Σε κοινοβουλευτική παρέμβαση αναφορικά με την αναγκαιότητα κάλυψης των χιλιάδων κενών στα σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας, προχώρησαν 43 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς την κα Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη και συνυπογραφή του βουλευτή Κέρκυρας και Αν.Τομεάρχη Τουρισμού ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρου Αυλωνίτη.

Οι βουλευτές τονίζουν πως τα κενά στις σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας όλης της χώρας ξεπερνούν τα 44.000. Η κυβέρνηση θα πρέπει να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την άμεση κάλυψη όλων των κενών των σχολικών μονάδων, με σκοπό την εύρυθμη λειτουργία τους και την ισότιμη συμμετοχή όλων των μαθητών/τριών στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την κα Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

Θέμα: «Απαραίτητη η άμεση κάλυψη των χιλιάδων κενών στα σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας»

Τη στιγμή που η κυβέρνηση ανακοινώνει 8.500 διορισμούς στην εκπαίδευση, τα κενά στις σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας όλης της χώρας ξεπερνούν τα 44.000. Χαρακτηριστικό είναι ότι στον νομό Ηρακλείου, μετά και την επίσημη ανακοίνωση από τον Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού, τα οργανικά κενά μόνο στα σχολεία της Α’ βαθμιας ανέρχονται σε 216.

Συγκεκριμένα, τα οργανικά κενά αφορούν σε 154 δασκάλους, 3 γυμναστές, 27 εκπαιδευτικούς Μουσικής, 24 καθηγητές Αγγλικών, 1 καθηγητή Γαλλικών, 3 καθηγητές Γερμανικών, 3 καθηγητές Εικαστικών και 1 νηπιαγωγό Ειδικής Αγωγής.
Όπως επισημαίνεται ωστόσο και από τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ηρακλείου, η εικόνα αυτή για τα κενά είναι πλασματική, καθώς σε πολλές ειδικότητες δεν έχουν συσταθεί νέες οργανικές θέσεις (όπως Θεατρολογίας και Πληροφορικής), ενώ δεν εμφανίζονται τα λειτουργικά κενά, με έναν πρόχειρο συνυπολογισμό των οποίων να εκτινάσσει τον συνολικό αριθμό στον νομό σε 800!
Επειδή, βρισκόμαστε 1,5 μήνα πριν την επίσημη έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.
Επειδή, τα οργανικά κενά στα σχολεία της Α’ βαθμιας είναι ήδη πολυάριθμα, με τα λειτουργικά κενά να αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά μετά το τέλος Αυγούστου.
Επειδή, μαθητές και εκπαιδευτικοί έχουν ήδη ταλαιπωρηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και θα πρέπει να ξεκινήσουν την νέα σχολική χρονιά χωρίς κενά που θα παρεμποδίζουν την ομαλή λειτουργία των σχολείων.

Ερωτάται η αρμόδια κα Υπουργός:
Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί, για την άμεση κάλυψη όλων των κενών των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με σκοπό την εύρυθμη λειτουργία τους και την ισότιμη συμμετοχή όλων των μαθητών/τριών στην εκπαιδευτική διαδικασία;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Βαρδάκης Σωκράτης

Αβραμάκης Ελευθέριος
Αλεξιάδης Τρύφων
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Αραχωβίτης Σταύρος
Αυλωνίτης Αλέξανδρος Χρήστος
Βαγενά Άννα
Βαρεμένος Γεώργιος
Βέττα Καλλιόπη
Γιαννούλης Χρήστος
Γκιόλας Ιωάννης
Δρίτσας Θεόδωρος
Ζειμπέκ Χουσεΐν
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Θραψανιώτης Εμμανουήλ
Κασιμάτη Ειρήνη ( Νίνα)
Λάππας Σπυρίδων
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μουζάλας Ιωάννης
Μπουρνούς Ιωάννης
Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος)
Νοτοπούλου Αικατερίνη
Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)
Παπαηλιού Γεώργιος
Πέρκα Θεοπίστη
Πολάκης Παύλος
Πούλου Παναγιού (Γιώτα)
Ραγκούσης Ιωάννης
Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)
Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)
Συρμαλένιος Νικόλαος
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Τόλκας Άγγελος
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Τσίπρας Γεώργιος
Φάμελλος Σωκράτης
Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γεώργιος