Μαριλίζα Ξενογιαννακοπουλου: Ο Μητσοτακης είναι προάγγελος για ακόμη πιο σκληρό εργασιακό μεσαίωνα

12

Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου έκανε δηλώσεις σχετικά με την ομιλία του κ.Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη, την επίθεση στους εργαζόμενους και τον εμπαιγμό των συνταξιούχων.

 

H ομιλία της κ. Ξενογιαννακοπούλου από το βήμα της Βουλής:

“Παρακολουθήσαμε την ομιλία του κ. Μητσοτάκη στο φόρουμ της ΔΕΘ μπροστά από ένα σύνθημα: “η Ελλάδα της αυτοπεποίθησης”. Όμως, τελικά, με τις επιλογές της πολιτικής της ΝΔ και πολύ περισσότερο με τις εξαγγελίες του ίδιου του πρωθυπουργού αυτό που ισχύει είναι μία χώρα που συνεχώς βυθίζεται στην οικονομική και κοινωνική κρίση και ανασφάλεια. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε όλη τη λογική της ανοσίας της αγέλης, δηλαδή στήριξη των μεγάλων παραγόντων της οικονομίας, ενώ οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις καθώς και η μεσαία τάξη αφήνονται στη μοίρα τους, εμπαιγμός των συνταξιούχων σε ό,τι αφορά στα αναδρομικά αλλά και για απειλή/εξαγγελία για το νέο ασφαλιστικό στη λογική του ασφαλιστικού Πινοσέτ. Είδαμε να επιβεβαιώνονται όλα τα αντεργατικά μέτρα της αποδιάρθρωσης της εργασίας και να προαναγγέλλεται η θλιβερή και ανησυχητική συνέχεια. Η πραγματικότητα είναι πως το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα αποτυπώνονται όλα τα ζητήματα της οικονομικής και κοινωνικής ανασφάλειας και της αντεργατικής πολιτικής της ΝΔ που είχε ήδη ξεκινήσει από την επομένη των εκλογών. Ως προς το ζήτημα των συνταξιούχων, τον Ιούλιο ο κ. Μητσοτάκης είχε βιαστεί να διαψεύσει όσα έλεγε τότε ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά δυστυχώς με όσα είπε στη Θεσσαλονίκη και με το τωρινό νομοσχέδιο αυτά επιβεβαιώνονται.Από τα 3,9 δισ. που το ΣτΕ είχε αναγνωρίσει ως νόμιμα αναδρομικά των συν ταξιούχων βλέπουμε μόνο το 1,4 δισ. να αναλογεί στους συνταξιούχους με αυτό το νομοσχέδιο. Οι 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχοι που μένουν εκτός είναι και οι πλέον χαμηλόμισθοι.

Ο κ. Μητσοτάκης μας είπε πως η εργασία είναι ακριβή στην Ελλάδα και ότι χρειάζεται περαιτέρω ελαστικοποίησή της, δηλαδή στη γραμμή του άτυπου μνημονίου Πισσαρίδη. Το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα επιφυλάσσει για τους εργαζόμενους: μείωση του δώρου των Χριστουγέννων, μονομερή αλλαγή του συστήματος υπερωριών, υποχρεωτική απλήρωτη εργασία. παράταση του αποτυχημένου προγράμματος ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, παράταση αναστολής των συμβάσεων με το πρόσχημα ότι δε θα οδηγήσει σε απολύσεις ενώ βλέπουμε με υπουργικές αποφάσεις να απολύονται και επισήμως όσοι ήταν σε αυτό το σύστημα. Τρεις επιλογές έχουν οι εργαζόμενοι σήμερα στην Ελλάδα: είτε την ένταξη στη Συνεργασία (μείωση μισθού), είτε την αναστολή σύμβασης (με το επίδομα που έχει και όλες τις μειώσεις που αναλογούν) και την υποχρεωτικότητα των υπερωριών, είτε την ανεργία. Σε αυτόν τον κόσμο λέτε πως θα προβείτε σε περαιτέρω ελαστικοποίηση της εργασίας. Καταγγέλλουμε την αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων. Ζητάμε ονομαστική ψηφοφορία ώστε κάθε βουλευτής να αναλάβει τις ευθύνες του. Στηρίζουμε την εργασία, το κοινωνικό κράτος, τα εργασιακά δικαιώματα ή πηγαίνουμε σε έναν εργασιακό μεσαίωνα με υποχρεωτική εργασία χωρίς μισθό.», από τη σημερινή μου ομιλία στη Βουλή.

 

Oι δηλώσεις της κ. Ξενογιαννακοπουλου :

Δήλωση για την ομιλία του κ.Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη, την επίθεση στους εργαζόμενους και τον εμπαιγμό των συνταξιούχων.

Julkaissut Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου Maanantaina 14. syyskuuta 2020