Αγία Σοφία: Δυσαρέσκεια του ΣΥΡΙΖΑ για την απάντηση της Κομισιόν

Έντονη δυσαρέσκεια των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την απάντηση της Κομισιόν για το θέμα της Αγίας Σοφίας. Επιστολή στους προέδρους της Επιτροπής και της Ευρωβουλής.

Επιστολή προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι, έστειλαν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με την οποία εκφράζουν «την έντονη δυσαρέσκειά τους» για την απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην κατεπείγουσα ερώτηση που είχαν καταθέσει για τις εξελίξεις στο θέμα της Αγίας Σοφίας.

Όπως αναφέρουν στην επιστολή τους οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, «η Κομισιόν με την απάντησή της, καταδικάζει μεν την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και αποδίδει σημασία στην διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, ωστόσο αναφέρει ότι ‘αποδίδει μεγάλη σημασία στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κυπριακής Δημοκρατίας’, δείχνοντας άγνοια για το πού βρίσκεται το συγκεκριμένο μνημείο και ανεπάρκεια κατά την διαδικασία άσκησης του κοινοβουλευτικού ελέγχου».

Καθώς διανύουμε περιόδους μεγάλης έντασης στα ευρωπαϊκά σύνορα, η οποία απειλεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα, όχι ενός, αλλά δυο κρατών μελών, ένα τέτοιο γεγονός δεν μπορεί παρά να επιφέρει σημαντικό αντίκτυπο, προσθέτουν.

Οι ευρωβουλευτές ζητούν από την πρόεδρο της Επιτροπής και τον πρόεδρο του ΕΚ, να διερευνήσουν το περιστατικό χωρίς καμία καθυστέρηση, δίνοντας βάση στον επείγοντα χαρακτήρα του θέματος, να δώσουν απάντηση στην ερώτησή τους και να κάνουν μια δήλωση επανόρθωσης. «Πιστεύουμε ακράδαντα ότι αυτό το περιστατικό δεν είναι και δεν πρέπει να θεωρείται ενδεικτικό για τον τρόπο με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ασχολείται με την κοινοβουλευτική εποπτεία και σχετικά θέματα σε εξωτερικές υποθέσεις και την πολιτιστική κληρονομιά» επισημαίνουν, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ειδικότερα, σημειώνουν ότι «η μετατροπή ενός μνημείου που αποτελούσε μετουσίωση του διαθρησκευτικού διαλόγου και ένα από τα λίγα εναπομείναντα παραδείγματα της διάδρασης των θρησκειών μέσα στους αιώνες, έρχεται σε αντίθεση με την ταυτότητα ουσιαστικά του μνημείου και γίνεται για σκοπούς που προωθούν τον εθνικισμό και τον θρησκευτικό φανατισμό. Μια τόσο επιθετική απόφαση υποκινεί το μίσος και δείχνει την εγκατάλειψη του κοσμισμού υπέρ ενός θρησκευτικού εθνικισμού. Είναι κατανοητό λοιπόν ότι αυτό το λάθος, ανεξάρτητα από το αν είναι εκ παραδρομής, δεν μπορεί να περάσει στα ψιλά γράμματα».