Αναφορικά με το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με θέμα «Εκσυγχρονισμός του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης και άλλες διατάξεις για την κοινωνική ασφάλιση», τοποθετήθηκε ο Βουλευτής Χαλκιδικής και Υπεύθυνος του Τομέα Ανάπτυξης & Επενδύσεων του Κινήματος Αλλαγής – ΠΑ.ΣΟ.Κ. Πάνας Απόστολος.

 

Αρχικά στην Τοποθέτησή του ο Βουλευτής υπογράμμισε, πως για άλλη μια φορά το Κοινοβουλευτικό Σώμα γίνεται μάρτυρας ενός Νομοσχεδίου, που κλείνει ερμητικά τα μάτια του στην πραγματικότητα, αρνούμενο να επιλύσει τα πραγματικά προβλήματα του ΕΦΚΑ, τα οποία επιβαρύνουν τον πολίτη.

Παράλληλα επεσήμανε το γεγονός πως παρόλο που βρισκόμαστε στα μέσα του Φεβρουαρίου του 2022, τίποτα απολύτως δεν έχει προχωρήσει σχετικά με το πρόγραμμα «Ψηφιακή σύνταξη», ενώ ευθέως ρώτησε τους λόγους εγκατάλειψης του σχεδίου Βρούτση.

Σχετικά με το κατατεθειμένο προς ψήφιση Νομοσχέδιο ο κ. Πάνας ανέφερε χαρακτηριστικά, πως δεν αντιλαμβάνεται τον υποτιθέμενο εκσυγχρονισμό, που θα επιφέρει στον ΕΦΚΑ το συγκεκριμένο Νομοσχέδιο, καθώς πουθενά δεν αναφέρεται το θέμα της  άμεσης σύνταξης και έκδοσης Ενιαίων Κανονισμών Ασφάλισης και Παροχών, ούτε η πλήρης μηχανογράφηση του Φορέα και η ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού ιστορικού, του οποίου η απουσία ως αποτέλεσμα έχει επιφέρει 600.000 συντάξεις να έχουν επαναϋπολογιστεί με λανθασμένο τρόπο.

Ο Βουλευτής τόνισε πως είναι απαράδεκτο πολίτες να περιμένουν τρία χρόνια, ώστε να λάβουν τη πλήρη σύνταξή τους, όπως επίσης απαράδεκτο είναι το μειωμένο προσωπικό του ΕΦΚΑ να εργάζεται με πεπαλαιωμένους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και λογισμικά στην σύγχρονη εποχή του 2022.

Επιπλέον συμπλήρωσε πως ο εκσυγχρονισμός στον Φορέα δε θα επέλθει με την ενίσχυση του φορέα από ιδιώτες Διευθυντές και Γενικούς Διευθυντές, με προσόντα ένα απλό πτυχίο και γνώση αγγλικών σε επίπεδο Lower και με μισθό 8.300 ευρώ, τη στιγμή που νέοι άνθρωποι με μεταπτυχιακά και διδακτορικά φεύγουν από τη χώρα.