουν αναπόφευκτα πλησιάσει τα σύνορά μας και τώρα βλέπουμε τα συστήματα πυραυλικής άμυνας Mk 41 στην Πολωνία και τη Ρουμανία. Έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι το ίδιο θα συμβεί αν η Ουκρανία ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, αλλά στο ουκρανικό έδαφος.

Πώς μπορούμε να μην το σκεφτούμε; Θα ήταν απλώς εγκληματική αμέλεια εκ μέρους μας να μείνουμε άπραγοι και να παρακολουθούμε τι συμβαίνει εκεί. Αυτό είναι το αντικείμενο των διαπραγματεύσεών μας.

Επιτρέψτε μου να επαναλάβω: έχουμε συμφωνήσει ότι θα δημιουργήσουμε μια σχετική δομή που θα είναι σε θέση να ασχοληθεί με αυτό το θέμα με ουσιαστικό, λεπτομερή τρόπο και θα υποβάλει ανάλογες προτάσεις.

Πρέπει να πω ότι η ιδέα αυτή διατυπώθηκε από τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών – συμφώνησα μαζί του και είπα ότι σύντομα θα παρουσιάσουμε τις προτάσεις μας για το θέμα αυτό. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε ακόμη διατυπώσει αυτές τις προτάσεις, είναι μάλλον πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για το περιεχόμενό τους, αλλά αντιλαμβάνομαι ότι αυτό προκαλεί όχι μόνο αυξημένο αλλά και εύλογο ενδιαφέρον στο ρωσικό κοινό, στην Ευρώπη και διεθνώς. Φυσικά, θα το δημοσιοποιήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο.